Ralph Lauren a „Umenie v automobile“

Máte naplánovaný výlet do Paríža? Chceli by ste tam ísť, ale Eiffelovka jednoducho nie je dostatočne zaujímavá a Louvre je už tiež nudný? Od 28. apríla do 28. augusta francúzskej metropole pribudla atrakcia, ktorú je tažké nechať si ujsť. „L’art de L’automobile”, výstava súkromnej zbierky automobilov slávneho amerického módneho návrhára Ralpha Laurena.
Ralph Lauren s jedným kúskom zo svojej zbierky
L'art de l'automobile

Ralph Lauren je okrem svojej návrhárskej dráhy známy aj širokou zbierkou automobilov. Vlastní vzácne modely najznámejších značiek motorového sveta i mnoho kúskov európskej automobilovej histórie. 

 

vystava_2

 

Po prvýkrát sa rozhodol niektoré modely predviesť v ich plnej kráse na európskej zemi, v Paríži. Kurátor múzea Museé des Arts Décoratif, v ktorom výstava prebieha, Rodolphe Rapetti, vybral z návrhárovej zbierky 17 modelov, ktoré zaznamenávajú históriu automobilového priemyslu v Európe.

 


vystava_4

 

Exibícia siaha až do roku 1929 čiernym modelom Bentley "Blower" a prevedie vás históriou až po oranžový McLaren F1 LM z roku 1996. Medzi modelmi majú miesto značky ako Bugatti, Ferrari, Jaguar, Mercedes-Benz, Porsche a Alfa-Romeo.
Lauren je láskou k autám známy a netají sa tým, že mnohokrát sa nechá pri tvorbe svojich módnych kúskov i hodiniek motivovať týmito strojmi. Ich exteriérmi, interiérmi či samotnou precíznosťou a citom, s ktorým boli vyrobené. V rozhovore s Rapettim pre bulettin venovaný výstave povedal, že tak ako v móde, i pri autách si asi najviac váži tie modely, ktoré sú vyrobené ručne, pretože „vždy miloval stroje, ktoré sú vysledkom toho, že niekto vezme svoju vášen pre budovanie a použije ju na vytvorenie krásnych tvarov alebo zvukov, ktoré ponúkajú potešenie.“

 

vystava_5


Ralph Lauren sa nepovažuje za zberateľa, skôr len za niekoho, kto si chce užiť dokonalosť stroja, ktorý môže byť hračkou v jeho rukách.
Ak sa teda na niektoré z jeho európskych hračiek chcete pozrieť zblízka, do 28. augusta na vás čakajú v Paríži. Ak vám stačí len vypočuť si ich motorové pradenie, na stránke značky Ralph Lauren sú k dispozícii nahrávky motoru každého z vystavovaných modelov.


Foto: Ralph Lauren, internet


 

Jana  | 5.7.2011, 10:00