Elizabeth Taylorová a jej osem svadieb

Elizabeth alebo Liz Taylorová patrila medzi veľké americké herečky. Už počas dospievania sa o ňu zaujímali médiá, pretože často striedala svojich snúbencov. Hoci je známa svojím účinkovaním vo viacerých filmoch a vytvorením niekoľkých parfémov, verejnosť si ju navždy bude pamätať ako ženu, ktorá bola vydatá za podnikateľa, herca, producenta, speváka, opäť herca (dvakrát), politika a robotníka.
liz-taylor

Mladá hviezda a hotelový magnát
Prvý sobáš s dedičom hotelového impéria Nickym Hiltonom sa uskutočnil v máji roku 1950. Liz bola veľmi mladá. Mala iba osemnásť rokov a Hilton ako bohatý, o päť rokov starší, vplyvný muž, náročný. Rád popíjal, a tak sa neustále hádali. Toto manželstvo skončilo v januári 1951.

hilton

Herec a prvé deti
Manželom číslo dva sa stal vo februári 1952 o dvadsať rokov starší herec Michael Wilding. Prv, než sa s ním stihla vo februári 1957 rozviesť, mu porodila dvoch synov – Chrisa a Michaela.

wilding

Vdova po filmovom producentovi
Po rýchlom ukončení manželstva s Michaelom nasledoval ďalší ešte rýchlejší sobáš číslo tri s producentom Mikom Toddom. V auguste mu porodila dcéru Elizabeth Frances. Potom, ako Mike zahynul v Novom Mexiku pri leteckom nešťastí, chcela Elizabeth spáchať samovraždu.

todd

Svedok a spevák
Z depresií ju vytiahol Mikov najlepší kamarát Eddie Fisher. Tento spevák a svedok z jej tretej svadby sa kvôli nej rozviedol. Svoj vzťah spečatili 12. mája 1959. Liz si vtedy adoptovala dcéru Máriu.

fisher

Dve svadby s jedným mužom
Neskôr ju producenti obsadili do filmovej úlohy Kleopatry, kde spoznala herca Richarda Burtona. V tom čase bol ženatý a Elizabeth stále vydatá. Ich prvá svadba bola v marci 1964 a po desiatich rokoch nasledoval rozvod, znova svadba a ani nie o rok neskôr definitívny rozpad manželstva.

burton

Politik a odvykacia kúra
Šesťročný vzťah s americkým politikom Johnom Warnerom bol dobrodružný. Liz podporovala jeho politickú kariéru morálne aj finančne. Pravidelne stála po jeho boku na verejných prejavoch, no aj tak ho v novembri 1982 opustila a istý čas strávila na odvykacej kúre.

warner

Mladý stavebný robotník
Počas liečenia stretla na klinike o dvadsať rokov mladšieho Larryho Fortenskyho. Ten sa v roku 1991-1995 stal jej mužom číslo osem. V tejto dobe sa veľmi zblížila s kráľom popu Michaelom Jacksonom, ktorý jej svadbu usporiadal na svojom ranči v Neverlande.

fortensky

Alkohol, prášky, sladkosti a rôzne choroby Elizabeth sprevádzali počas celého života. Milovala mužov, zvieratá, šperky, vnúčatá a pravidelne podporovala charitu. Počas svojho turbulentného života stihla natočiť aj 60 filmov. Celkovo sa stihla vydať až osemkrát, no špekulovalo sa aj o deviatom sobáši s agentom Jasonom Wintersom, s ktorým sa stihla zasnúbiť, ale pre svoje úmrtie ho už nestihla uskutočniť.

 

Foto: SITA/AP

Publikované 9. 5. 2012

Lucia  | 13.8.2014, 10:00