Svadobné šaty: Prečo vsadiť na originál?

Našli ste si svoje vysnívané svadobné šaty a láka vás myšlienka dať si podľa originálu zo svadobného salónu ušiť vlastné? Internet je preplnený ponukami svadobných šiat od ázijských obchodníkov, ktorí vám napohľad identický model ponúknu za zlomok ceny originálu. Oplatí sa zariskovať? Na tému svadobné šaty - originál alebo fejk - sme sa rozprávali s majiteľkou Svadobného salónu Diamond Dianou Černou.
fejky_titulka

Stretávate sa pri svojej práci s tým, že budúca nevesta príde do salónu vyskúšať si šaty, ale od začiatku vie, že si chce kúpiť ich lacnú napodobeninu od ázijských obchodníkov či dať si také ušiť na mieru niekde u svojej krajčírky?
Žiaľ, musím skonštatovať, že áno, toto sa nám stáva. Niekedy sa nám podarí neveste vysvetliť, ako to je s tými lacnými napodobeninami,  nech sa nedajú oklamať originálnymi fotkami, za ktorými sa skrývajú hrozné „šmejdy“. Avšak sú aj také nevesty, ktoré nedokážu odolať tomu pokušeniu mať na svojej svadbe vlastné svadobné šaty za málo peňazí. Také sa však vo väčšine prípadov k nám vždy vrátia už aj so šatami, aby nám ukázali, ako to dopadlo a na poslednú chvíľu sú donútené si aj tak rezervovať šaty u nás, pričom už nemusia byť na ich termín svadby voľné práve tie jej vysnívané... A v konečnom dôsledku ju všetko vyjde ešte drahšie.

 

Aký máte názor na fejky?
Každý sa musí nejako živiť, avšak takýto spôsob absolútne neuznávam, nakoľko je to zavádzanie klientov... Obnáša to veľké riziko, či šaty sadnú alebo nie, ako budú v skutočnosti vyzerať a podobne. Je to presne to isté ako napr. značkové botasky Nike a ich fejky na "ringu" :). Možno je úspech urobiť dobrú kópiu, ale originál je originál.

 

fejky_1

 

Niektoré napodobeniny sú na nerozoznanie od originálu, prečo je požičovné vyššie ako cena za kúpu fejku?
Na nerozoznanie? Tak také fejky som skutočne ešte nevidela a videla som ich už mnoho! Prečo je cena za prenájom originálu vyššia ako cena za kúpu fejku? To je veľmi jednoduché. Značkové šaty vytvára návrhár/ka, sú originálom a ich cena vychádza zvyčajne od 900 do 1 600 eur až 2 000 eur (zaleží od samotnej značky). Na originálnych šatách sú použité drahé čipky, aplikácie, swarovskeho kryštály, sú perfektne vystužené a podšité s viacerými spodničkami, aby dokonale sadli na postavu a opticky ju zúžili. Nič z toho nemajú lacné čínske napodobeniny, to mi môžete veriť. Do ceny prenájmu si taktiež ako svadobný salón musíme zarátať náklady na úpravu, čistenie, žehlenie a podobne, ktoré tiež nie sú lacnou záležitosťou. Tak preto...

 

fejky_3

 

Aké sú rozdiely v použitých materiáloch?
Veľmi veľké a výrazné. Ako som už spomínala aj v predchádzajúcej odpovedi, čipky, tafty, satény, organzy či swarovského komponenty, aké sú na originál šatách, nemáte šancu zohnať na Slovensku, preto je výroba takéhoto modelu na Slovensku nejakou krajčírkou skutočne nemožná. To isté platí aj u ázijských napodobňovateľov – na nimi vyrobené šaty neaplikujú práve tieto drahé čipky a ostatné materiály, pretože by sa samotné šaty samozrejme predražili.

 

Ktoré typy šiat sú najčastejšie kopírované?
Sú to tie šaty, ktoré sú vo svete najpredávanejšie. Či sú to úzke splývavé šaty alebo šaty s obrovskou sukňou, je to jedno. Keďže značka Maggie Sottero patrí medzi najvýraznejšie a najpopulárnejšie značky vo svete, tak sú to práve šaty tejto značky. Aj keď mnoho fejkov som videla aj u iných značiek.

 

fejky_4

 

Myslíte si, že klesá záujem neviest o požičiavanie šiat?
Toto si určite nemyslím, aj keď nemôžem hovoriť za všetky salóny na Slovensku. Na našom trhu podľa môjho názoru nikdy nepredbehne kúpa svadobných šiat samotný prenájom. Slovenské nevesty, ktoré si šaty kupujú, ich po svadbe ihneď predávajú. Výsledkom je bazár plný ponúk na odpredaj šiat a väčšine neviest sa to ani po niekoľkých rokoch nepodarí, nakoľko svadobná móda sa rýchlo mení. Nie sme ako napr. Nemky, Rakúšanky a podobne, ktoré si šaty kúpia preto, že na ne jednak finančne majú a aby ich vlastnili a zostali im aj po svadbe na pamiatku.

 

Prečo by ste nevestám odporučili investovať skôr do zapožičania drahšieho originálu?
Pre všetky horeuvedené dôvody :) a pre ten úžasný a výnimočný pocit, ktorý zažijete len v kvalitných značkových šatách...

 

Ďakujeme za rozhovor!

 

Foto: internet

 

Zuzi | 26.10.2011, 08:00