Svadba Ďalekého východu

Ázia prináša neuveriteľné množstvo inšpirácií pre váš veľký deň. Keďže je kultúra krajín Ďalekého východu nekonečne bohatá, prinášame vám niekoľko typov na to, ako si vyčariť svadbu, ktorá sa bude niesť v ázijskom duchu.
titulka_china

Pri plánovaní svadby bude vaším prvým krokom zrejme rozosielanie svadobných oznámení. Krásne pôsobí tradičná červeno-zlatá kombinácia doplnená o ázijské motívy, akými sú napríklad čínsky drak, bambus, orchidey či kvety sakury. A ak ste znalcom, môžete určite využiť aj kaligrafiu, teda znakové písmo východu.

 

7782071_s


Pre väčšinu ázijských krajín je typické, že nevesta si na svadbu oblieka červené šaty z hodvábu, ktoré sú napríklad v Číne ozdobené drakom alebo fénixom. Červená farba symbolizuje šťastie, lásku, harmóniu a bohatstvo a motívy bájnych bytostí predstavujú rovnováhu medzi mužským a ženským princípom. Ak však chcete šaty, ktoré by boli ázijským štýlom iba inšpirované, skúste nájsť model so vzorom kvietkov sakury.

 

4720545_s


Čo sa týka úpravy vlasov, mali by ste zabudnúť na vlnky, kučierky a zložité vlasové kreácie. Namiesto toho by ste mali klásť dôraz na línie, a preto si začešte vlasy dozadu do drdola. Ten môžete ozdobiť napríklad dvoma prekríženými paličkami, kvetom sakury alebo sponou s motívom draka. K ázijskému vzhľadu sa zo šperkov hodia hlavne perly, takže môžete perlový náhrdelník doplniť o perlovú sponu do vlasov.

 

8465660_s


K vytvoreniu dokonalého ázijského vzhľadu vám dopomôže aj líčenie. Základom je dokonale zamatová pleť a výrazné oči. Stačí, ak si na vrchné viečko nanesiete tekutú očnú linku a potiahnete líniu až za okraj oka, aby pôsobilo „šikmo“.

Pri príprave ázijskej svadby bude veľa závisieť najmä od dekorácie. Kvetinovú výzdobu by mali tvoriť orchidey, lotosové kvety plávajúce v miskách s vodou alebo rôzne ikebany, napríklad s bambusom. V miestnosti, v ktorej sa bude konať hostina, rozvešajte papierové lampáše a na steny zaveste vejáriky, prípadne obrázky s ázijskými motívmi. Najvhodnejšie bude, ak sa bude celková výzdoba niesť v červeno-zlatej farebnej kombinácii. Tabu by pre vás mala byť biela farba, ktorá je typická pre smútok za zosnulým.

 

5858256_s


Pri dekorácií stolov môžete použiť bambusové podložky a skúste ponúknuť hosťom možnosť jesť paličkami. Podávajte obľúbené ázijské špeciality, ako je polievka s bambusovými výhonkami alebo kačica s ananásom. Výber ázijského menu je skutočne len na vás a vašej chuti a ak chcete hostí trošku pobaviť, ponúknite im aj známe koláčiky, ktoré v sebe skrývajú proroctvo napísané na papieriku. Namiesto kávy servírujte kvalitný čaj, ktorý osvieži telo i ducha a prebudí všetky zmysly, treba ho však vychutnávať a popíjať malými dúškami.
Dlhoročná tradícia vytvorila z východného sveta kontinent kultúrnych pokladov. Nabudúce vám prinesieme pohľad na tradičnú svadbu z Ázie, ktorá svojou krásou a obradnosťou nenechá chladnú žiadnu poetickú dušu.

Foto: 123rf

Petra  | 17.8.2011, 09:00