Svadobné šaty: Prečo odolať fejku?

Našli ste si svoje vysnívané svadobné šaty a láka vás myšlienka dať si podľa originálu zo svadobného salónu ušiť vlastné? Internet je preplnený ponukami svadobných šiat od ázijských obchodníkov, ktorí vám napohľad identický model ponúknu za zlomok ceny originálu. Oplatí sa zariskovať? Na tému svadobné šaty - originál alebo fejk - sme sa rozprávali s majiteľkou Svadobného salónu Diva - Ľudmilou Greškovou.

original_fake_titulka

Stretávate sa pri svojej práci s tým, že budúca nevesta si príde do salónu len vyskúšať šaty, či jej sedí strih, ale od začiatku vie, že si chce kúpiť ich lacnú napodobeninu od ázijských obchodníkov či dať si také ušiť na mieru niekde u svojej krajčírky?

Väčšina našich budúcich neviest sa pri skúške svadobných šiat chce odfotiť v každom modeli, ktorý vyskúša. Je ťažké určiť, či sa fotia preto, aby si následne fotky v počítači porovnali a posúdili, v ktorých vyzerajú najlepšie alebo je to preto, že si podľa fotografií chcú dať ušiť lacnú napodobneninu. Stáva sa však, že niektorý model si fotia naozaj detailne - korzet, chrbát, detail výšivky, čipky a pod. Vtedy je to podozrivé. Po tom, či si budúca nevesta nechá ušiť šaty podľa originálu, nepátrame. Hoci náš salón funguje od marca minulého roka, napriek tomu sa už kopíruje aj naša značka Allure Bridals. Na jednom svadobnom diskusnom fóre sme natrafili na originálny obrázok z našej web stránky a pod ním informáciu, že nevestička si dala ušiť daný model za 60 EUR!!! Čo sa týka už hotových napodobenín, ktoré som mala možnosť vidieť, rozdiely oproti originálu sú jasné na prvý pohľad už z fotky.

 

Aký máte názor na fejky?

Môj názor je čisto subjektívny - vzhľadom na to, že pracujem s originálmi, je pre mňa nepochopiteľné, že sa niekto chce vydávať v lacnej napodobnenine krásneho originálu. Chápem finančný rozmer tohto problému, ale vzhľadom na to, že svadba dnes nie je lacná záležitosť a šaty netvoria podstatnú časť nákladov na svadbu, nemyslím si, že sú to práve šaty, na ktorých by mala nevesta šetriť. Podstatné však je, aby sa cítila na svojej svadbe výborne či už vo fejku alebo v originále :)

 

kolaz_diva

 

Niektoré napodobneniny sú na nerozoznanie od originálu, prečo je požičovné aj vyššie ako cena za kúpu fejku. Aké sú rozdiely v použitých materiáloch?

Osobne som sa nestretla s fejkom, ktorý by bol na nerozoznanie od originálu. Všetky fejky, čo som mala možnosť vidieť, boli na prvý pohľad odlišné od originálu. Rozdiel je v tom, že na fejky sa  používajú menej kvalitné materiály, nepoužívajú sa napr. Swarowského kamienky, korzety nie sú vypracované, netvarujú postavu, šaty nie sú podšité spodnicami a podobne. Naše nákupné ceny šiat sú niekoľkokrát vyššie ako nákup lacnej napodobneniny, k tomu musíte prirátať čas, ktorý s každou jednou nevestou strávite, čistenie a žehlenie šiat pred svadbou a po svadbe, krajčírske úpravy a podobne. Práve z týchto dôvodov je požičovné vyššie ako cena napodobneniny.

 

fejky_3

 

Prečo by ste nevestám odporučili  investovať skôr do zapožičania drahšieho originálu?

Pretože svadba je len raz za život a je dôležité mať na sebe niečo originálne, luxusné :) Druhým dôvodom je tiež to, že v originálnych šatách budete vyzerať zaručene lepšie - ide práve o vypracovanie korzetu, dokonalé strihanie a šitie, ktoré zdokonalí aj nedokonalú postavu.

 

Myslíte, že klesá záujem neviest o požičiavanie šiat?

Vo väčších mestách záujem o požičiavanie šiat neklesá. Skôr stúpa záujem o kúpu drahých originálnych modelov.

 

Foto: internet

Zuzi | 10.2.2012, 08:00