Slepačia polievka ako elixír lásky

Slepačej polievke sa vždy pripisovali liečivé, posilňujúce, ba dokonca až magické účinky. Legiend a povestí o zázračnom uzdravení polievkou je iste neúrekom. Každá kultúra má dokonca svoj vlastný recept na slepačiu polievku, ktorá je prispôsobená lokálnym surovinám i chutiam. Aj dnes sú dlho varené vývary z mäsa a zeleniny základom domácej kuchyne, tradičnej i modernej gastronómie.
nina_polievka

Ako sa však slepačia polievka dostala na svadobný stôl? Bol to ľudový zvyk symbolizujúci „poriadnu“  domácu stravu či základ zdravia novomanželov? Možno skôr išlo o romantické hrkútanie pri domácej strave a previerka nevestiných zručností, ako dokáže budúceho manžela nakŕmiť rezancami... O tom môžeme len diskutovať.
Mňa však skôr zaujala historka o silnej slepačej polievke, ktorou markíza de Pompadour podnecovala vášeň svojho milenca Ľudovíta XV. Meno Madame de Pompadour je iste akýmsi symbolom ženskej rafinovanosti. Málokto však vie, že bola, okrem svojich telesných predností a výnimočných diplomatických schopností, taktiež vynikajúcou kuchárkou. Táto snáď najslávnejšia milenka histórie si veľmi dobre uvedomovala, že láska prechádza hlavne cez žalúdok. Okrem toho, že jej pokrmy boli lahodné a na oko príťažlivé, vyberala hlavne lahôdky s afrodiziakálnym účinkom. Medzi jej najpoužívanejšie suroviny patrila zelená špargľa (viď májový článok) a na kráľovskom dvore kolovala legenda o jej polievke „Consommé a la Pompadour“. Po jej požití bol vraj kráľ schopný pomilovať tri mladé ženy za noc. :) 

 

nina_polievka_1


Základom polievky bol silný kurací a hovädzí vývar so zeleninou, ktorý sa po dvojhodinovom varení precedil, nechal odpariť na približne dve tretiny objemu a prečisťoval  vaječným bielkom. Najemno rozomleté uvarené mäso sa zmiešalo s čiernym korením, smotanou a vaječným žĺtkom. Z tejto zmesi sa formovali malé knedličky a varili v malom množstve vývaru. Okrem knedličiek sa do polievky pridávali tri afrodiziaká. Na dno polievkového taniera alebo misky sa vložili kúsky krátko blanšírovaného stopkového zeleru, dva-tri račie chvostíky alebo krevety povarené v sekte a po zaliatí vývarom s knedličkami sa pridali hoblinky čiernej hľuzovky.


Nakoľko sa mohla či nemohla táto historka podieľať na vzniku tradície podávať v rámci svadobného menu slepačiu polievku, si netrúfam odhadnúť. Isté je, že je to pokrm hodný tejto slávnostnej príležitosti, či už ako klasický vývar či redukované consommé. Slávnostnejšie verzie pridávajú k vývaru sherry, vodku alebo čerstvé bylinky.

 

nina_polievka_3


Podľa etikety sa vývary servírujú dvojakým spôsobom: v terinách (špeciálne polievkové misy), pričom čašník naberá polievku do predohriatych tanierov, alebo v špeciálnych šálkach s podšálkou.
Je na vás, milé nevesty, aký typ polievky alebo servisu zvolíte. Podstatné je, aby bola uvarená s láskou, poctivo a chutne. Verím, že si časom nájdete tú vlastnú verziu ako i „tajnú prísadu“, po ktorej bude mať aj tá vaša polievka účinky „Consommé a la Pompadour“.

 

Foto: internet

Nina Lovasová | 3.6.2011, 10:00