Svadobné dary: skúsenosti neviest

"Ako perfektný svadobný dar sme od mojej sestry dostali dva krásne cestovné kufre - vie, že radi cestujeme a hneď o týždeň sme ich aj využili, keď sme sa balili na svadobnú cestu" vraví Anka, ktorá nám napísala aj to, že niektoré svadobné dary v jej rodine spôsobili naozaj trápne situácie.
zalubeni_titulka

"Aj keď som človek veľmi tolerantný a myslím, že sa snažím správať sa vždy dipolmaticky, ako vyštudovaná architektka som naozaj nevedela predýchať gýčové kuchynské hodiny, ktoré sa hodia možno do stánku na Miletičke... Doteraz neviem, čo si moja teta pomyslela, keď počula moje kyslé ...ďakujem... Aj keď sme všetky svadobné dary (teda okrem tých hodín) využili alebo ich stále používame, niekedy si myslím, že by sa nám namiesto nich viac zišli peniaze. Krátko po svadbe sme sa presťahovali a vtedy by som ocenila viac hotovosť na rekonštrukciu bytu." uzavrela čerstvá nevesta Anička svoju skúsenosť so svadobnými darmi.

 

Čitateľka Lucia nám napísala: "My sme mali celkom malú svadbu, takže nejaké ohromujúce dary sme ani nečakali. Ale dosť ma zarazilo, že sme nedostali nič ani od mojich najbližších - môjho brata a mojej sestry. Doteraz ma to mrzí, pretože keď sa brat ženil, tak sme s priateľom strávili celý deň zháňaním svadobného daru. Nikto si to nevšimol a nikto to ani neriešil. Okrem nás dvoch s manželom, ktorí sme sa cítili sklamaní.  Nie pre tú hodnotu alebo samotný dar... Skrátka, človeka zamrzí, keď niekto "zabudne" darovať najbližšiemu človeku aspoň maličkosť a ani sa neobťažuje nejako ospravedlniť."

 

Marianna nedá po svojom pobyte v USA dopustiť na zoznam svadobných darov: "My sme vyskúšali - ako prví v našej širokej rodine na Slovensku - svadobný zoznam. Riskli sme to. Dlho sme zvažovali, ako to urobíme, ale bolo nám jasné, že peniaze nejakou prihlúplou básničkou pýtať nechceme... Predsalen, chceli sme dať príbuzným možnosť obdarovať nás a pritom sme presne vedeli, že do našej domácnosti nechceme žiadne hlúposti. Spísali sme presne čo a kde sa nám páči aj so zoznamom obchodov a poznámkou o cene. Vecí v zozname bolo aspoň štyrikrát viac, ako svadobných hostí, takže si mal každý z čoho vyberať. Myslím, že niektorým spadol zo srdca kameň, pretože nemuseli tipovať, čo nám kúpiť, ale išli na istotu. A nás to aj tak potešilo, pretože sme si všetky tie veci vybrali sami a naozaj sa nám páčili."  Na našu otázku, kto "manažoval" zoznam, Marianna odpovedala: "To ani nebolo treba, pretože keď sme to dali do rúk našim maminám, bleskovo sa to dostalo do celej rodiny a tety si navzájom volali, čo kúpia. No a  kamošky sa zase postarali o to, aby sa všetci naši spoloční kamaráti a známi o tom dozvedeli."

 

Nikola nám napísala, že najviac ju potešila svadobná cesta, ktorú si mohli dovoliť len vďaka ich rodičom: "Bolo to úplné prekvapko, naši a aj priateľovi rodičia sa dohodli, že nám svadobnú cestu zaplatia. Boli sme hrozne radi a doteraz je to náš najkrajší spoločný zážitok, na ktorý radi spomíname."

svadobne_dary

Počas dvoch mesiacov sme sa venovali téme Svadobné dary, do ktorej ste sa zapojili aj vy svojimi skúsenosťami a postrehmi, za čo vám srdečne ďakujeme!

 

Aj vy tvoríte nevesta.sk!


Foto:

SITA

nevesta.sk

martina | 27.2.2013, 11:00