Svadobná výzdoba kostola

Kostoly, chrámy, kaplnky - rovnaký účel, rozmanité podoby. Gotické, barokové, moderné, murované, drevené... Už ste premýšľali nad tým, či a ako vyzdobíte miesto, kde si sľúbite lásku a vernosť naveky?
kostol_vyzdoba_titulka

Ak plánujete svadbu v kostole, ktorý pravidelne nenavštevujete, vyberte sa na jeho obhliadku ešte pred nákupom dekorácií. Ušetríte peniaze za nadbytočný tovar (neviete napr. koľko je tam lavíc), alebo sa vyhnete stresu z toho, že vám niečo chýba a dodatočne to v danom odtieni už nebudete vedieť zohnať.
Uistite sa tiež, že vybraný kostol môžete vyzdobiť. Sú svätostánky, ktoré to z rôznych dôvodov nepovoľujú a ich správcovia majú konzervatívny postoj k niektorým druhom dekorácií. Oboznámte ich dopredu s tým, čo na výzdobu použijete, aby ste sa vyhli prípadným nepríjemnostiam. Výber kvetov, stúh a iných dekoračných predmetov prispôsobte konkrétnemu miestu. Mnohé kostolíky dýchajú vlastnou čarovnou atmosférou a bola by veľká škoda „udusiť“ ju zbytočnými dekoráciami. To, že menej je viac, platí aj v tomto prípade. Kostol by mal ostať symbolom jednoduchosti, skromnosti a duchovnosti.

 

kostol_vyzdoba

 

Tradičná výzdoba v kostole sa obvykle týka najmä lavíc, ktoré sa dekorujú organzovými, taftovými či saténovými stuhami spolu s kvetmi. V prípade veľkých chrámov sa mašle nemusia dať na každú lavicu, ale napríklad iba na každú druhú. Ikebana či kytica zo živých kvetov najčastejšie skrášľuje miesto pred hlavným oltárom. V kostoloch sa bežne vyskytuje vlastná kvetinový výzdoba, preto sú ďalšie kvety často zbytočné a viac poslúžia napríklad pri výzdobe svadobnej sály.

 

kostol_vyzdoba_1

 

V súčasnosti sa čoraz častejšie využívajú aj návleky na stoličky pre mladomanželov a ich svedkov. Pre niekoho predstavujú formu zdôraznenia výnimočnosti danej chvíle, pre niekoho nepotrebný kus látky, bez ktorej sa rozhodne v svoj svadobný deň zaobídu. 

Vonkajšia výzdoba kostola sa vo všeobecnosti chápala ako prostriedok pozdravu svadobných hostí. Kvetinové brány alebo len jednoduchá stuhová výzdoba majú aj dnes akýsi oznamovací charakter. Balónom a podobným okázalým predmetom sa vzhľadom na dané miesto radšej vyhnite.

 


 

Rada na záver:
Ak sa v danom chráme, či už pred vami alebo po vás koná ďalšia svadba, skúste sa spojiť s budúcimi manželmi a dohodnúť sa na spoločných dekoráciách. Výdavky si rozdelíte a budete si môcť dopriať krásnu výzdobu za zlomok skutočných nákladov.


 

Foto: nevesta.sk

Zuzi  | 23.3.2012, 11:30