Svadobné tradície v ázijských krajinách I.

Ak vás minulý týždeň zaujal nápad usporiadať si svadbu v ázijskom duchu a prebudili sme vo vás túžbu po takto ladenej svadbe, máte možnosť bližšie nazrieť na svadobné tradície krajín Ďalekého východu a dozvedieť sa zaujímavé informácie o východnej kultúre. Tak sa nechajte unášať na krídlach mytologického vtáka fénixa a putujte s nami po Číne, Japonsku či Kórei.
Ženích a nevesta v tradičných odevoch
tradicna_cinska_svadba

V znamení čínskeho draka

 

Čína je najväčším štátom východnej Ázie, a tak sa svadobné tradície v závislosti od regiónu líšia, avšak červená farba je pre svadbu príznačná v celej Číne. Symbolizuje lásku, radosť a bohatstvo. Nielen svadobné šaty sú červené, ale aj škatule so svadobnými darmi, oznámenia a domácnosti nevesty a ženícha sa nesú v ohnivej červenej farbe.

 

tradicna_cinska_svadba4

 

Podľa zvyklosti sa pred dňom svadby nevesta odoberie do súkromia s najbližšími priateľmi, čím sa symbolicky lúči so slobodou, svojou rodinou a priateľmi. V tento deň prinesie ženíchova rodina dary v červených košoch a škatuliach do nevestinho domu.

 

K zaujímavým predsvadobným rituálom v minulosti patrila aj príprava lôžka pre novomanželov. Tento rituál vykonával muž alebo žena s veľkým množstvom detí a širokou rodinou a pozostával z toho, že nová posteľ bola nimi v spálni symbolicky jemne presunutá. Po správnom umiestnení postele do nej zavolali čo najviac detí, ktoré mali priniesť plodnosť. Ďalšími symbolmi plodnosti uloženými do postele bolo ovocie a lotosové semienka. Súčasťou zábavy bolo aj pozorovanie detí pri zápase o ovocie.

 

tradicna_cinska_svadba6

 

Pri úsvite v deň svadby sa nevesta podľa tradície vykúpala vo vode s pomelom alebo grepom, aby sa očistila od zlých vplyvov. Kúpeľ mal zároveň kozmetický účel, pretože citrusové plody zjemnili nevestinu pleť. Potom sa za svetla sviečok ozdobených fénixom a drakom obliekla do novej spodnej bielizne. Po kúpeli nasledovala úprava nevestiných vlasov, ktoré boli očesané na spôsob vydatej ženy.

 

tradicna_cinska_svadba3

 

Keď bola nevesta pripravená, odviedli ju pospiatky do hlavnej sály, kde sa obliekla do svadobných šiat a obula si červené topánky. V minulosti bol súčasťou svadobného odevu červený hodvábny závoj alebo opona zo strapcov, ktorá visela z nevestinej korunky s fénixom.

 

tradicna_cinska_svadba2

 

V deň svadby ženích po tom, čo ho jeho rodičia obliekli, odišiel do nevestinho domu aj s peniazmi v červenej obálke, ktoré odovzdal jej priateľom. Takto im prejavuje vďačnosť za to, že jej dovolili, aby sa stala jeho ženou.

 

Zaujímavou tradíciou, ktorá sa v Číne dodržiava dodnes, je, že sobáš by sa nemal konať o celej hodine, ale o pol, napríklad 14:30, nikdy nie o 14:00. Dvojica tak začne spoločný život v čase, keď sa ručičky na hodinách pohybujú smerom nahor, aby aj ich vzťah smeroval nahor.

 

tradicna_cinska_svadba5

 

Na svadobnej hostine sa v Číne zúčastňuje len najbližšia rodina mladomanželov a podľa tradície nevesta medzi sobášom a hostinou podáva svojim svokrovcom čaj. Na začiatku hostiny je prednesený slávnostný prejav, po ktorom nasleduje krájanie torty. Torta má väčšinou niekoľko poschodí, pretože tie symbolizujú spoločné stúpanie manželov k úspešnému životu. Tradičná čínska svadba je skutočne honosná, keďže sa tu podáva približne desať chodov a nevesta sa prezlieka aj trikrát.

 

Ak vás zaujali svadobné tradície Ďalekého východu, prečítajte si o týždeň o japonskej a kórejskej svadbe.

 

Foto: www.chinadaily.com.cn, www.todaystyleshow.com, www.topchinatracel.com, www.redhotbrides.com, ww.kittydehome.blogspot.com

Petra  | 23.8.2011, 10:00