Svadba pod ochranou Héry a Afrodity (1)

Svadba v antickom Grécku bola veľkou udalosťou nielen pre nevestu, ale aj pre celú jej rodinu. Tvorilo ju niekoľko zaujímavých rituálov, ktoré vám teraz predstavíme. Tak sa s nami preneste do kolísky európskej civilizácie, do miesta zrodu filozofie, drámy, Olympijských hier, našej kultúry a umenia.
antika_grecko4

Volám sa Ariadne, mám šestnásť rokov, som dcéra obchodníka s keramikou a žijem v Mykénach. Budúci rok v mesiaci Gamelion, čo je váš január, sa budem vydávať. Tento mesiac je u nás zasvätený bohyni Hére, ktorá je ochrankyňou manželstva a patrónkou rodiny. Deň svadby zatiaľ presne neviem, ale malo by to byť tuším okolo deviateho dňa, pretože vtedy má byť luna v splne a to je podľa našich zvykov najlepší čas na svadbu.

Už sa neviem dočkať najdôležitejšieho dňa vo svojom živote. Po svadbe už nebudem parthenos, čiže panna, ale stane sa zo mňa nymphe a keď porodím svojmu mužovi prvé dieťa, budem gyne. Môj budúci manžel je odo mňa starší o desať rokov a vyrába šperky. Jeho ruky sú mocné ako ruky samotného Hefaista, boha ohňa a kováčskeho remesla, a oplýva múdrosťou i krásou Apollóna.

 

apollon_hefaistos

Celú svadobnú hostinu budú platiť moji rodičia a ja už teraz viem, že to bude veľkolepá udalosť, keďže som ich jediná dcéra. Uzavretie manželstva je u nás nielen symbolom spoločnej lásky, ale s mojím nastávajúcim si tým vyjadríme vzájomné porozumenie a rovnosť v našom vzťahu.

Moja svadba bude podľa tradícií trvať tri dni, pretože bude tvorená troma časťami. Avšak prípravy na svadbu začnú omnoho skôr. Asi tri-štyri dni pred obradom budem môcť byť len v spoločnosti mojej mamy a ostatných žien z mojej rodiny. Prvá časť bude deň pred svadbou, keď moji rodičia vystroja bohatú hostinu pre celú našu i ženíchovu rodinu. Hoci je svadobná hostina jednou z mála spoločenských udalostí, na ktorých sa zúčastňujú aj ženy, podľa tradície sedia oddelene od mužov. Počas hostiny sa budú podávať lahodné pokrmy ako napríklad sezamové semiačka s medom a výber najjemnejších vín. O zábavu sa postarajú speváci, hráči na harfu, tanečníci a recitátori.

 

antika_svadba12

 

Po hostine budem musieť vykonať obetu svojho detstva. Nemusíte sa báť, nie je to nič strašné. Budem musieť obetovať Hére, Artemide a Afrodite svoje hračky, bábiky, detské šaty a ostatné veci, ktoré sú spojené s mojím detstvom. Héra mi pomôže v manželskom a rodinnom živote, Artemis pri mojej premene z panny na dospelú ženu a Afrodita mi zabezpečí lásku.


afrodita_artemis_hera

 

Ráno, v deň svadobného obradu, si podľa zvykov doprajem sobášny kúpeľ vo vode z rieky alebo z prameňa, ktorú mi prinesú v rituálnej nádobe s názvom loutrophoros. Kúpeľ vo mne prebudí plodnosť a po ňom sa oblečiem do svojich svadobných šiat.

 

 

antika_grecko6

Možno vás bude zaujímať, že ich najdôležitejšou časťou je závoj, pretože symbolizuje moje panenstvo a sňať mi ho môže až môj manžel po tom, čo si ma odvedie do nášho spoločného domu.

 

Ak ste zvedavé, aké obrady ma ešte počas mojej svadby čakajú, prečítajte si aj pokračovanie môjho rozprávania...

 

Foto: internet 

Petra  | 31.5.2011, 09:30

Fotogaléria

antika_svadba11grecka_vazaantika_svadba7antika_svadba11grecka_vazaantika_svadba7antika_svadba11grecka_vazaantika_svadba7