Večne zaľúbená božská Marilyn

Na verejnosti sa objavila poslednýkrát, keď spievala pre Johna Kennedyho v roku 1962 pieseň "Happy Birthday“. A dnes ju tu máme opäť! Videli ste film Môj týždeň s Marilyn?
titulka_marilyn

Dlhoočakávaný film britského režiséra Simona Curtisa – Môj týždeň s Marilyn je inšpirovaný knihou Colina Clarka z 90. rokov, ktorý prežil s Marilyn Monroe románik počas nakrúcania filmu Princ a tanečnica. Film režíruje Laurence Olivier, vďaka ktorému sa Monroe nemôže sústrediť a naplno venovať nakrúcaniu.
 

marilyn_5


Vo filme sa objavujú situácie, na ktoré by herečka hrdá nebola. Scény vykresľujú pravdivé správanie hviezdy, ktorá trpela neurotickými problémami. Mala problém s alkoholom a konzumáciou liekov. Počas nakrúcania ju sprevádza tretí manžel, ktorý život s celebritou nezvláda, a tak radšej odchádza. Oporou sa jej stáva mladý a zamilovaný asistent Colin. Scény a kostýmy vystupujúce v tomto filme sú totožné s dobou, v ktorej táto okúzľujúca herečka žila. Je to prvá autobiografia o nestarnúcej hviezde, ktorú preslávili kvalitné herecké a hudobné výkony, talent, odhodlanie, ale aj tri nevydarené svadby, milenci a tragický koniec.

 

marilyn_2

 

Detstvo a prvá svadba


Norma Jeane Mortenson sa narodila matke Gladis 1. júna 1926, ktorá trpela paranoidnou schizofréniou. Zdedila ju aj Marilyn. Otca nikdy nepoznala. Svoje detstvo prežila v náhradných rodinách. Manželstvom s Jimom Doughertym sa zachránila pred ďalším pobytom v sirotinci. Mala len šesťnásť rokov, keď sa po svadbe zamestnala v továrni na výrobu padákov. Tu si ju všimol fotograf Johnny Hyde, ktorý jej psychické problémy riešil podávaním barbiturátov.
 

Športovec a tyran


Jej druhým manželom sa stal bejzbalový hráč Joe DiMaggio, v tej dobe veľmi populárny. ÁNO si povedali 14. januára 1954 na obrade v San Franciscu. Po svadbe sa z neho stal žiarlivec, ktorý ju chcel mať len pre seba a domácnosť. Kedykoľvek ju udrel. V tomto čase vznikla jej populárna fotka s rozviatou sukňou stojacou nad vetracou mriežkou. Monroe bola na výslní, a tak sa nechcela prispôsobiť. Ich manželstvo po desiatich mesiacoch skončilo.

 

marilyn_1

 

Ženatý dramatik


Po romániku so spevákom Sinatrom sa začala stretávať s Arthurom Millerom. S Marilyn sa stretával tajne, pretože bol ešte stále ženatý. Tohto inteligentného rečníka vedela počúvať celé hodiny. Po jeho rozvode sa 29. júna 1956 v New Yorku zosobášili. Arthur bol náročný. Poučoval ju a kritizoval. Z jeho zápiskov sa Marilyn dozvedela, že ho život s ňou nenaplnil. Túto situáciu znášala ťažko. Otehotnela, ale bolo to mimomaternicové tehotenstvo, čo ju psychicky poznačilo, keďže veľmi túžila po dieťati. Krátko na to začala nakrúcať film Niekto to rád horúce a znova užívať antidepresíva. Niektoré scény museli opakovať až päťdesiatkrát, pretože nebola schopná stáť na nohách. V septembri 1958 sa predávkovala, ale prežila.

 

marilyn_4
 
Kennedyovci a ďalšie zlé obdobie


Medzi ďalších milencov patrili Róbert a John Kennedyovci. Boli veľmi prestížni, ale nebezpeční. Starší John bol už vtedy spojený s vysokou politikou, a tak aj Marilyn patrila medzi podozrivých. Na každom kroku ju sledovala a preverovala FBI. Nebola špiónom, bola len zaľúbená a naivná. Neuvedomovala si nebezpečenstvo, do ktorého vstúpila románikom s Kennedym.
V roku 1962 sa presťahovala do Brentwoodu v Kalifornii. Aj po dlhoročnej liečbe však trpela depresiami a úzkosťou. Čoraz viac sa to stupňovalo, a tak bola nútená odísť za psychiatrom Greensonom, ktorý jej bol denne k dispozícii. Niekoľkokrát sa predávkovala do bezvedomia. Doktor ju varoval pred vplyvnými Kennedyovcami, no nepočúvala ho..., lebo sa zamilovala.
 

marilyn_3

 

Záhadná smrť?


V roku 1962 sa objavila poslednýkrát na verejnosti, keď spievala pre Johna Kennedyho pieseň "Happy Birthday“. Stala sa nebezpečnou, pretože Kennedy bol ženatý a prevalenie aféry by mohlo znamenať koniec jeho politickej kariéry. Dostala rozkaz stiahnuť sa do úzadia. Veľmi ju to zasiahlo. Sľubovala im pomstu. Po víkende strávenom v Lake Tahoe zomrela vo veku 36 rokov. Dodnes sa nevie, či to bolo vlastnou vinou. Zomrela nešťastná. Poznačená viacerými rozvodmi a potratmi. Stihla svet presvedčiť, že nebola len hlúpou blondínou...? 

 

Foto: SITA/AP

Lucia | 21.3.2012, 09:00