V súlade s prírodou: Svadba v zelenom

Nebojte sa, nejde o svadbu v tónoch zelenej farby, ale o svadbu určenú pre všetkých, ktorí sú ekologicky založení alebo chcú byť aspoň počas svojho veľkého dňa šetrní a priateľskí k prírode.
ekosvadba_titulka

Zelená svadba je populárna aj medzi známymi osobnosťami, ktoré takýmto spôsobom vyjadrujú svoj pozitívny postoj k prírode. Pierce Brosnan, Fergie či hviezda tínedžerských komédií Jason Biggs, ale aj slovenský herec Róbert Roth. To je len niekoľko známych mien, ktoré sa rozhodli pre ekologicky priateľskú svadbu. Ak si neviete predstaviť, čo ekologická svadba znamená, prinášame vám zopár nápadov na jej zorganizovanie.

 

ekosvadba_fergie


Začnite s výberom vhodného miesta pre konanie vašej svadby. Najjednoduchšie a najekologickejšie riešenie bude, ak vyberiete miesto, v blízkosti ktorého býva vaša rodina a známi, aby sa na miesto svadby mohli dopraviť aj pešo. Samozrejme, že táto možnosť je ideálna len v prípade, že vy aj váš nastávajúci pochádzate z rovnakého mesta. Ako budúci novomanželia sa na miesto konania môžete nechať doviezť na koči ťahanom koňmi. Spojíte tak príjemnú romantiku s užitočným a šetrným spôsobom prepravy. Pokiaľ máte takú možnosť, pripravte pre svojich hostí pohostenie pod veľkým stanovým prístreškom v záhrade.

Dajte si záležať aj na príprave svadobného menu. Predstavte svojim hosťom biopotraviny, ktoré sú nielen zdravé, ale i chutné a kuchári z nich dokážu pripraviť skutočné pochúťky. Ponúknite im namiesto krémových zákuskov plné misy ovocného šalátu s medom alebo domáce ovocné koláče, pravú horkú čokoládu, organickú kávu a čaje, zeleninové šaláty, ľahké jedlá z rýb a mäsa, ktoré pochádza z bio-fariem. Dajte si upiecť ovocnú tortu z domácich vajec, ktorá môže byť ozdobená čerstvým ovocím či zelenými lístkami a vyjadríte tak vaše zelené myslenie.

 

ekosvadba3

 

Zrejme premýšľate nad tým, ako asi vyzerajú ekologické svadobné šaty. Jednou z možností, ako byť šetrná k prírode je, že si vyberiete už použité šaty, ktoré nájdete v inzerátoch a môžete si ich upraviť podľa vlastných predstáv. Veľmi pekne pôsobí kombinácia bielej s bledozelenou farbou. Do šiat môžete zakomponovať nenápadné zelenkavé aplikácie či ozdôbky, ako sú napríklad stužky alebo zelený opasok, či čipka. Taktiež si môžete nájsť šaty v požičovni, prípadne ste mohli nejaké zdediť po mame či tete.

 

ekosvadba2

 

Napriek tomu, že sa trh s ekologicky vyrobeným oblečením neustále rozširuje, môže byť pre vás problém zohnať takéto svadobné šaty. Jednoduchším riešením bude, ak si ich dáte ušiť z bio-materiálu, akým je organická bavlna, hodváb, ľan, bambus prípadne konope.

 

Vo svete módy dokonca existujú návrhári, ktorí tvoria v štýle zvanom eco-couture, čo znamená, že ich modely sú výhradne z bio-materiálu. Bohužiaľ, na Slovensku sa vám takýto kúsok podarí zohnať len ťažko, takže jedinou a finančne náročnejšou možnosťou je objednanie si šiat zo zahraničných stránok.

 

ekosvadba1

 


Vaše líčenie by malo byť veľmi jemné a prirodzené a ak sa chcete prísne držať ekológie, použite bio-kozmetiku. Vlasy si nechajte rozpustené, dozdobte ich pekným kvietkom a lesná víla je na svete.

Výzdoba by mala byť tvorená výlučne živými kvetmi rastúcimi v prírode a prírodnými materiálmi, preto nie je pre organizovanie eko-svadby vhodné zimné obdobie. Použite kvety, ktoré práve nájdete vonku, natrhajte si svadobnú kyticu z lúčnych kvetov alebo slnečníc a navrhnite vašim hosťom, aby vám namiesto klasickej kupovanej kytice radšej priniesli vlastnoručne natrhané a zviazané kvietky. Tie si predsa budete vážiť omnoho viac. Aj pri svadobných oznámeniach platí, že by mali byť ekologické, teda vyrobené z recyklovaného papiera.


Či už sa rozhodnete pre prísne ekologickú svadbu, alebo nie, určite nebude na škodu, ak sa budete počas tej vašej snažiť byť ohľaduplnejšia k prírode. Zvážte, či nevyhnutne potrebujete tony jedla, ktoré sa napokon nezjedia a nové drahé šaty, ktoré vám potom budú roky visieť nedotknuté v skrini.

 

Foto: internet

Petra  | 12.7.2011, 09:30