Svadba pod ochranou Héry a Afrodity (2)

Minule som sa vám porozprávala, čo ma čaká počas svadobných príprav. Hovorila som o svadobnej hostine, o mojej obeti, ktorú prinesiem bohyniam, i o mojej radosti z blížiacej sa svadby. Snáď ste nezabudli, kto som, ale pre istotu sa ešte raz predstavím. Volám sa Ariadne, mám šestnásť rokov, som dcérou obchodníka a v januári ma čaká svadba. Aby som nezabudla, to najdôležitejšie je, že žijem v antickom Grécku. Dnes vám prezradím, ako bude moja svadba pokračovať a čo bude nasledovať po očistnom rannom kúpeli v deň svadby.
grecko_svadba13

Samotné uzavretie manželstva sa začne tým, že môj otec a môj nastávajúci zložia vzájomný sľub. Týmto sľubom ma odovzdá otec do rúk môjho budúceho manžela, aby som celý život stála verne po jeho boku a porodila mu deti.

 

antika_saty

 

 

Po uzavretí manželstva ma čaká ešte jeden ceremoniál, na ktorý sa však vôbec neteším. Večer sa budem musieť rozlúčiť so svojou rodinou a opustiť svoj rodný dom. Asi sa neubránim slzám, veď len teraz, keď si to predstavím, je mi smutno. Počas toho, ako sa budem lúčiť s rodičmi, otec vloží moju ruku do ruky môjho manžela a ten ma do nášho dvojkolesového svadobného vozu bude ťahať za zápästia. Bojím sa, že to bude bolieť, no táto symbolická tradícia vyjadruje moju odovzdanosť mužovi. Cestou k jeho domu budeme s mojím milovaným niesť vo voze kôš s chlebom. Chlieb predstavuje šťastie a prosperitu, okrem toho symbolizuje aj naše budúce dieťa a kôš predstavuje kolísku. Nasledovať nás bude rodina, ktorá bude niesť dary.

 

antika_svadba10

 

Po tom, čo prídeme do nášho domu, ma podľa zvyku znesie na rukách z voza a jeho matka ma privíta s lampášom, ktorý symbolizuje našu svetlú budúcnosť v spoločnom domove. Tu ma čaká ešte jeden rituál, vlastne je to niekoľko malých rituálov pre udržanie plodnosti, prosperity v manželstve a majú mi pomôcť zvyknúť si na nový domov. Jedným z nich je, že spálim nápravu voza, na ktorom sme sa s mojím milovaným viezli a budem pri tom jesť granátové jablko, ktoré symbolizuje plodnosť. Týmto spôsobom by som mala zabrániť tomu, aby som sa vrátila do svojho rodného domu a zničím tak všetko, čo ma k nemu viaže.

 

Vyvrcholením druhého dňa bude svadobná noc, počas ktorej nám naši priatelia budú vyspevovať pod oknom a budú nás povzbudzovať, aby sme splodili syna. Tiež nám budú búchať na dvere našej izby, aby vyplašili zlých duchov z Podsvetia.

 

antika_svadba16


 

Záverečný deň mojej svadby sa začne piesňami venovanými bohom za to, že mi pomohli prebdieť celú noc a tiež by som mala dostať svadobné dary. Najčastejšie nevesta od svadobných hostí dostáva kvety, šperky, nábytok či hrnce. V tento deň sa bude konať ďalšia hostina, tentoraz už v našom spoločnom dome. Oslávime ňou našu lásku, bude plná hudby, tanca a dobrého jedla.

 

antika_svadba15

 

Ach, už sa neviem dočkať mojej svadby, neviem sa dočkať, keď budem patriť môjmu milovanému. Nech nás Héra ochraňuje a dopraje nám veľa synov a nech nás Afrodita obdarí nekonečnou láskou.

 

Prečítajte si aj prvú časť Svadby pod ochranou Héry a Afrodity 

 

Foto: internet

Petra  | 6.6.2011, 10:00