Roberto Capucci - Krepové variácie rajskej záhrady

S muzeálnymi výstavami svetových módnych návrhárov sa v poslednom čase akoby roztrhlo vrece. Potom, čo sme vám predstavili Diora v Moskve a Balenciagu v San Francisku, vám prinášame ďalšiu lahôdku. Dúhou prešpikované umelecké diela talianskeho kreatívca Roberta Capucciho, ktorého výtvory návštevníci mohli obdivovať vo filadelfskom múzeu výtvarných umení.
Výstava návrhov Roberta Capucciho vo filadelfskom múzeu výtvarných umení
capucci_v_muzeu_titulka

Filadelfská výstava Umením k móde predstavila viac než 80 couture modelov doplnených o originálne skice a kresby presláveného Roberta Capucciho (narodeného v roku 1930). Módny svet ho uchvátil už vo veľmi mladom veku, ako dvadsaťročný si v Ríme otvoril svoj prvý, čo chvíľa vychytený butik. Úspech si vyslúžil aj ocenením medzinárodnej tlače o šesť rokov neskôr, keď bol vyhlásený za najlepšieho talianskeho módneho návrhára.

 

capucci_v_muzeu_1

 

Capucciho vízia módy vytvára komplexný zmyslový zážitok. Elegantnú kráľovnú čerň pretkáva bohatou paletou žiarivých farieb, od krikľavo oranžovej cez citrónovožltú až po krvavočervenú. Odvážnosť svojim modelom dodáva tiež aplikovaním eklektických materiálov, ktoré vyúsťujú do netradičných kombinácií kamienkov na výstrihoch, 3D modelov z medeného drôtu či zamatu, s hodvábom pretkávaným umelými vláknami. Tieto remeselné techniky vychádzajú z geometrického plisé a vytvárajú zaujímavé lemy s ozdôbkami na golieroch. Fantázii sa predsa medze nekladú.

 

capucci_v_muzeu_2

 

Spočiatku Capucciho inšpirovali prírodné motívy. Majstrovské výtvory šiat z kolekcií Nova Gonna či Nine skirts predstavujú sústredené kruhy pripomínajúce pohyb vody. O pár rokov neskôr prírodné materiály – slamu, bambus, ale aj kôru zo stromov popretkával priamo do textílií, reflektujúc v skutku netradičné zdobenie. I keď niektoré z Capuccciho návrhov sú viac bizarné než krásne a nie sú určené ani na nosenie, majú niečo do seba. Koniec koncov Roberto Capucci nie je obyčajným návrhárom a z každého kúsku látky cítiť jeho obrovské umelecké cítenie.

 

capucci_v_muzeu_3

 

Roberto Capucci, majster farby, tvaru a inovatívnosti, je považovaný za jedného zo zakladateľov modernej talianskej módy. Inšpiráciu v ňom videli úspešní nasledovníci ako Valentino, Yves Saint Laurent či Oscar de la Renta.

 

Čítajte nás aj naďalej, náš seriál pokračuje. Nabudúce vám prinesieme článok o výstave modelov Jeana Paula Gaultiera z kanadského Montrealu.

 


 

Prečítajte si:

Výstava elegantných modelov Cristóbala Balenciagu

Dior v Puškinovom múzeu

 

Foto: Internet

 

Simona  | 19.6.2011, 08:30