Elie Saab: Orient s nádychom západu

Je jedným z najlepších módnych návrhárov na svete. Od mladosti v sebe nosí inšpiráciu, kreativitu a veľký kus srdca vo všetkom, čoho sa chytí. Zdrapy látok sa pod jeho vedením menia na nádherné, časom nestarnúce šaty, ktoré by chcela mať vo svojom šatníku nejedna žena. Je presne tým človekom, ktorému nezáleží na módnom trende, ale uprednostňuje nadčasovosť. Nadčasovosť v takom zmysle, že tvorí niečo, čo bolo rovnako kvalitné v minulosti a bude kvalitné aj naďalej. Zoznámte sa...Elie Saab.
titulna

Na svet prišiel v roku 1967 v libanonskom Bejrúte katolíckym rodičom. Odmalička mu bola blízka práca s látkami a šitie. Preto nebolo veľkým prekvapením, že už v osemnástich rokoch vedel, že jeho životným poslaním bude orientácia v módnom svete. Nie každému sa však takýto sen podarí a preraziť aj na inom kontinente nie je ľahké. Elie mal silnú guráž a dosť odvážny temperament na to, aby sa pustil do dlhej a únavnej cesty. Prvou zastávkou na ceste za vytúženým snom bol v roku 1981 Paríž, kde mladučký návrhár prišiel študovať módu. V roku 1982 si otvoril svoju prvú dielňu a v súčasnosti ich má okrem Bejrútu v najdôležitejších mekkách módy – v Paríži a Miláne.

 

3

Ďalším prelomovým rokom v Saabovom živote bol rok 1997, keď sa stal členom talianskej Camera Nazionale della Moda, ako prvý cudzinec vôbec. Táto nezisková organizácia riadi, koordinuje a podporuje rozvoj talianskej módy cez prehliadky a podujatia. Zhromažďuje potrebné prostriedky a nástroje na fungovanie celého módneho chodu. Takáto príležitosť pre mladého návrhára neprichádza každý deň, najmä v organizácii, ktorá háji a posilňuje kreativitu talianskej módy na domácom i medzinárodnom trhu. Elie Saab využil svoju šancu a uľahčil si tak vzťahy v módnom priemysle, dostal možnosť zúčastňovať sa na prestížnych akciách a získavať tak nové známosti.
2

V rovnakom roku predstavil svoju prvú kolekciu okrem Libanonu aj v Ríme a v roku 1998 sa konala módna prehliadka jeho tvorby v Monaku, na ktorú sa prišla pozrieť aj monacká princezná Stephanie. Najdôležitejšie prelomové obdobie prišlo až o štyri roky neskôr, keď sa jeho práca dostala do povedomia aj na americký kontinent. Lepší moment ako oscarovú noc si ani nemohol vybrať. Už tradičný červený koberec bol plný známych herečiek odetých do najdrahších a najluxusnejších rób od vychytených módnych návrhárov. A medzi nimi sa nepopierateľne najviac vynímala herečka Halle Berry v úžasných šatách v Amerike od málo známeho návrhára. Dalo by sa povedať, že pomoc bola vzájomná. Halle Berry získala vytúženú sošku za hlavnú ženskú postavu ako prvá černoška v histórii a pri ďakovnej reči všetci prítomní nedokázali spustiť zrak z odvážnych večerných šiat od návrhára Elieho Saaba, čo pre neho bolo otvorením dverí k americkej smotánke.

4
Od tohto výnimočného večera sú jeho stálymi zákazníkmi vychýrené mená, ako napr. Christina Aguilera, Beyoncé, jordánska kráľovná Rania, Angelina Jolie, Rihanna alebo Céline Dion. V jeho oblečení je cítiť orientálny pôvod, ktorý sa ale mieša so západnými trendmi a vzniká tak niečo, čo si všimne každé oko. Elie patrí k návrhárom, ktorí na mólach prezentujú nositeľnú módu, nepotrpí si na extravagantnosti a jeho prvoradým cieľom je elegancia, jemnosť a ženskosť. Rovnako výnimočné ako oblečenie sú i jeho svadobné šaty. Tie sa nedajú nazvať nijako inak, len neuveriteľné. Spája sa v nich všetko, čo by mali svadobné šaty obsahovať. Tvorí ich na rovnakej báze, ale aj napriek tomu sú každé unikátnym a jedinečným kusom, ktorý očarí každú nevestu. Návrhárova osobnosť sa dá zhrnúť do pár krátkych slov – v jednoduchosti je krása.

 

Foto: Internet

Silvia  | 20.9.2011, 11:15