Čižmy: Maxi, midi a mini 1. časť

Vždy, keď sa rozpráva o čižmách, hneď mi napadnú čižmy krásnej Vivian (Julia Roberts) z filmu Pretty women. Obúvala si ich hneď v úvode filmu a zatierala oškreniny čiernou fixkou, keď „išla do ulíc“. Boli vysoké, čierne a lesklé. Čižmy, ktoré vyjadrujú jej nespútanosť, silu ženy, ktorá je sexi a zmyselná. Ako som robil mini prieskum sezóny jeseň – zima 2012/2013, tak som skutočne narážal na čižmy, ktoré sú stvorené pre ženy, podobné ako Vivian. Na jednej strane sexi, odvážne, silné, rebelské, a na druhej strane jemné, romantické a elegantné, no sebavedomé a cieľavedomé.
uvod

Z farieb prevláda hlavne nesmrteľná čierna, ale aj odtiene béžovej a hnedej alebo modrej. Mňa však zaujali tie, ktoré sú doplnené farebnými výšivkami, ako u Jimmy Choo, alebo výbuch sýtej žltej, ako u Aperlai. Nič nepokazíte ani metalickými kovmi, alebo netradičnými vzormi. Veľký boom opäť slávia jazdecké čižmy na nízkej podrážke, jednoduchého strihu (no ja som sa hlavne zameral na vysoké podpätky – však ma poznáte ;)). Výšky čižiem by som rozdelil na tri veľkosti – maxi (teda riadne vysokééé, až vysoko nad koleno), midi (stredné, siahajú niekde pod koleno) a mini, ktoré by som rozdelil na vyššie mini, ktoré končia tesne nad členkom, a úplne mini, ktoré sú bez sáry. 

Z materiálov prevláda hlavne koža, pre tých solventnejších hlavne krokodília, či iná exotika, ale milujeme zvieratá, takže nás uspokojí aj napodobenina ;). Špičky sa nám opäť zaostrujú a stretávame sa s nimi častejšie, čo mňa osobne teší, no stále pretrvávajú aj zaoblené, hlavne pri nižších čižmách typu „bagandža“.

Aj do čižmičkovej módy nám prechádza futurizmus a sci-fi a tak, ak ste odvážna, si pokojne zadovážte také, ktoré sú netradičné plexisklom, či technickou aplikáciou, alebo strihom ako Givenchy, či Rodarte. Určite by som vsadil aj na krajky, čipky a výšivky. Topánočky s takýmto dizajnom vyzerajú tak luxusne.

A ak ste úplná milovníčka trendov, tak by vám nemali chýbať topánky na vysokom podpätku, ktorá má sáru tvorenú z remienkov alebo šňúrok, aké poznáme od Toma Forda. Ak ste si ešte žiadne nekúpili, tak sa nechajte inšpirovať, a ak ste si už nejaké zadovážili, tak sa nechajte nimi unášať až do jari.

Buďte zvodná ako nočná Vivian a romanická ako denná Vivian. 

 

MAXI

Čím vyššie čižmy, tým lepšie! Sú neskutočne rajcovné a sexi. Tie čo sú úplne obtiahnuté, si môžu dovoliť hlavne tie, čo majú pekné nohy, no sú aj širšie, ktoré dokážu čo-to zakryť. Čo poviete na takúto vysokú inšpiráciu?

 

obrazek1

 

obrazek2

 

obrazek3

 

obrazek4

 

obrazek5

 

obrazek6

 


MIDI

Ďalšia výška čižmičiek je midi, čiže trošku pod koleno. Nemusíte sa zamerať zrovna na obyčajný model. Skúste si vybrať také, ktoré niečím upútajú, kožušinkou alebo retiazkou. Oživte ich niečím.

 

obrazek7

 

obrazek8

 

obrazek9

 

obrazek10

 

obrazek11

 

MINI

Mini čižmičky, čiže tie najnižšie sú najrozkošnejšie. Síce až tak nezahrejú ako ich vyššie sestry, ale sú neskutočne krásne. Väčšina má trošku jemnú špičku, tenší podpätok a aplikáciu v podobe mašle, kvetu alebo šňurovania. Práve tieto sa úžasne dajú kombinovať s farebnými a netradičnými ponožkami či pančuškami. Buďte preto pri výbere kreatívna a nespútaná.

 

obrazek12

 

obrazek13

 

obrazek14

 

obrazek15

 

obrazek16

 

obrazek17

 

obrazek18

 

Foto: archív značiek 

 


Prečítajte si pokračovanie: Čižmy: zipsy, čipky, výšivky 2. časť a Čižmy: Vzory, malé čierne, zlaté, džungľa 3. časť

Lukáš | 29.11.2012, 18:00