Indické svadobné tradície

Svadba patrí v Indii k najposvätnejším udalostiam ľudského života a zahŕňa množstvo rituálov a zvykov, z ktorých niektoré prežili aj viac ako tisíc rokov a zachovávajú sa až dodnes. Prečítajte si o niekoľkých z nich a preneste sa s nami do starovekej Indie.
Indickí mladomaželia v tradičných odevoch
indicke_svad_tradicie

Jedným z najstarších náboženstiev na svete je hinduizmus, ktorý vznikol v Indii pred viac ako 4000 rokmi a svadobné tradície sú s ním úzko spojené. V minulosti sa rituály spojené s hinduistickou svadbou vykonávali počas niekoľkých dní, no dnes sa mnohé z nich realizujú večer pred dňom samotnej svadobnej ceremónie. Indovia oslavujú uzavretie manželstva ako sviatosť, počas ktorej sa spoja životy dvoch ľudí.

 

india_svadba

 

Rituál s názvom Haldi je jednou z predsvadobných ceremónií. Počas tohto rituálu sú budúci mladomanželia potretí pastou z kurkumy a rodinní príslušníci potom z nich túto pastu rukami alebo palmovými listami zotierajú. Tento, pre nás zvláštny, rituál má však dôležitú funkciu, pretože ide o očistu tela, keďže pasta z kurkumy má antiseptické účinky a navyše po kúpeli zanecháva rozžiarenú pokožku.

 

india_ritual

 

Ďalším rituálom, ktorý sa vykonáva ešte pred svadbou, je ozdobné maľovanie nevesty henou. Umelci alebo zruční príbuzní namaľujú zložité kresby s kvetinovými prvkami na nevestine ruky. Maľovanie zložitých motívov spolu s ich schnutím trvá niekedy aj celý deň a budúcej neveste počas neho robia spoločnosť družičky.

 

india_henna

 

Indická nevesta dostane pred svadbou šesť kusov sárí (tradičné ženské oblečenie), pričom každé z nich je určené na inú príležitosť. V prvom sárí sa nevesta predvedie počas rituálu, kedy ju jej rodičia odovzdávajú do novej rodiny a tá jej na znak toho, že ju prijíma za svoju, daruje ďalších päť kusov sárí. Indické nevesty si obliekajú sárí červenej farby a jej odtieňov, no v niektorých oblastiach má svadobné sárí tmavožltú či zelenú farbu a je vyrobené z hodvábu.

 

Po tom, čo nevestu rodičia odovzdajú do rúk jej budúceho manžela, si dvojica vymení vence z kvetín a ženích pripne neveste na krk zlatý svadobný náhrdelník, prípadne retiazku, s čiernymi korálikmi z polodrahokamov, ktorý je v Indii symbolom vydatej ženy a tá si ho nesmie zložiť počas celého života.

 

india_ritual_sapta_padi

 

Posledným rituálom je slávnostné uzatvorenie manželstva s názvom Sapta-padi, čo znamená sedem krokov. Tieto kroky symbolizujú začiatok novej spoločnej cesty, po ktorej budú mladomanželia kráčať spoločne celý život a prebieha tak, že dvojica urobí sedem krokov okolo posvätného ohňa. Týmto spôsobom sú svadobné sľuby mladého páru spečatené ohňom, takže si budú verní až do smrti.

 

Hoci sa niektoré detaily spojené so svadobnými tradíciami líšia v závislosti od regiónu, Indovia ich dodržiavajú aj v dnešnej modernej dobe a vzdávajú tak hold svojim predkom a bohatej histórii.

 

Foto: SITA/AP, a7.sphotos.ak.fbcdn.net, 123rf

Publikované 21. 9. 2011

Petra  | 21.8.2014, 15:00