Kanadské čaro

Svadobné kanadské zvyky rozlievajú teplo, radosť a sú perfektným liekom na chladné či mrazivé teploty. Kanaďania sa nezaprú pri vytváraní dobrej nálady na oslavovanie, veď i preto býva svadobná oslava tou najveľkolepejšou v ich živote.
maria_kanadske_caro_1jpg

Kanaďania sa majú čím popýšiť. Unikátne tradície sú prirodzenou súčasťou kanadského veselia. Po celom svete je kanadský národ známy svojou pohostinnosťou a štedrosťou. Ani svadobné hostiny nie sú výnimkou, a tak sa na hostine stoly prehýbajú od množstva jedla a pitia.

 

Multikultúrny sever

Najviac svadobných obradov sa v Kanade koná predovšetkým v severných oblastiach. V mnohých oblastiach krajiny sú svadby a svadobné oslavy podobné tým, ktoré sa konajú v USA. Pre francúzskych Kanaďanov žijúcich v Quebecu, sa svadobný obrad a recepcia obracia na galský štýl, vrátane zvykov a tradícií z francúzskeho vidieka.

Anglické, francúzske zvyky a zvyky mnohých iných národností sa miešajú s tradičnými kanadskými, a vytvárajú tak zaujímavú svadobnú zmes.

 

maria_kanadske_caro_2jpg

 

Na zdravie

Neodmysliteľnou súčasťou sú na svadobných kanadských oslavách prípitky, kde vážený muž prednesie svoju reč. Pripíja sa kanadským vínom či rôznymi destilátmi i z obľúbeného pivovaru Pilsner, pravdaže, s prianím všetkého dobrého.

 

Čajové posedenie

Miznúcou, ale krásnou kanadskou zvyklosťou, je čajové posedenie. Hostiteľkou je matka nevesty, ktorá pozve tých, ktorí nie sú oficiálne pozvaní na svadbu – susedia, kolegovia, známi....  Hostia čajového posedenia môžu obdivovať svadobné šaty, podieľať sa na radosti so ženíchom a nevestou, a zapriať im úprimne najlepšie priania, bez toho, aby sa nimi cítili odstrčení. V súčasnosti, však s rastúcimi nákladami na svadbu, tento zvyk vymizol. Škoda. Možno sa kanadský čajový set vráti po rokoch opäť na scénu.

 

maria_kanadske_caro_4jpg

 

Tradičné kanadské svadby sa konajú v kostoloch, s kvetinovou výzdobou, za sprievodu družičiek so svadobným prsteňom. Na konci svadobného obradu, po vyznaní manželských sľubov, sa na novomanželov hádže ryža, pšenica či konfety. 

 

Foto: canadianbridal.ca, holiday-rentals.co.uk, megandailor.com
 

Mária | 1.2.2012, 09:00