Svadobná pokrývka hlavy: Ktorú si vybrať?

Určite sa počas príprav na svadbu riadite nielen vlastným srdcom, ale aj trendmi, ktoré sú teraz aktuálne. Ale ísť proti svojmu vkusu len preto, že to diktuje móda nie je ideálnym riešením ako prežiť váš veľký deň v harmónii. Zabudnite na to, čo sa nosí a čo je práve in. Do svadobných príprav sa pustite s heslom: čo sa páči vám, je to pravé!
zavoj_ada_1

Keď vám niekto spomenie pokrývku hlavy na svadbu, väčšine budúcich neviest asi napadne závoj. Nad inou možnosťou zrejme ani neuvažujú. No nájde sa aj pár takých, ktoré nechcú uviaznuť v tradičnosti a chcú vyniknúť. Chcú byť zaujímavo krásne a nekonvenčné.

Prečítajte si náš prehľad svadobných pokrývok hlavy a možno si niečo vyberiete alebo načerpáte inšpiráciu.

 

Závoj: Osvedčená klasika
Prvá zmienka o tejto azda najznámejšej a medzi nevestami najpopulárnejšej pokrývke hlavy pochádza zo starovekej Ázie. Asi v 13. storočí pred naším letopočtom si ním zakrývali tvár a vlasy bohaté šľachtičné, aby sa odlíšili od poddaných a ľahkých žien. Dnes nie je využívaný na bežné nosenie, ale býva korunou krásy neviest.
Materiály na jeho výrobu sú rôzne, dbajte však na ich kvalitu. Ak máte mať vo svoj veľký deň rozstrapkané záhyby alebo použitá biela farba vlastne ani nie je biela, môže vám to pokaziť náladu. V zásade platí, že nevesta si najprv vyberá svadobné šaty a potom k nemu dolaďuje doplnky, teda aj závoj.

 

zavoj_ada_2


Ak ste záhadná alebo chcete v deň svadby pôsobiť rafinovano tajomne, zvoľte závoj, ktorý vám zahalí tvár. Nie je to počas obradu nutnosť, no okamih, keď ženích nadvihne závoj a pobozká svoju vyvolenú – no, viac vám snáď nemusíme opisovať... Dĺžku závoja môžete prispôsobiť momentálnej nálade, ideálna je dĺžka do pása alebo po lakte, pretože závoj po zem môže byť nepraktický počas presunu z miesta na miesto. Na druhej strane, čo už, keď na svadobných fotkách vyzerá tak dokonale a v skutočnosti ešte krajšie? V súčasnosti sú populárne španielske závoje s čipkou po stranách, ktoré sa nosia navrchu hlavy a vyzerajú perfektne aj bez korunky či iných ozdôb do vlasov. Španielsky závoj môže byť dlhý po plecia, prípadne dlhší. Väčšinou býva oválneho alebo okrúhleho typu.

 

Diadém: Nádych Anglicka
Alebo aj nádych moci. To všetko v sebe skrýva malá korunka nazývaná diadém, ktorá tak rada zdobí vrch hlavy žien po celom svete. Diadém nosí dokonca pápež – pápežskú tiaru, ako ju všetci s rešpektom volajú – ktorú dostáva po nástupe do svojej funkcie. Diadém mala na svojej svadbe aj Kate Middleton či Victoria Beckham.

 

zavoj_ada_4

 

Keď už spomíname Kate, jej svadobný outfit je dobrým príkladom, ako spojiť lesk diadému a jednoduchosť závoja.


Klobúčik: Elegantná jednoduchosť
Priznávame, že klobúčik na svadbu je trochu extravagantné riešenie, no ak sa to niekomu páči a navyše v tom dobre vyzerá, prečo to neskúsiť? Malé klobúčiky, vkusne doplnené o nejaký ten detail, napríklad pierko, vyzerajú dobre a štýlovo.

 

zavoj_ada_3

 

Ak máte jednoduché šaty a chceli by ste na sebe zvýrazniť napríklad super novú farbu vlasov, nasaďte si klobúčik na hlavu a kráčajte uličkou ako kráľovná!

 

Foto: Chriss by nevesta.sk a SITA

Andrea | 25.7.2012, 15:00