Stredoveká nevesta

Postavenie žien v rôznych historických obdobiach bolo zlé, pretože neboli považované za dôležitú súčasť spoločnosti. Zaužívané práva a zvyky boli kruté aj k ženám s modrou krvou.
stredovek

Sobáš znamenal pre mužov zisk

Muži sobášom titul získavali a ženy túto výsadu často strácali. Do lepšej spoločnosti sa obyčajní muži mohli dostať len vďaka ženám. Veľký vplyv na výber budúceho manžela mal hlavne majetok. Pokiaľ boli dievčatá chudobnejšie, tak im ostali len sedliaci a muži z ľudu. Ak sa žena vydať nechcela, mala právo bývať a hospodáriť na štvrtine rodičovského majetku, na ktorý mala nárok. Zriedka sa stávalo aj to, že rodina manželky muža adoptovala za brata alebo syna. Sobáš slúžil aj na legalizáciu majetkov a postavenia (najmä u cudzincov).

bskumst6
Naivná slúžka a pán z Nitrianskej župy

V dejinách sa nestávalo, aby sa vyššie postavený muž oženil s neurodzeným dievčaťom. V roku 1413 žil v Nitrianskom Seku (pozn. dnes Chalmová) šľachtic Michal. Bol veľmi prefíkaný. Slúžke Anne z Topoľčianok sľúbil manželstvo pod jednou podmienkou, musí okradnúť svojho pána Gregora. Ona ho poslúchla, zobrala peniaze, šperky a listiny, no namiesto vysnívanej svadby ju Michal zavraždil. Muži si hľadali vyššie postavené ženy, a tak sa neurodzené ženy mohli stať len milenkami. Cudzoložstvo a zneuctenie sa trestalo odobraním majetku. kremnica5
V popredí boli bohaté ženy bez bratov

O svadbe rozhodoval otec, bratia a iní príbuzní. Pokiaľ nemal otec mužského následníka, mohol priznať synovské dedičské práva dcére. O takéto ženy bol veľký záujem. Tzv. prefectio mohol udeliť len kráľ. Žena tým prestala vlastniť majetok z titulu, no musela byť vyhlásená za chlapca alebo muža, inak to nebolo platné.

img_9648
Svadba, veno a svadobné dary
Deti z bohatých rodín museli mať aj honosnú svadobnú hostinu. Aj v minulosti svadba znamenala veľkú finančnú záťaž, a tak sa na ňu neraz museli skladať poddaní tzv. mimoriadnou daňou. Keď otec nevedel neveste zadovážiť náležité šaty, postaral sa o to budúci ženích. Rodina nevesty ho zato obdarila pôdou, lesom alebo lúkou. Veno v podobe koní, oviec, zariadenia domu, šatstva, riadu, bielizne a šperkov si nevesta z rodného domu odnášala v truhliciach. Ak manželka zomrela skôr ako manžel, tak veno získala po rozhodnutí súdu naspäť jej rodina a deti.


Foto: SITA

Publikované 14. 4. 2012

Lucia | 15.7.2014, 12:00