Môj tajný recept na novú kolekciu

Po dlhšom čase som opäť tu. Nebola to potreba odmlčania sa či ignorácie. Ale oddychu a, samozrejme, nabratia inšpirácií pre novú kolekciu.
titulka_skice_3_blog

Tento rok som si zobral ako hlavnú myšlienku mojej tvorby čistotu, tak vyvrcholenie tejto sezóny v podaní svadobných šiat je to správne. 
V poslednom blogu som vám sľúbil tému ceruzka. Alebo niečo v podobnom zmysle. Tak aby som išiel pekne po poriadku, tak...

Hovorím často, že tvorenie prichádza samé. Je to akási vlna myšlienok, pocitov, ktoré sa zhmotňujú do konkrétnych predstáv, konštrukčných riešení až do explózie radosti myšlienkami dotvorenej predstavy. Uf, to bolo vyčerpávajúce. No ale je to tak. Zároveň sa však stretávam aj s opozitom. A to predovšetkým pri zistení, že už dlhšiu dobu prenášam prvky z predošlých línií do noviniek. Vtedy prichádza moment, keď si človek potrebuje vyvetrať hlavu a zároveň nabrať nové sily na to, aby bol s čistou mysľou schopný priviesť na svet niečo, čo bude nazývať svojou novou kolekciou.

V mojom prípade to takto zaručene býva. Sekundárne ovplyvnenia prinášajú človeku chaos, zmätok a hlavne ho ovplyvňujú. Preto je dobré zvoliť si opačný smer. Smer, ktorý vnímam ako odpočinok pre moju myseľ.

Prednedávnom som sa vrátil z dlhej dovolenky, ktorú som strávil v Maroku. Určite vám o nej napíšem viac, ale nie z pohľadu cestovateľa-turistu (tuleňa ležiacom na pláži). Ale z pohľadu návrhára-aktivistu, ktorý hľadá to, čomu sa hovorí začiatok nite.
Dovolenka bola veľmi zaujímavá a moje balenie ešte viac. Do poslednej chvíle som pracoval a pár hodín pred odletom som zistil, že nemám základné veci. Ceruzku, papier a pero.

Ceruzka je také zvláštne médium. Je iná ako pero alebo fixka. Je tu možnosť z niečoho ubrať, niečo pridať. Možnosť, ktorú som využíval ako dieťa, študent, ale aj teraz ako človek, ktorý sa pokúša o to, aby ho poslúchala.

 

skica_5

 

endangered_species_2010

 

.....

 

skica_3

 

tana_puhofova

 

Mojím tajným receptom a, samozrejme, aj hodnotou každej jednej novej kolekcie je spätosť s miestom, kde som ju tvoril. Štúdie ceruzkou, línie, tvary, štruktúry, no ale aj pribalené knihy a hudba. A tak sa stane, že keď počujem názov mojej kolekcie, tak mi mysľou prebehne spúšť pocitov. Hudby, ktorú som počúval pri tvorení. Prírody, ktorú som inhaloval pri kreslení, a príjemnej komunikácie s ľuďmi, ktorí boli práve pri mne vtedy, keď som vymýšľal koncept spočiatku z rozbitých prvkov. A tak sa stane, že keď počujem názov Ohrozený druh, vybavím si Tatry a našu krásnu Oravu. Alebo, keď počujem Večernica, tak v mysli počujem hrať geniálne tóny hudby od Hansa Zimmera z filmu Inception.

 

ohrozeny_druh_3

 

vecernica_maja_upr

 

Hneď od prvého momentu v lietadle som vedel, že som urobil dobre. Nie preto, že som odletel niekam. Ale vybrať si tú pravú destináciu pre tvorenie svadobnej kolekcie je naozaj náročné. No a som sám zvedavý, či budete spokojné. Či mi práve Maroko „vyvetralo“ myseľ do takej miery, aby som bol schopný priniesť vám niečo jedinečné a nezabudnuteľné.

Váš Róbert | 12.8.2011, 15:00