Svadba nasucho

V Amerike sa v poslednej dobe čoraz viac svadieb koná bez alkoholu. Či už z náboženských, zdravotných alebo čisto len finančných dôvodov (alkohol je niekedy najväčšou položkou na záverečnom účte reštaurácie mladomanželom), svadby „nasucho“ sú hitom. Túžite po takej aj vy, ale bojíte sa rečí okolia? Nedajte na ne a zariaďte sa po svojom.
svadba_nasucho_1

Keď sa pred rokom Jamie vydávala v malom drevenom kostolíku v malom westernovom mestečku, ku ktorému ju viazali spomienky, pred obradom sa ona aj ženích potúžili dvoma hryzmi čokolády. Jamie totiž už niekoľko mesiacov bojovala so závislosťou od alkoholu a pohárik pred svadbou by sa v rukách človeka, ktorý ho bol skôr zvyknutý zneužívať ako využívať, rýchlo zmenil na smrteľnú zbraň pohodovej svadby.
Čo však ak takýto pádny dôvod na ne-servírovanie alkoholu nemáte, prípadne vám celá široká rodina tvrdí, že vaše tehotenstvo a ženíchov odpor k alkoholu aboslútne nie sú prekážkou, aby ste víno a vodku nenalievali, nenechajte sa odradiť. Je to vaša svadba a vy sa rozhodnete, čo budete servírovať a čo nie. Pár ujov a tetiek bude možno frflať, no bez alkoholu vás nečakajú žiadne trápne prípitky, hostia spiaci pod stolom, alebo hostia rozlievajúci červené víno na snehobiely obrus.

 

svadba_nasucho_3


Na pozvánky to však nepíšte, bolo by to dosť nepríjemné faux pas. Radšej nechajte túto správu „čvirikať vtáčiky" a nech sa postupne rozšíri po príbuzenstve. Zverejniť ju však môžete na svojej svadobnej webstránke alebo pridať nenápadne medzi návod, ako sa dostať na miesto svadby a svadobný program.

 

svadba_nasucho_4


Vaše slovo by však malo byť hosťom sväté a mali by vaše rozhodnutie rešpektovať. Jamieina sesternica Kate sa totiž rozhodla, že si na svadbu pribalí vlastný alkohol (nie práve najtaktnejšia obdoba americkej frázy BYOB – bring your own booze), a že si ho bude dolievať do pohára od minerálky. Keď to nevesta so ženíchom zistili, boli nahnevaní. Kate sa neospravedlnila. A dodnes sa nerozprávajú.

 

Foto: archív N. F.

 

Nina  | 15.6.2011, 08:30