Svadobné tradície v ázijských krajinách III

Pri našom putovaní za svadobnými tradíciami ázijských krajín sme vás zaviedli na tradičnú čínsku a japonskú svadbu. Výlet na Ďaleký východ ukončíme na Kórejskom polostrove, tak sa poďte s nami pozrieť na tradičnú kórejskú svadbu.
Ilustračná fotografia
titulka_korea

Pod krídlami divých husí


Rovnako, ako to bolo pri japonskej a čínskej svadbe, aj tá kórejská prekvitá mnohými rituálmi, ktoré sa tradovali z generácie na generáciu a mnohé páry sa ich držia aj dnes.

 

Prvým krokom k spoločnému životu boli tradičné zásnuby. Po tom, čo bola nevesta predstavená ženíchovej rodine, si snúbenci vymenili svoje sľuby a ženíchov otec nakreslil neveste na tvár červené značky, ktoré mali páru zaručiť šťastie a plodnosť. Dôležitou súčasťou zásnub boli dary a s nimi spojený rituál, počas ktorého priatelia ženícha doniesli v predvečer svadobného dňa dary budúcej neveste. S tvárami nafarbenými čiernym atramentom z chobotnice prišli k jej domu aj s darmi uloženými vo veľkej škatuli (kórejsky hahm). Keď sa približovali k domu nevesty, vykrikovali Škatuľa na predaj, kúpte škatuľu! a členovia jej rodiny ich rozohnali tým, že im dali jedlo alebo peniaze a získali tak dary pre nevestu.


 

korea_svadba4

 

Svadobnému obradu predchádzala príprava nevesty, ktorá v prípade, že pochádzala zo šľachtickej rodiny, nosila dvoje šaty. Jednoduché bledozelené šaty nazvané wonsam a honosnejšie s názvom hwarrot čiže kvetinové šaty, ktoré boli vyšívané kvietkami a motýľmi. Pod šatami mala oblečený tzv. hanbok, teda tradičné kórejské oblečenie pripomínajúce bábiku. Farba svadobných šiat sa však v jednotlivých regiónoch líšila, a tak mali niektoré nevesty červené šaty s viacfarebnými rukávmi.

 

Na hlavu si nevesta dala čiernu čiapku zdobenú farebnými kamienkami a zlatými ihlicami. Obuté mala zvyčajne biele ponožky a na ne si dala červené vyšívané topánky. Jedinou príkrasou na tvári boli tri červené krúžky veľkosti mince (yonji konji), ktoré boli vyrobené z papriky a nevesta ich mala na lícach a na čele. Ich úlohou bolo odohnať zlých duchov. Svadobné oblečenie ženícha bolo vyrobené z tmavozeleného prípadne modrého či červeného damasku ozdobeného zlatými výšivkami. Aj ženích mal na hlave vysokú čiapku z hodvábu zvyčajne čiernej farby.

 

korea_svadba

 

Počas svadobného obradu daroval ženích svojej budúcej svokre živú divú hus, ktorá symbolizuje vernosť, pretože celý život prežije s jedným partnerom. Týmto aktom sľúbil ženích vernosť jej dcére. V súčasnosti sú živé husi nahradené drevenými, ktoré sa nazývajú kirogi a tento symbol nesmie chýbať na žiadnej kórejskej svadbe.

 

korea_svadba2

 

Vrcholom obradu bolo pitie špeciálneho bieleho vína s názvom jung jong. Tradične sa toto víno nalialo do dvoch misiek vyrezaných z polovičiek tekvice, ktorú vypestovala matka nevesty. Najskôr si budúci manželia odpili každý zo svojej misky. Potom sa víno z ich misiek zmiešalo, opäť sa nalialo do misiek a ženích s nevestou ho vypili. Tento rituál je pomenovaný kunbere a ide vlastne o výmenu mladomanželských sľubov. Po výmene sľubov nasledoval ďalší rituál, pri ktorom nevesta ponúkla svojim svokrovcom ďatle a oriešky ako symboly plodnosti. Oni jej za to ponúkli čaj a na záver rituálu hádzali na nevestu oriešky a ďatle a ona sa ich snažila chytať do sukne.

 

korea_svadba3

 

Neodmysliteľnou súčasťou tradičnej kórejskej svadby bolo dobré jedlo. Hostina sa začala prípitkom s vínom jung jong, ktoré sa nazýva kórejské saké. Hlavným chodom bola rezancová polievka nazvaná kook soo. Ide o hovädzí vývar so pšeničnými rezancami, zeleninou a vajcom. Rezance v polievke značia prianie dlhého a šťastného života. Samozrejme, že tu nesmel chýbať ani dezert. Väčšinou išlo a ryžovú tortu, ktorá bola plnená fazuľovou plnkou a posypaná sezamom. Obľúbenou pochúťkou boli aj ryžové guľôčky s orieškami a hrozienkami symbolizujúcimi deti.

 

Svadobné tradície krajín Ďalekého východu sú veľmi bohaté a ľudia si ich vážia ako dedičstvo svojich predkov, a práve preto mnohé z nich dodržiavajú aj dnes a odovzdávajú ich tak budúcim generáciám.

 

 

Foto: www.china-cart.com, washingtontownshipubliclibrary.blogspot.com, sweetestmomentsblog.blogspot.com, bweddingdress.com, thisandthatinkorean.blogspot.com

Petra  | 2.9.2011, 08:00