Ako si vybrať svadobného fotografa - 1. časť

Svadobné fotografie sú niečím, na čom nám veľmi záleží. Alebo, lepšie povedané – záleží nám rovnako na každom detaile, týkajúcom sa našej svadby – veď ju celý čas tak starostlivo plánujeme. Uvedomujeme si však, že fotografie zo svadby budú vypovedať o tom, aká naša svadba bola, alebo že zábery možno zachytia aj tie vzácne momenty, ktoré sme si v tom strese všimli iba letmo alebo vôbec.
svadobne_foto_4

Naše spomienky sú vzácne a jedinečné, nedajú sa však na nikoho preniesť, nikomu odovzdať a časom v našej pamäti úplne vyblednú. Preto je výber svadobného fotografa taký dôležitý – vkladáme doňho dôveru, že svojimi očami zachytí momenty našej svadby tak, aby naše spomienky ostali živé a v tých najkrajších farbách. Aby ste svojím svadobným albumom listovali celý život s radosťou, je na mieste starostlivo zvážiť, komu zveríte takú dôležitú úlohu, aby vytvoril zábery, ktorými sa hrdo pochválite a poviete – toto sú naše svadobné fotografie.

Podľa čoho sa rozhodnúť?

Každý máme svoje subjektívne predstavy o tom, čo znamená „vybrať si dobrého fotografa“. Náš výber ovplyvňuje množstvo vecí: osobný štýl fotografa, cena jeho služieb, vzdialenosť od miesta jeho pôsobenia, osobná sympatia a podobne. Sú však určité zásady, podľa ktorých sa pri príprave svadby oplatí riadiť a ktoré vám pomôžu rýchlejšie zorientovať sa v pestrej ponuke svadobných fotografov. Poďte si s nami vybrať toho vášho.

 

Cena za služby svadobného fotografa

Vaše vysnívané svadobné fotografie vás na Slovensku môžu stáť približne od 150 Eur až po 2 000 Eur. Príliš nízka cena, za ktorú sú niektorí fotografi pripravení ponúknuť svoje služby, môže pre vás znamenť aj riziko – táto cena totiž nemôže vyjadrovať kvalitu v podobe napríklad profesionálnej techniky, pravidelnej obnovy technickej výbavy a záložnom vybavení, o asistentovi s odrazovou doskou a osvetlením ani nehovoriac. Ak sa fotograf zaoberá svojou prácou profesionálne, potom je v cene jeho práce započítaná aj profesionálna postprodukcia, čiže kvalitná retuš, aby vám odovzdal krásne profesionálne fotografie, ktoré pôsobia prirodzene. Ak chcete mať naozaj krásne a kvalitné spomienky na vašu svadbu, pripravte sa na to, že položka „svadobný fotograf“ vo vašom rozpočte bude jednou z tých väčších, na ktorej sa naozaj šetriť neoplatí.


Prostriedky vynaložené na svadobné fotografie však berte ako investíciu, ktorá sa vám mnohokrát vráti.

 

Samozrejme, netvrdíme, že váš  svadobný rozpočet je bezodný – ak hovoríme „nešetrite“, máme na mysli skôr starostlivo zvážte pomer kvality práce, ceny, rozsahu práce a v neposlednom rade dajte na svoj šiesty zmysel, ktorý vám napovie, či je „on“ ten pravý.


Bez preháňania sa tento pocit podobá situácii, keď ste odišli z obchodu, presvedčená, že kabelku, ktorá vám padla do oka, si v žiadnom prípade nekúpite. Myšlienka na ňu vás však pár dní doslova mátala, takže ste sa jednoducho museli po ňu vrátiť. Kabelka je odvtedy vaša. Aj teraz ju máte pri sebe a kedykoľvek sa na ňu pozriete, máte z nej radosť, pretože váš šiesty zmysel vás nesklamal - bola to jednoducho dobrá kúpa. S fotografom je to rovnaké – jeho práca na vás musí zanechať dojem.

 

Ak vám pri pohľade na jeho fotografie poskočí srdiečko a pomyslíte si – nádherné, presne také by som chcela – môžete si tohto fotografa poznačiť do užšieho výberu.


Cenou za služby fotografa sa v prvej fáze zatiaľ nezaoberajte, na začiatku je dôležitý len dojem z fotografií. Možno v ďalších položkách svadobného rozpočtu zázračne ušetríte a financie využijete práve na túto položku.

 

Foto: Chriss by nevesta.sk


Pokračovanie:

Ako si vybrať svadobného fotografa - 2. časť

eva  | 1.10.2012, 08:00