Umenie menom móda

Priniesť módu k bežným ľuďom. To bolo mottom vôbec prvého eventu tohto druhu v Nu Spirit klube. Mladý módny návrhár Martin Hrča a značka Puojd, Popular & Novesta prilákali do klubu v srdci Bratislavy približne stovku módnych nadšencov.
nu_spirit_4

Martin Hrča má len dvadsaťpäť rokov, no za sebou má viacero domácich, ale aj zahraničných prehliadok. V Nu Spirit klube divákom ponúkol kolekciu s názvom X, ktorá mala na Slovensku svoju premiéru. „Prvotným impulzom pre vznik kolekcie bolo hľadanie bodov na ľudskom tele. Vychádzal som z princípu kaleidoskopu, kríženia a kryštálu v spojení so ženským telom,“ opisuje kolekciu Martin. Určená je pre mladých ľudí, no ako sám hovorí, je o niečo prehnanejšia, aby na móle dobre vynikla. Z farieb dominovala strieborná v kombinácii s cyklámenovou a zelenou. Na svoje si prišli milovníčky krátkych kokteilových šiat, nohavíc so zvýšeným pásom či vypasovaných korzetov. Zaujímavé boli detaily.

 

nu_spirit_1

 

Napríklad šialene vysoké čižmy siahajúce až po vrch stehien, bohato riasené rukávy, strihy pripomínajúce geometriu a čisté línie. „Moje modely sú štrukturálne náročnejšie, ale svojím spôsobom čisté. Snažil som sa to oslobodiť od šperkov a zbytočností, mejkap bol jednoduchý, aby sme nechali vyniknúť ženu a jej postavu,“ vysvetľuje mladý dizajnér.

 

nu_spirit_3

 

Odmalička obdivoval tvorbu Diora, ale v súčasnosti úplne prepadol severským tendenciám Viktora Rolfa. Aktívne sa móde venuje viac ako štyri roky, počas ktorých vytvoril päť komplexných kolekcií. Študuje módny dizajn na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, v roku 2008 sa stal víťazom súťaže Brillance Fashion Talent a rok na to získal ocenenie Dunajská perla. Nedávno absolvoval stáž v pražskom ateliéri dizajnérky Liběny Rochovej. Akým smerom sa vo svojej tvorbe bude uberať, má jasno. „V mojej vízii je veľmi podstatné nechať priestor človeku. Aj napríklad pri svadobných šatách je podstatná žena, ktorá ich má oblečené a nie to, či má dlhý závoj a veľa doplnkov. V mojom poňatí je dôležitá čistota formy a zaujímavosti strihu.“

 

nu_spirit_5

 

Z trochu iného súdka bola druhá časť tohto módneho večera. Bola ňou Puojd, Popular & Novesta fashion show. Sviežu letnú kolekciu značky Puojd navrhla textilná dizajnérka Michaela Bednárová. Volá sa Wink a podtitul „I wish I was sweet“ prezrádza, že motívom boli práve sladkosti. A tak sa na šatách, tričkách a sukniach objavovali cukríky, lízanky a iné maškrty sladkých farieb, ale aj vypadané zuby ako hrozba pre roztopašné jazýčky. Značka Puojd dokazuje, že móda je umenie. Netradičné strihy v kombinácii s hravými motívmi si získali mnoho fanúšikov. Svedčí o tom aj fakt, že na fashion show sa objavovali módni nadšenci v oblečení práve tejto značky. Novinkou bolo spojenie kolekcie so značkami Popular a Novesta. Toto duo vytvorilo jedinečnú slovenskú kolekciu tenisiek a tašiek. Modelky sa tak predvádzali v plátenných teniskách s nápadnými detailami, ale aj v populárnych gumákoch všetkých farieb s nápadnými taškami na ramenách. Vyrobené sú v ultra limitovanej sérii 200 kusov.

 

nu_spirit

 

Záplava farieb na móle ukončila prvý fashion večer v bratislavskom Nu Spirit klube, no ako sľubujú, nebol ani zďaleka posledný. My sa už teraz tešíme na ďalšie talenty slovenskej módnej scény. 

 

Foto: nuspirit.sk 

Sa  | 13.7.2011, 10:00