Svadobné holúbky: Bieli poslovia lásky

Väčšina snúbencov túži po krásnej romantickej svadbe. Preto by na nej nemali chýbať ani symboly lásky. K tým tradičným rozhodne patrí vypúšťanie holúbkov. Ak sa ich rozhodnete zakomponovať do vášho svadobného dňa, uvidíte, že to bude pre vás i pre vašich hostí neopakovateľný zážitok. O tom, že sa týchto poslov lásky nemusíte báť, vás presvedčí nasledujúci rozhovor s manželmi Gálovcami.

holubky_1_titulka

Kedy a prečo vám napadlo ponúkať budúcim mladomanželom možnosť vypustenia bielych holúbkov?


Tento zvyk sme prvýkrát zažili na svadbe v zahraničí a veľmi sa nám zapáčil. Biele holúbky krásne dopĺňali obraz mladomanželov a keď ich spoločne vypustili, všetci sme na chvíľu zatajili dych. Bol to naozaj nevšedný zážitok. Ak však máme byť úprimní, v pamäti nám utkveli i veci, ktoré tento nádherný moment narúšali. Obyčajná klietka s lacnými umelými ružami, hanblivý chovateľ v károvanej košeli a menčestrákoch, chvatné podanie holúbkov. Až nám prišlo ľúto, že za dve minútky bolo po všetkom. Keď sme však neskôr uvideli prekrásne fotografie, začali sme uvažovať, ako dodať aj samotnému vypusteniu viac dôstojnosti a elegancie. A s týmito úvahami sme sa pohrávali tak dlho, až sme sa rozhodli urobiť touto očarujúcou tradíciou radosť aj mladomanželom u nás doma.

 

holubky_4

 

Prezraďte nám, aká symbolika sa ukrýva za vypúšťaním holúbkov na svadbe.

Táto tradícia sa teraz síce javí ako novinka, no svoj pôvod má až v stredoveku. Už vtedy boli holúbky chápané ako symbol vernosti, keďže sú schopné prekonať akúkoľvek diaľku, len aby prileteli za svojím partnerom. Preto aj my mladomanželom v príhovore želáme, aby sa aj oni tak ako holúbky po celý život vracali s láskou domov k svojmu partnerovi.

 

Aké služby okrem samotného vypustenia zabezpečujete?


Ako sme už spomenuli, samotné vypustenie holúbkov trvá príliš krátko. A keď prítomní nepoznajú zmysel tejto tradície, neočarí ich v takej miere. Preto sa vždy najprv svadobnému páru a hosťom krátko prihovoríme a zasvätíme ich do symboliky tohto zvyku. Pri tom vytvárame dostatočný priestor na vznik fotografií. Krásu daného okamihu opticky dotvára aj umelecká klietka, ktorú dekorujeme podľa predstáv nevesty. Po príhovore mladomanželia zvyčajne vypúšťajú párik holúbkov z ruky. V Nitre navyše ponúkame i celý kŕdeľ holúbkov, ktorý môže svadobný pár vypustiť z koša spoločne s družičkami. Isto si viete predstaviť, aký úžasný zážitok je to pre všetkých!

 

holubky_3

 

Zaujíma sa o túto možnosť veľa mladých párov?


Tak, ako sa táto tradícia dostáva čoraz viac do povedomia, výrazne narastá aj záujem zo strany snúbencov. Jedni sa pre holúbky rozhodnú kvôli romantike, iní si želajú, aby im priniesli šťastie. Ďalší chcú pripraviť svadobčanom nečakaný zážitok a môžu si byť istí, že tým oslovia všetky generácie.

 

Zažili ste nejakú zaujímavú alebo veselú príhodu spojenú s vypúšťaním holúbkov?
Veselosť a radosť prinášame na každú jednu svadbu – najmä pre najmenších. Je fantastické sledovať radosť v očkách detí, keď sa počas gratulácií zhŕknu okolo klietky. Veľmi sa tešia z toho, keď im holúbky vyberieme a oni si ich môžu pohladkať. Pri tom ich niekedy napadnú také neuveriteľné otázky a pomaly si hovoríme, že ich začneme spisovať. Sú však aj svadby, kde sme prekvapením nie len pre hostí, ale i mladomanželov. Často nás oslovia ich kamaráti alebo kolegovia, že hľadajú netradičný svadobný dar a ženích ani nevesta o ničom nevedia. Vtedy je ich dojatie o to silnejšie.

 

Ako dokážu holuby nájsť cestu naspäť domov?

Na orientáciu využívajú holúbky magnetické pole Zeme. V hornej časti zobáka majú nervové bunky, pomocou ktorých vedia určiť svoju geografickú polohu. K tomu im pravdepodobne pomáha aj postavenie Slnka a orientačné body v krajine. Práve preto dbáme na to, aby sme holúbky vypustili v dostatočnom predstihu pred zotmením, nech sa šťastlivo môžu vrátiť späť.

 

holubky_2

 

Ponúkate možnosť vypustenia holúbkov snúbencom po celý rok?


Vypúšťanie holúbkov spravidla ponúkame od apríla do októbra – v závislosti od teplôt a dĺžky dňa. Samozrejme, sme flexibilní a rozhodujeme sa podľa konkrétnych podmienok. Napríklad v prípade teplej zimy môžeme holúbky pri sobáši v skorých poobedných hodinách vypustiť bez obáv. Pri nepriaznivom počasí sú zas holúbky k dispozícii na fotenie a pre radosť najmenších družičiek a družbov.

 

Nemusí sa nevesta báť, že ju holúbky zašpinia?

S touto obavou k nám prichádzajú viaceré páry, no nám sa na žiadnej svadbe ešte nič také neprihodilo. Nevesty zvykne trápiť i otázka, či budú vedieť holúbka správne držať, aby im predčasne neuletel. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sme na tohtoročný svadobný veľtrh v Nitre prišli aj s holúbkami. Snúbenci si tak mohli holúbky chytiť, pohladkať a sami sa presvedčiť, že sa niet čoho báť. Naše holúbky sú krotké a my im ich správne vložíme do ruky, pričom v skratke vysvetlíme, na čo majú dbať. Tak sa nemôže stať, že by uleteli skôr, ako budú mladomanželia chcieť.

 

Viac o bielych holúbkoch tu.

 

Foto: nevesta.sk

Petra  | 11.3.2012, 10:00