Polstoročie svadobnej módy v podaní Yumi Katsura

Ak niekto úspešne navrhuje svadobné šaty už takmer päťdesiat rokov, musí byť na jeho práci niečo špeciálne. V modeloch japonskej návrhárky Yumi Katsura to určite objavíte na prvý pohľad.
yumi_titulka

Hviezdna dráha

 

Yumi Katsura je priekopníčkou svadobnej módy nielen v rodnom Japonsku, ale aj v Ázii, či rovno na celom svete. O rok to bude už polstoročie, čo nevesty môžu siahnuť po jej nádherných prepracovaných kreáciách. Jej hviezdna dráha totiž začala v roku 1964, keď si po štúdiu techník haute couture v Paríži otvorila v domácom Japonsku svoj prvý salón. Otvorenie nasledovala vôbec prvá prehliadka svadobných šiat v krajine vychádzajúceho slnka. Prvenstvo jej patrí aj v tom, že vydala prvú japonskú knihu zameranú na svadobnú módu, „The bridal Book“.

 

yumi_9

 

Smerom do sveta

 

Už začiatkom osemdesiatych rokov rozšírila svoj biznis do celého sveta, keď jej modely nakúpili aj známe newyorské butiky ako Neimann Marcus alebo Saks na Piatej avenue. V deväťdesiatych rokoch si vo „Veľkom jablku“ dokonca otvorila aj vlastný salón. Ešte predtým však v japonskom meste Kobe založila unikátne Svadobné múzeum Yumi Katsura. V ňom sú vystavené autentické svadobné róby z celého sveta.

 

yumi_3

 

Ázijské prvky

 

Vo svojich návrhoch sa snaží spojiť východné a západné prvky a tradície. Podporuje tradičné japonské kimono ako svadobný odev, ale nevestám sa ho snaží viac priblížiť. Klasické kúsky vážili niekedy až päť kilogramov. Preto sa rozhodla vyrábať ľahučké kimoná pre nevesty, ktoré sa rozhodnú pre tradície, ale chcú si svoj veľký deň aj užiť. Ázijské prvky však prenáša aj do šiat západného strihu, čo z nich robí veľmi originálne modely.

 

Od hlavy po päty

 

Yumi poníma svadobné šaty v celku, preto sa okrem návrhov samotných rób zameriava aj na  doplnky, topánky či spodnú bielizeň. Podieľa sa aj na vývoji exkluzívnych materiálov a techník, ktoré používa vo svojich kolekciách.

 

yumi_8

 

Neobchádza však ani pánov. Pre tých Yumi tiež navrhuje celkový svadobný look, od oblekov až po topánky. Zo salónu pani Katsura skrátka nemusí ani jeden z dvojice vystrčiť čo i len nos, aby sa mu dostalo kompletnej starostlivosti o svadobný outfit.

 

Vyšívané zlatou niťou

 

Z dielne Yumi Katsura pochádzajú aj doteraz najdrahšie svadobné šaty na svete v hodnote miliardy japonských jenov, čo je asi osem a pol milióna dolárov. Vyrobené sú z hodvábneho saténu, ručne vyšívané zlatou niťou. Zdobené sú tisíckou perál a zeleným diamantovým emblémom. Ich súčasťou je aj 5,5-karátový bielozlatý diamant, mimochodom jeden z dvoch exemplárov, ktoré na svete existujú.


Foto: yumikatsuracouture.com, katsura-yumi.co.jp

Zuzana B. | 18.1.2013, 10:00

Fotogaléria

yumi1_0yumi_7yumi_6yumi1_0yumi_7yumi_6yumi1_0yumi_7yumi_6