Lacroix v obývačke

Talianska spoločnosť Sicin sa spojila s návrhárom Christianom Lacroix, aby spolu vytvorili novú kolekciu interiérového nábytku a doplnkov “Lacroix Seating” alebo takzvanú “Collezione Theodora”.
lacroix_5

Christian Lacroix, francúzsky módny návrhár, je známy svojou obľubou v pestrých a divokých farbách, inšpiráciou v móde iných kultúr i extravagantnými návrhmi. Obľuba kombinovania rôznorodých materiálov, farieb a vzorov a absencia strachu z kontrastov z neho urobili skvelého spolupracovníka spoločnosti Sicin.


lacroix_2

 

Sicin, talianska dizajnérska spoločnosť, sa venuje predovšetkým tvorbe mozaiky ako dekoratívnemu doplnku interiéru. Sicin Art Mosaic Factory za svoju filozofiu považuje spojenie slova „factory“, v zmysle prevyšujúcom remeslo, skôr symbolizujúcom silu, schopnú pretaviť inšpiráciu do činov. A slova „art“, ktoré nepredstavuje umenie iba ako formu, ale ako zintenzívnenie času a priestoru a ako rozporuplnosť každodenného života.
Spojenie týchto dvoch dizajnérskych mien vyústilo do novej kolekcii nábytku „Collezione Theodora“.  Kolekcia je motivovaná cisárovnou Teodorou, snáď najmocnejšou a najvplyvnejšou ženou Rímskej ríše, ktorá bola na jej čele v šiestom storočí.

 

lacroix_1

 

Druhá manželka cisára Justiniána I. je považovaná za silnú, cieľavedomú ženu, plnú ambícií, ktorá sa nebála žiadnej výzvy a v živote, najmä po boku svojho muža, dosiala vždy to, čo si zaumienila. Ženskosť, odvaha i moc sú presne tie prvky, ktorým dal Lacroix konrétnu formu v podobe nábytku a interiérových doplnkov.


lacroix_6

 

Kolekciu, ktorá má silnú tureckú príchuť, tvorí dvanásť modelov sedačiek, lampy, taburetky a stôl. Byzantská exotika, bohaté a najmä pestré zdobenie sú výrazné na každom kúsku. Ladné ženské línie a tvary sú súčasťou každého návrhu. Mäkké, bohaté čalúnenie pridáva na pohodlí a vyzdvihuje prepychový charakter kolekcie. Kombinácia kože a luxusných materiálov a textílií ako zamat, brokát a hodváb sa prelína s čipkovaným zdobením a veľkými dekoratívnymi strapcami. Strapcové lemovanie je výrazné i na modeloch lámp. Tie sú v kolekcii zastúpené v dvoch veľkostiach, stolové a vysoké, vhodné na zem.

 

lacroix_4


Farebne sa kolekcia nebráni pestrosti, a tak, ako je pre Christiana Lacroix typické, nechýbajú farby od bielej a svetlých béžových odtieňov cez žltú, ružovú, vínovú, tyrkysovú, indigovú až po čiernu. Modelom nie sú cudzie ani vzory, sedačky zdobia prúžky, ornamenty i kvety.
Tvorivá časť spoločnosti Sicin je prítomná v nástenných mozaikových paneloch, ktoré sú inšpirované kresbami Christiana Lacroix a vyrábané na mieru. Do kolekcie patrí i podlaha, ktorú spoločnosť vyrobila ako doplnok k nábytku.
Cisárovná Teodora sa stala inšpiráciou kolekcie vďaka mozaikám, ktoré sú umiestnené v Bazilike San Vitale v talianskom meste Ravenna. Práve toto mesto je hlavným sídlom spoločnosti Sicin.

 

lacroix_3


Kolekcia vhodná najmä do interiérov v honosnom či barokovom štýle si rýchlo získala pozornosť médií, dizajnérov i potenciálnych zákazníkov.


Foto: Christian Lacroix, Sicin

Jana  | 20.10.2011, 11:00