Svadobné dary: Kapitoly z histórie, 1. časť

"Pri výbere svadobných darov musíme spojiť dôvtip pre praktickosť s vkusom a estetickým citom, lebo svadobný dar má byť darom trvalým, pekným i vkusným." hovorí trnavské vydanie Spoločenského lexikonu z roku 1941. Je zaujímavé v ňom listovať, pretože aj napriek niektorým zastaraným, tendenčným a neplatným pravidlám v ňom nájdeme mnoho poučného, zaujímavého a úsmevného čítania.
svadba_prstienky_titulka

A niekedy mi spôsobuje naozajstný pôžitok, listovať v starých knihách. Voňajú inak, čítajú sa inak. Prenášajú na mňa nostalgiu svojej doby, kedy sa páni na ulici na dámy usmiali a sňali pre nimi svoj klobúk... Pre autentickosť ponechávame aj gramatické odchýlky slovenského jazyka toho obdobia.  

 

"Bohužiaľ, nikde sa toľko nezhreší proti účelnosti, estetickému citu a a vkusu, ako pri dávaní svadobných darov, medzi ktorými sa neraz nájdu priam školské exempláre do neba volajúceho nevskusu! A na podiv, neraz sa stretáme s takými nemožnosťami i na darčekovom svadobnom stole vzdelaných rodín. Človek s cibreným vkusom a smyslom pre praktičnosť nikdy nekúpi likérový servis, znázorňujúci trpaslíkov, nesúcich súdky na hlavách, a podobné nepraktické a nevkusné haraburdy, ktoré sú opravdivým postrachom vksuných novomanželov. Takáto haraburda je len trpená vo vitríne, aby jej darovateľ nebol urazený, ak by nebola "vykrámená", ale podľa zásluhy mala by byť hodená medzi nepotrebné rekvizity.  

svadobne_dary_2

Je nesporné, že každý dar, čo by to čo bolo, musíme prijať vďačne a nesmieme odhadovať jeho hodnotu alebo cenu podľa hrubých jarmočných mravov. Pamätajme si: "Darovenému koňovi nepozeraj na zuby!" Je to staré slovenské príslovie, ale veľmi výstižne charakterizuje a poučuje, ako sa máme zachovať, ak sme boli obdarovaní.

 

Pri svadobných daroch sa často stáva, že mladá nevesta dostane i štvoro jedálnych príborov, kým na iné praktické potreby, pre mladú domácnosť potrebné, sa zabúda. Aby sme vyhli prívalu podobných darov, odporúča sa všetkým svadobčanom , ktorí chcú mladú nevestu obdarovať, aby sa alebo s ostatnými svadobčanmi vopred dohovorili a dohodli, kto čo kúpi, a keď je to nemožné, obráťme sa rovno na nevestu, alebo jej matku, čo by pokladaly za najužitočnejší príspevok do novozakladanej domácnosti mladomanželov. V tomto ohľade nesmieme byť sentimentálny, že náš dar nevyvolá taký prekvapujúci účinok, aký by sme ohľadom na prinesnú obeť očakávali. Predmet daru bude síce mladuche známy, ale pri dobrom vkuse a vhodnom výbere predsa môžeme vyvolať milé prekvapenie, nehľadiac ani na to, od koľkých nepríjemných výmien ušetríme mladých manželov, ktorí v medových týždňoch nemávajú často praktický smysel pre takéto veci.

 


Neviete prísť na to, čo sa hodí ako svadobný dar? 

Poradíme vám v rozhovore s Ladislavom Špačkom!


Zdroj:

Cit.

Michalský Ľ. Spoločenský lexikon. 3. vyd. Trnava: Nakladateľstvo Pavla Gardelána, 1941.

 

Foto titulka:

pixabay.com

Publikované: 6.1.2013

eva  | 9.4.2014, 14:00