Kam sa stratila domáca cukrárina

Musím sa priznať, že ako malé dieťa sa mi vždy pri pohľade na nevestu alebo svadobné auto začali zbiehať slinky pri predstave svadobných zákuskov, koláčov a sladkostí. Myslím, že túto asociáciu má väčšina z nás, lebo je to prvé, čo ako malé deti dostaneme na svadbe jesť.
5_stlpcek_nina_lovasova

Ešte stále sa pri pozvaní na svadbu tajne teším na zákusky, no v poslednej dobe moje očakávania akosi nekopírujú realitu. Neviem, či mám skrátka smolu, alebo je to hlavne vďaka všemocnému potravinárskemu priemyslu. Svadobné zákusky však už ani zďaleka nie sú tým, čím kedysi. Pamätáte si klasické dobošky s karamelom, maslové laskonky, ľahulinké kysnuté koláčiky so slivkovým lekvárom či orechové košíčky s čokoládou? Nedávno som na jednej svadbe jedla (resp. nejedla :) orechové košíčky s arašidmi!
Nechcem sa navážať do pekární a cukrární, ktoré sa rozhodli vo veľkom využívať cukrárske skratky, je to ich rozhodnutie a trh si sám povie, čo chce alebo nechce mašrktiť. Skôr ma mrzí, že už ani tá domáca cukrárina nie je vždy „čistá“.

 

dezert_nina_upr

 

Väčšina rodín považuje pečenie svadobných zákuskov a koláčov do výslužky za určitý druh utužovania rodinných vzťahov. Babky vytiahnu staré recepty, svadobné mamy šľahajú krémy, tety zdobia, sesternice balia krabice a celá rodina sa spolu teší na krájanie svadobnej torty. Človek by si pomyslel, že čo je domáce, musí byť neodolateľné, z najlepších surovín, poctivé a na míle voňajúce vanilkou a orechami.

Žiaľ, odkedy vynašli stužené tuky na pečenie, polevy a pudingy z prášku, stužovače šľahačky a cukrárske farbivá, objavujú sa aj v domácich kuchyniach. Asi hlavne pre to, že je to lacné a je to rýchlejšie. Čo však moje rozmaznané chuťové bunky nechápu a razantne odmietajú, je nahrádzanie masla a šľahačky rôznymi rastlinnými či umelými prísadami. Na svadbe predsa nikto nepozerá na kalórie, chce dopriať hosťom len to najlepšie a „vytiahnuť sa“ pred zvyškom sveta. Dokonca ani trvanlivosť nie je na svadbe prioritou. Tak potom prečo?

Milé nevesty, pokiaľ nemáte v rodine svedomitého cukrára a túžite po nezabudnuteľných cukrárskych výtvoroch, nemusíte robiť kompromisy. Na našom malom a umelohmotnými zákuskami prekvitajúcom trhu sa nájdu aj cukrári, ktorí si svoje remeslo ctia. Ja poznám hneď dvoch. Stačí len hľadať a nenechať sa opiť vanilkovým rožkom. Určite si ešte pred chudnutím do svadobných šiat radi spravíte ochutnávkový „tour de cukráreň“...

Foto: Sharkam V.I.P. Catering

Nina Lovasová | 22.9.2011, 08:00