Svadobné zvyky opradené severským vetrom

Svadbu majú očarujúcu, s dôrazom na detail, no len tak sa im nepáči vrhnúť do manželstva. V mnohých častiach Škandinávie trvá zasnúbenie aj tri až štyri roky. Ako vyzerajú rozprávkové svadby vo Švédsku, Dánsku, Nórsku a Fínsku?
maria_svadobne_zvyky_opradene_severskym_vetrom_fleska

Mnoho svadobných tradícií v škandinávskych krajinách pretrvali stovky rokov. Každá krajina má svoje poklady. Vďaka úchvatnej prírode sa nejedna nevesta počas svojho svadobného dňa ocitá v rozprávke.

 

maria_svadobne_zvyky_opradene_severskym_vetrom_7

 

Švédsko: Mince do topánok nevesty

Mnoho švédskych svadieb sa koná v máji alebo v septembri. Najžiadanejším mesiacom je však august, hlavne kvôli počasiu.

V priemere sa vo Švédsku za rok berie 39 000 párov a každým rokom sa počet zvyšuje. Svadby sa tak tešia veľkej obľube. V priebehu roku 2008 si vymenilo sľuby 50 332 zaľúbencov. Viac než polovica z nich si zvolila civilný obrad.

Známym švédskym zvykom je, že matka nevesty tradične obdarováva dcéru zlatou mincou, ktorú dáva do jej pravej topánky. Otec dáva dcére striebornú mincu do jej ľavej topánky. Týmto spôsobom dúfajú, že dcéra nikdy nebude chudobná.

Keď je švédske dievča zasnúbené, rodina jej zaobstaráva snubný prsteň. A tak sa švédske ženy tešia viacerým prsteňom.

 

maria_svadobne_zvyky_opradene_severskym_vetrom_5

 

Dánsko: Mladomanželia spia s rodinou
Svadba v Dánsku sa koncom 19. storočia a začiatkom 20. storočia stala významnou spoločenskou udalosťou, hlavne významným obchodom medzi rodinami.

Ako svadobné miesto si dánsku romantickú krajinu s nádhernou prírodou vyberajú nielen jej rodení obyvatelia, ale aj ľudia z rôznych kútov sveta. Začiatok rozprávky pre každú nevestu.

Dánskou zaujímavosťou je, že sa ženích musí dostaviť na svadobný obrad 30 minút pred jeho začiatkom, nevesta 5 minút pre obradom. Podľa tradícií by mali novomanželia po svadbe spať s rodinnými príslušníkmi. Preukazuje sa tým, ako veľmi si novomanželský pár váži svoju rodinu.

Obvyklou svadobnou tortou je okrúhla torta z marcipánu ozdobená mandľami a plná sladkého ovocia. Ak si dánsky mladý pár chce zaistiť šťastie a zahnať zlých duchov, je potrebné, aby krájali a servírovali svadobnú tortu spolu. Každému svadobnému hosťovi ponúknu kúsok torty.

 

danish_wedding_3

 

V Dánsku sa počas tradičnej svadobnej hostiny ženích vytratí, takže všetci slobodní mladí muži majú príležitosť pobozkať nevestu - a potom je to nevesta, ktorá zmizne a všetky slobodné dievčatá pobozkajú ženícha.

 

Nórsko: Ženích sa vystrojí ako princ
Nórske svadby sa dnes podobajú americkým a svadbám ďalších európskych krajín. Býva však oveľa menšia.

Ak sa pár berie v Nórsku, ich priatelia a susedia im umiestnia dve malé borovice z oboch strán dverí ako symbol plodnosti.

Tradične ženích nosí ručne vyrábaný vlnený oblek známy ako bundas. Bundas má bielu hodvábnu košeľu, krátke nohavice a pančuchy, ktoré siahajú po lýtka, vestu a vrchný odev. Má krásne farebné prevedenie. Každý typický svadobný odev je jedinečný v každom okrese Nórska. Ale hlavne, ženích v ňom vyzerá ako pravý nórsky princ.

Nórska nevesta nosí biele alebo strieborné svadobné šaty, keď sa pridržiava tradície – čierne s červeným lemovaním a tiež korunku – striebornú so striebornými príveskami. Počas jej chôdze začujete kúzelné cinknutia. Krásny zvuk má zaháňať zlých duchov, ktorí by mohli spôsobiť u novomanželov zmätok.

 

maria_svadobne_zvyky_opradene_severskym_vetrom_8

 

Fínsko: Zlatá korunka pre nevestu
Vo Fínsku je tradíciou pre nevestu chodenie od domu k domu s obliečkou na vankúš a vyberanie svadobných darov. Kým ona chodí od domu k domu, starší ženatý muž chodí vedľa nej a drží jej dáždnik alebo slnečník nad hlavou, ako symbol ochrany a prístrešia.

 

maria_svadobne_zvyky_opradene_severskym_vetrom_9

 

Fínskou tradíciou nevesty je tiež nosiť zlatú korunku. Počas svadobnej hostiny sa točí so zaviazanými očami a všetky nevydaté dievčatá tancujú okolo nej – tá, ktorej nevesta položí korunku na hlavu, sa bude čoskoro vydávať. Tradície tiež vravia, že družičky, oblečené podobne (nie rovnako) odháňajú zlé myšlienky.

Vo Fínsku je zvykom sláviť strieborné i zlaté svadby. Zlaté sa oslavovali od 18. storočia a strieborné od 19. storočia, no bol to len všeobecný zvyk mešťanov a šľachty. V 20. storočí sa oslavy ujali aj medzi ostatnými vrstvami v podobe rodinných osláv.

 

Aj keď detaily zvyklostí sa môžu líšiť od jednej krajiny k druhej, mnohé zvyky a tradície sú rovnaké. V celej Škandinávii nájdete zvyky symbolizujúce plodnosť, ktoré sa spájajú so všetkými svadobnými obradmi, uznajúc, že najpodstatnejšou ideou svadby je stať sa rodinou a prežiť s partnerom život v láske a porozumení.

 

Foto: andylisaswedishwedding.blogspot.com, bestofweddingphotography.com, ifood.tv

Publikované 27. 12. 2012

Mária | 27.11.2014, 12:00