Ceny služieb svadobných fotografov. Príliš vysoké?!

Ak si vyberáte svadobného fotografa, istotne vás prekvapia pomerne vysoké ceny fotografických služieb. Niektorí fotografi ponúkajú základný balík za 100,- Eur, iní začínajú na 300,- alebo 400,- eurách a tí najvychytenejší, ktorí fotia iba celú svadbu sú málokedy dostupní pod 700,- Eur za svadbu. Prečo je to tak?
img_2063

Prečo sú služby fotografa také drahé a rôzni fotografi sa ocenia až tak rozdielne? Veď ide len o deň práce, ktorú by často zvládol aj váš kamarát...
Je tomu naozaj tak a je tento pohľad na svadobnú fotku správny? Ak si kladiete podobné otázky pri výbere fotografa, tak tento blogový príspevok je určený presne pre vás. Pokúsim sa vám vysvetliť, prečo sú fotografické služby také drahé a prečo sa tiež oplatí zaplatiť si kvalitného svadobného fotografa.

 

img_1844

 

Technika
Bez fotoaparátu nič nenafotíte, rovnako ako žiadne remeslo nefunguje bez nástrojov, ani fotografiu nemožno robiť bez fotoaparátu. Poriadny foťák je teda nutnosť pri fotení svadby. Potrebujeme aby fungoval v širokom spektre podmienok, bol spoľahlivý a rýchly. Dobrý fotoaparát má výmenné kvalitné objektívy a množstvo príslušenstva. Toto všetko niečo stojí. Základné kvalitné vybavenie na zodpovedné fotografovanie svadby sa dá zakúpiť približne od 6000,- Eur. Drahšie, lepšie  a novšie vybavenie prinesie vždy viacej komfortu (nielen fotografovi) a často s ním fotograf urobí aj krajšie fotografie s menšou námahou. Ak fotograf fotí svadby už dlhšie a na určitej úrovni, má len vo fototechnike časom  približne 15 000 až 30 000 Eur.
K nutnej technike patrí aj dobrý PC, monitor, zálohovacie zariadenia (poprípade notebook). Toto so základným softvérom stojí približne 2 000 Eur, no ak chceme lepšie vybavenie potrebujeme investovať do editácie aj 7 000 až 8 000 Eur.

 

img_1921

 

Časová náročnosť
Práca svadobného fotografa je časovo náročná, hoci sa to na prvý pohľad nezdá. Okrem času stráveného fotením na svadbe, čo môže byť v prípade kompletného balíka aj 12 až 20 hodín fotenia, je potrebný aj ďalší čas na editáciu fotografií, vytriedenie a tlač fotografií. Na toto je treba často až trojnásobok času, počas ktorého sa fotilo. Najlepší fotografi majú svojich retušérov a asistentov, ktorí robia túto časovo náročnú prácu za nich. Fotograf zatiaľ môže zatiaľ buď fotiť, komunikovať so zákazníkom alebo oddychovať. Pretože ak je fotograf unavený, ťažko môže byť kreatívny a pohotový, preto nesmie zanedbať ani tento aspekt.
Neberme teraz ani do úvahy neustálu potrebu vzdelávania sa fotografa tak, aby dokázal udržať krok s najnovšími trendmi fotografovania a spracovania fotografií. Zanedbajme tiež čas, ktorý musí venovať prieskumu lokácie pred fotením, prípravou techniky a pod.

 

img_2074

 

Mzda fotografa
Fotograf ako živnostník a daňovník musí zaplatiť daň, odviesť odvody, ušetriť si na novú techniku. Pretože tá ktorú používa sa mu skôr či neskôr zoderie a morálne zastará. Ak fotí svadby ako hlavný zdroj svojej obživy, musí zo zisku financovať svoje bežné výdavky, tak ako všetci zamestnaní ľudia. Len s tým rozdielom, že s rodinou spravidla od jari do zimy netrávi víkendy.
Ak svadobný fotograf fotí popri zamestnaní (na čom ale nie je nič zlé) môže ponúknuť spravidla trochu nižšiu cenu ako „čistokrvný svadobný fotograf“. Rovnako ak fotograf ušetril na technike, používa lacnejší fotoaparát a objektívy (čo nemusí byť vždy na škodu výstupu), tiež môže mať zaujímavejšie ceny. Nemám na mysli teraz samozrejme fotografov bez záložného aparátu, ktorý by mal mať každý fotograf pre prípad, že sa mu pokazí jeho fotoaparát.

img_1886

 

Ak si však pozriete práce fotografov, ktorí sa špecializujú iba na fotenie svadieb, zistíte, že sú v tomto naozaj dobrí a ich práca je odlišná od univerzálnych fotografov. Majú svoj štýl a rukopis. Pretože je to hlavný zdroj ich obživy a sú lepší, sú pochopiteľne aj drahší. Spravidla sú zárukou, že vám svojím neprofesionálnym prístupom nepokazia svadobné fotky a vôbec celý svadobný deň. Keď je svadobný fotograf známy a robí naozaj pekné zábery, tak si môže prirodzene pýtať viacej ako tí začínajúci fotografi.
Ak si zhrnieme všetko, čo som doteraz napísal tak je zaujímavé, že niektorí fotografi ocenia svoju niekoľko dňovú prácu na 100 alebo 150 Eur.

Sám si pamätám na vlastnú svadbu, ktorá ma stála nemalé výdavky, veď len požičanie svadobných šiat stálo napríklad približne 500 Eur, výroba obrúčok na objednávku tiež nebola lacná, k tomu prenájom priestorov, kvety, ubytovanie hostí a asi milión malých drobností (ktoré chvalabohu riešila manželka).
Z pohľadu nevesty čoby klienta teda veru nie je jednoduché zorientovať sa v ponuke fotografov. Každý klient má svoje finančné možnosti a tiež nároky, podľa ktorých si vyberie toho svojho fotografa. No aj v tomto prípade platí, že nie sme takí bohatí aby sme mohli kupovať lacné veci. Najmä ak sú fotky a cez ne sprostredkované spomienky to jediné, čo nám okrem obrúčok zo svadby zostane...

Držím vám teda palce aby na vašej svadbe bol ten správny fotograf a všetko vyšlo tak ako si želáte!

 

Moju prácu aj ďalšie články nájdete tu.

Jozef Peniak | 4.4.2012, 16:00