Jeho kráľovská výsosť vojvoda z Cambridge

Na svete snáď nie je živej duše, ktorá by nevedela, že charizmatický princ William sa oženil. Jeho vyvolenou sa stala oslňujúca Catherine Middleton. Po spečatení svojej lásky manželským sľubom pred celým svetom sa z nich stali Jeho kráľovská výsosť vojvoda z Cambridgeu a Jej kráľovská výsosť vojvodkyňa z Cambridge.
kate_william

Vodca s modrou krvou
V Spojenom kráľovstve je vojvoda najvyšším šľachtickým titulom. Pochádza z latinského slova Dux, čo znamená vodca. Kedysi sa tento titul udeľoval vojenským veliteľom, neskôr vojvodovia panovali provinciám. Dnes už nepanujú, s výnimkou Luxemburského kráľovstva. V súčasných európskych monarchiách sú tieto tituly tradične udeľované kráľovským princom a princeznám, preto nie je prekvapujúce, že princ William po svadbe získal práve tento titul.


Britská kráľovská rodina a vojvodovia
Vojvoda z Cambridge je titul, ktorý už od sedemnásteho storočia zverovali výlučne členom britskej monarchie. Historicky bol po prvýkrát použitý u Charlesa Stuarta v roku 1660, no formálne sa vojvodom nikdy nestal. Preto sa za prvého riadneho nositeľa tohto titulu považuje James Stuart, ktorý ho získal o štyri roky neskôr.


Stuartovská zakladajúca dynastia
Princ William je celkovo šiestym vojvodom z Cambridge v poradí. Prví traja vojvodovia zomreli ešte predtým, ako splodili potomka, takže titul po ich smrti na istý čas zanikol. Po Jamesovi Stuartovi to boli z rodu Stuartovcov ešte Edgar a Charles. Začiatkom osemnásteho storočia sa vojvodom z Cambridge stal George, Princ z Hanoveru a následne Princ Adolphus. Posledný, kto získal vojvodský titul pred Princom Williamom, bol Adolphov syn, Princ George v roku 1850. Najnovším a jediným nositeľom je od 29. apríla tohto roku Princ William, syn Charlesa, Princa z Walesu a Diany, Princeznej z Walesu.

 

Zdroj: wikipedia.org

Sa  | 3.6.2011, 10:00