Výstava elegantných modelov Cristóbala Balenciagu

Čo tak Amerika, čo tak Kalifornia? Dovolenka ako vyšitá, čo poviete. Ak sa vám podarí navštíviť krajinu za veľkou mlákou, tak určite na svojej ceste za dobrodružstvom nevynechajte múzeum výtvarného umenia de Young v San Francisku. To si pre návštevníkov pripravilo výstavu exkluzívnych modelov španielskeho módneho návrhára Cristóbala Balenciagu. Poponáhľajte sa, výstava pod názvom Balenciaga a Španielsko potrvá len do 4. júla.
Vystava Cristobala Balenciagu de Young Museumm San Francisco
balenciaga_titulka

Múzeum de Young v slnečnom San Francisku pripravilo zaujímavú expozíciu tvorby fenomenálneho návrhára Cristóbala Balenciagu. Výstava vznikla pod záštitou šéfa európskeho Vogue Hamisha Bowlesa. Predstavuje na nej 120 úchvatných haute couture modelov šiat a doplnkov, ktorým Balenciaga vdýchol život od roku 1919. V jeho tvorbe cítiť silný patriotizmus, a tak vás jeho zanietenie k národu a folklóru v múzeu výtvarných umení pohltí úplne celú. Temperament španielskych tancov, býčích zápasov a nekonečnej zábavy sa u Balenciagu spája s eleganciou a jemnosťou náboženských motívov.

 

balenciaga_1

 

Pri obhliadke skvostných návrhov si môžete všimnúť rozmanitú tematickosť tvorby španielskeho návrhára. Srdce Španielska preniesol do svojich modelov – šaty a sukne bata de cola inšpirované flamenco tanečnicami, bolerá zdobené flitrami a výšivkami, známe od matadorov 19. storočia či jednoduché a technicky dokonalé línie odevov, ktorých podstata minimalizmu spočíva v objemných rúchach španielskych kňazov a mníšok. To všetko a ešte viac stihol Cristóbal Balenciaga na predvádzacích mólach predstaviť počas života verejnosti.

 

balenciaga_2

 

Expozícia – Balenciaga a Španielsko zobrazuje veľkolepú víziu, ktorej podstatou sú Cristóbalove srdcové záležitosti. S ľahkosťou podáva svoj životný príbeh o tradíciách pyrenejského polostrova. Návštevníci sa na chvíľu ocitnú v pohyblivom časopriestore. Rušné San Francisco sa premení na španielsku siestu pri pohári sladkej Sangrie. Magický stret umenia, obľúbených býčích zápasov, folklóru a tradičných odevov sa mieša s pompéznosťou kráľovského dvora.

 

balencia_cristobal

 

Cristóbal Balenciaga, módny Picasso

Bol španielskym módnym návrhárom, ktorého život lemovali dve minulé storočia. Vyštudoval za krajčíra a úspešný bol už na začiatku svojej kariéry. V roku 1919 si otvoril prvý butik. Jeho návrhy nosila vysoká šľachta i kráľovská rodina. Úspech rodného kraja si užíval plnými dúškami, pokým ho občianska vojna nedonútila zatvoriť obchody a vysťahovať sa do Paríža. Položil základy, na ktorých neskôr stavali teraz fenomenálni návrhári Oscar de la Renta či Hubert de Givenchy. V súčasnosti Balenciagov módny dom pokračuje pod vedením Nicolasa Ghesqiera a je vo vlastníctve skupiny Gucci.

 

Foto: Internet

Simona  | 30.5.2011, 11:00

Fotogaléria

balenciaga_3balenciaga_4balenciaga_5balenciaga_6balenciaga_7balenciaga_8balenciaga_9balenciaga_10balenciaga_11balenciaga_3balenciaga_4balenciaga_5balenciaga_6balenciaga_7balenciaga_8balenciaga_9balenciaga_10balenciaga_11balenciaga_3balenciaga_4balenciaga_5balenciaga_6balenciaga_7balenciaga_8balenciaga_9balenciaga_10balenciaga_11balenciaga_3balenciaga_4balenciaga_5balenciaga_6balenciaga_7balenciaga_8balenciaga_9balenciaga_10balenciaga_11balenciaga_3balenciaga_4balenciaga_5balenciaga_6balenciaga_7balenciaga_8balenciaga_9balenciaga_10balenciaga_11balenciaga_3balenciaga_4balenciaga_5balenciaga_6balenciaga_7balenciaga_8balenciaga_9balenciaga_10balenciaga_11balenciaga_3balenciaga_4balenciaga_5balenciaga_6balenciaga_7balenciaga_8balenciaga_9balenciaga_10balenciaga_11balenciaga_3balenciaga_4balenciaga_5balenciaga_6balenciaga_7balenciaga_8balenciaga_9balenciaga_10balenciaga_11balenciaga_3balenciaga_4balenciaga_5balenciaga_6balenciaga_7balenciaga_8balenciaga_9balenciaga_10balenciaga_11