Manžetové gombíky – krok k výnimočnosti

Minulý týždeň sme vás previedli históriou tohto obľúbeného pánskeho doplnku a dnes vám predstavíme rôzne typy manžetových gombíkov. Vedeli ste napríklad, že nie všetky sú vyrobené z kovu?
Manžetové gombíky
manzetky3

Double buttons (dvojité gombíky)

Tieto manžetové gombíky svojim dizajnom trošku pripomínajú svojich predchodcov – manžetové šnúrky – keďže ide o dva gombíky spojené retiazkou alebo šnúrkou.

 

manzet_gombiky

 

Dvojité manžetové gombíky bývajú priložené ku košeliam s francúzskymi manžetami a v porovnaní s klasickými manžetkami sú lacnejšie, ale aj menej cenené.


Silk knot (hodvábna stužka)

Tento druh manžetiek sa považuje za ich menej elegantnú alternatívu. V angličtine sa gombíky silk knot označujú aj pomenovaniami ako Money´s fist, čiže opičia päsť alebo turk´s head, teda hlava moriaka. Už z týchto nie veľmi lichotivých názvom vyplýva, že nejde o príliš luxusnú náhradu.

 

manzet_gombiky2

 

Tieto typy gombíkov sú tvorené hodvábnou stužkou, ktorá je na oboch stranách ukončená uzlom. Hodvábne náhrady manžetových gombíkov sú v niektorých krajinách veľmi obľúbené, napríklad v Taliansku môžete v obchodoch kúpiť skutočne kvalitné opičie päste.

 

Cufflinks

Toto slovo označuje klasické manžetové gombíky, ktoré sú v pánskej móde veľmi obľúbené. Považujú sa za najkvalitnejší druh manžetiek, keďže ich spracovanie je dokonalé prepracované a ich súčasťou je aj polohovateľný mechanizmus, ktorý zabezpečuje pevné osadenie v rukáve.

 

manzet_gombiky3

 

Tento typ gombíkov býva občas zdobený iniciálkami, môžete si na ne dať vygravírovať vaše meno, či dátum svadby alebo dať do nich zasadiť vzácny kameň a vytvoriť tak originálny šperk a zaujímavý doplnok.

 

Keďže svadba je výnimočná udalosť, páni by si mali vybrať práve tretí typ manžetových gombíkov. Stavte na kvalitu a originalitu a zažiarte vo svoj veľký deň!

 

Foto: 123rf, solloso.com, jewellery.tv, timepiecesusa.com

Petra  | 24.2.2012, 09:00