Svadobné dary: Kapitoly z histórie, 2. časť

Mnoho sa zhrešuje proti dobrému vkusu, ba - možno smelo tvrdiť - proti vkusu a dobrému mravu všeobecne, darovaním tlačených, umelecky celkom bezcenných obrazov, alebo všelijakých vyšívných hesiel, ako:
svadba_topanky_titulka

"I najmilší hosť - na tri dni je dosť!", alebo: "Hosť do domu, Boh do domu"! a pod. Takéto, zvyčajne doma "spáchané" banálne nevkusy nikdy nemáme dávať ako svadobný dar! Ale ak chceme predsa obdarovať novomanželov, ktorí majú smysel pre výtvarné umenie, nejakým obrazom, máme možnosť obstarať si pôvodné diela skutočnej umeleckej i vecnej hodnoty, ktorý nikdy nestráca cenu, ak je to výtvor význačnejšieho maliara, ale naopak, časom len získava.

Možno vrele odporúčať, aby sme vzdelaným novomanželom, ktorí sú i hmotne dobre zaistení, ako svadobné dary dávali skôr pôvodné umelecké diela, ako predmety denných potrieb, ktoré si môžu novomanželia podľa svojich hmotných prostriedkov, alebo vlastného vkusu, bez nášho zásahu, pohodlne zadovážiť. 

 

Je nesporné, že i pri výbere umeleckého obrazu musíme pamätať na dobrý mrav a vkus. Nadarujme mladomanželom obraz, znázorňujúci nejaký žiarlivostný motív, tým menej obraz s motívom smútku, alebo smrti!

svadobne_dary


Zdroj:

Cit.

Michalský Ľ. Spoločenský lexikon. 3. vyd. Trnava: Nakladateľstvo Pavla Gardelána, 1941.

eva  | 29.1.2013, 10:00