Bentley Continental GTC – pravý anglický šlachtic

Walter Owen Bentley mal pri zakladaní značky Bentley jasnú, jednoduchú ambíciu. Vyrábať dobré auto, rýchle auto, auto najlepšie vo svojej triede. Odvtedy síce prešlo už vyše 120 rokov, Bentley ale stále vyrába dobré, rýchle a vo svojej triede najlepšie autá. Dôkazom je nový Bentley Continental GTC.
bentley_1

Nový štvormiestny kabriolet, ktorý značka predstavila koncom augusta tohto roku, je vylepšením, a najmä otvorením o rok staršieho „brata“ Bentley Continental GT. Tento nový dvanásťvalec, s kapacitou motora 6 litrov, prichádza s viacerými novinkami. Technologickou novinkou je rozloženie pohonu medzi nápravami v pomere 40:60, oproti predchádzajúcim 50:50 (vďaka tomu je auto pohodlnejšie ovládateľné v zákrutách). Maximálna rýchlosť je 314 km/h, zrýchlenie 0-100km/h za 4,8 sekundy. Výrobcom sa podarilo odľahčiť celú karosériu, takže výsledná váha nedosahuje ani tri tony. Vozidlo je priestannejšie, najmä zadné sedenie ponúka väčší komfort než doteraz.

 

bentley_2


Nové postupy a technológie sa odrazili i na exteriéri tohto kabrioletu. Kapotu nahradila silná a pevná, elektricky ovládaná plátená strecha i pevnejšie zadné sklo. Vďaka metóde spracovania plechu, ktorá využíva 500°C teplotu a tlak vzduchu, dosahujú výrobcovia „bezšvové“ výsledky. Línie auta tak ostali dokonale čisté a zvodné už na prvý pohľad.
Luxusné anglické auto vhodné do mesta i na dlhé cesty poteší majiteľa i praktickými drobnosťami. Počas neskorých večerov či sviežich rán spríjemní jazdu v otvorenom kabriolete NeckWarmer. Umiestnený tesne pod opierkou hlavy, umožňuje ohrev krku v chladnejšom počasí. Poteší i množstvo malých vylepšení v interiéri. Praktickosť neutrpela na úkor štýlu a luxusu, a tak je v aute dostatok miesta pre drobnosti, okuliare, kľúče, flašu s vodou. Pri riadiacej páke je úložný priestor na telefón s LED osvetlením.

 

bentley_3


O zábavu sa pasažierom postara infotainment systém, ktorý ponúka 30 GB pamäte. Polovica je využiteľná na hudbu, zvyšná pamäť je obsadená bohatou databázou máp a navigácie. No ak by 15 GB na hudbu nestačilo, audiosystém je vybavený CD prehrávačom a nemá problém ani s čítaním skladieb z MP3 prehrávača, IPodu či dokonca z SD kariet. V základnom vybavení audio systému Naim for Bentley je desať zabudovaných reprákov a vstupy pre ďalších osem prídavných.
Samozrejme, Bentley by sa nezaobišlo bez prvotriedneho interiéru. V prípade modelu

 

bentley_4

 

Continental GTC si budúci majiteľ môže prispôsobiť svojho štvorkolesového tátoša podľa vlastného vkusu. Na výber má 17 farieb kože a 7 druhov dýh. To však nie je jediné, čo si môže zvoliť. Podľa vlastného vkusu sa dajú doladiť i detaily ako farba bezpečnostných pásov, spätného zrkadla a dokonca i farba reproduktorov.

Slovo Bentley sa už desaťročia spája s kvalitou, vkusom a nepochybne i s určitým spoločenským statusom. Novinka v podobe Continental GTC len potvrdila, že pravý anglický šlachtic si nemusí vyberať a môže mať všetko. Výkon, luxus i štýl.


Foto: Bentley

 

Jana  | 9.11.2011, 10:00