Hipisácka láska: Svadba Johna Lennona a Yoko Ono

Na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov minulého storočia vzniklo hnutie mladých ľudí s názvom hippies. Charakterizovala ich láska, mier, sloboda, voľnosť a návrat k prírode. Ak vás zaujal nápad hipisáckej svadby, preneste sa s nami do rokov sedemdesiatych a prežite príbeh lásky azda najznámejšieho hipisáckeho páru Johna Lennona a Yoko Ono.
hipisacka_laska_titulka

Najprovokatívnejší člen skupiny The Beatles sa s Japonkou Yoko Ono oženil 20. marca 1969 v Gibraltári. Obaja boli oslnivo bieli, pričom Yoko s neodmysliteľnými slnečnými okuliarmi mala oblečenú minisukňu, biele podkolienky a na hlave mala veľký biely klobúk. John povedal svoje áno v bielom športovom menčestrovom saku, bledých nohaviciach a bielych teniskách. Samozrejme,  že mu nechýbali ani známe okuliare, ktoré dodnes nesú meno "lenonky". Zvláštnosťou je, že nielen Yoko Ono prijala priezvisko Lennon, ale aj John prijal priezvisko Ono.

 

hipisacka_laska2

 

Jedinými svedkami skromnej svadby slávneho páru boli manažér The Beatles a fotograf. Novomanželia strávili na Gibraltári sotva hodinu a pol a už leteli na pár dní do Paríža, kde obedovali so slávnym surrealistickým maliarom Salvadorom Dalím.

 

hipisacka_laska1

 

Medové týždne si užili v európskom meste hriechu, Amsterdame. Tu robili rozhovory s novinármi priamo zo svojej postele a vyzývali ľudí, aby prijali mier. Práve vtedy sa z nich stali popredné postavy boja proti vojne vo Vietname, pretože obetovali svoje súkromie a strávili dvanásť hodín denne počas celého týždňa na očiach verejnosti.

 

hipisacka_laska3


 

Dvadsiaty marec bol začiatkom veľkého spoločného cieľa Johna Lennona a Yoko Ono. Spoločne našli inšpiráciu, využili svoju kreativitu a energiu na to, aby sa pokúsili zmeniť svet vojny na svet mieru a nádeje.
Ich manželstvo bolo podľa ich priateľov ideálne a vyrovnané. Šesť rokov po svadbe sa im narodil syn Sean, no ich idylický vzťah bol ukončený v decembri 1980, kedy bol John zastrelený priamo pred očami Yoko Ono.

 

Foto: breeziway.blogspot.com, krispyfringe.blogspot.com, clashmusic.com

Petra  | 23.7.2011, 09:30