Gaultier v montrealskom múzeu

Je tu čas dovoleniek a najkrajšieho obdobia v roku. Ak potulkami svetom zablúdite do frankofónnej časti Kanady, nenechajte si ujsť prehliadku najväčšieho mesta tejto oblasti, Montrealu. Okrem zaujímavého programu, ktorý si isto naplánujete, nezabudnite na kultúrnu pamiatku – Múzeum výtvarných umení. V ňom od 17. júna do 2. októbra môžete obdivovať neobyčajné módne návrhy francúzskeho velikána Jeana Paula Gaultiera.
gaultier_titula

Montrealská expozícia From The Sidewalk To The Catwalk (vo voľnom preklade: Z chodníka na mólo) je prvou medzinárodnou výstavou venovanou uznávanému couture návrhárovi Jeanovi Paulovi Gaultierovi. Ten vytvoril svoju prvú pret a porter kolekciu už v roku 1976 a v 1997 si užíval úspech vlastného módneho domu. Je bezpochyby jedným z najvýznamnejších módnych návrhárov za posledné desaťročia, ktorého avantgardná móda odráža potreby multikulturálnej spoločnosti.

 

gaultier_1


Gaultier poskytol montrealskému múzeu exkluzívny prístup do svojich archívov. Rozsiahla módna retrospektíva tak zahŕňa približne 140 súborov, od modelov, množstva dokumentov a skíc až po multimediálne aplikácie animovaných figurín. Gaultierova technická virtuozita ich zaodela do skvostných modelov, ktorých haute coutere reflektuje nespútanú fantáziu a bláznivý pohľad na svet s túžbami odstrániť diskrimináciu a predsudky. Modely v sebe nesú veľké posolstvo a hlboké Gaultierove estetické cítenie.

 

gaultier_2


Kurátorka výstavy From The Sidewalk To The Catwalk a zároveň riaditeľka montrealského múzea Nathalie Bondilová sa nerozhodla pre Jeana Paula Gaultiera len pre jeho úchvatné návrhy, ale hlavne pre charizmu, osobitosť a obrovskú ľudskosť, ktorá z neho vyžaruje viac než u ktoréhokoľvek iného couture návrhára. Napokon svoj výber neoľutovala, keďže sám Gaultier sa s radosťou podieľal na selektovaní ,muzeálnych exponátov´.


 gaultier_3

 

Multimediálna inštalácia výstavy je rozdelená do šiestich tematických blokov: Odyssea Jean Paul Gaultier, Boudoir, Skin Deep, Punk Cancan a Urban Jungle. Gaultierovi boli pre ne inšpiráciou rušné ulice Paríža, ale aj fantastika scifi. Výstava vzdáva hold špičkovej móde a je oslavou odvážnej tvorivosti autora, ktorého hlavnou črtou je humanistická vízia.

 

gaultier_4

 

Expozícia v Montreale otvárala turné Gaultiera v múzeu, ktoré pokračuje zastávkami v ďalších renomovaných múzeách výtvarných umení USA v Dallase a San Franciscu. Úchvatnú expozíciu From The Sidewalk To The Catwalk však budú môcť obdivovať módni nadšenci aj v Európe, najskôr v Madride od septembra do novembra 2012, a potom v Rotterdame od februára do mája 2013.

 

gaultier_5

 

Foto: internet

Simona  | 3.7.2011, 09:00