Newyorský módny diktát po Slovensky

Newyorský klub Capitale sa v piatok trinásteho premenil na oázu módy a krásy. Už po šiestykrát sa uskutočnil v centre módneho dizajnu večer, ktorý patril výlučne Slovensku a prezentácii našej kultúry a módnej tvorby pod názvom Slovak Fashion Night. Preneste sa s nami do luxusného manhattanského klubu a dýchajte čarovnú atmosféru večera...
slovak fashion night12

Prehliadku otvorila kolekcia módnej návrhárky a výtvarníčky Ingrid Budovskej. Ina je zároveň vášnivou zberateľkou tradičných slovenských výšiviek, ktorými zdobila svoje modely. Zároveň využila hru s materiálom a na móle sa striedali šaty na každodenné nosenie s večernými róbami zo zamatu a iných látok či nadýchané tylové sukne. Na svoje by si prišli dámy, ktoré majú rady konzervatívny štýl obliekania, ale aj tie, ktoré si doprajú aj čosi extravagantnejšie.

 

slovak fashion night11


Následne sa newyorskému publiku predstavila víťazka súťaže Nové tváre módnej scény 2010 Zlatica Hujbertová. Jej kolekcia s názvom Bezdomovci zaujala organizátorov eventu natoľko, že sa rozhodli ponúknuť jej tvorbu dizajnovým fajnšmekrom priamo v New Yorku. Autorka poňala kolekciu umelecky a jej diela sú určené výlučne pre módne móla. Hlavným prvkom je vrstvenie a netradičné doplnky. Na móle tak vytvorila akúsi spleť krásy a chaosu. „Chcela som upriamiť pozornosť na niektoré kultúrne, spoločenské a sociálne fakty, vyvolať emóciu," hodnotí svoju tvorbu Zlatica.

 

slovak fashion night6


Na rakúsky tón sa všetci prítomní naladili po diktáte módnej divy Adriane Magdalene Toth. Večerné róby z drahých materiálov sa leskli vo svetle reflektorov. Satén, hodváb, tyl, žiadna z týchto látok návrhárke nie je cudzia. Moderné ostávajú puzdrové napasované šaty, ale aj voľnejšie strihy s bohatými sukňami.

 

slovak fashion night2


Ďalšou Slovenkou, ktorá sa predstavila priamo v centre svetovej módy bola Paulína Polónyová. Amerika tak uvidela modely rafinovane ženské a zároveň jemne romantické. Paulína sa pri tvorbe svojich outfitov inšpiruje najmä materiálom, s ktorým pracuje. Hľadá nové riešenia a využitia a nenápadne do týchto vyslovene romantických šiat vkladá kúsok agresivity. Mladá ambiciózna návrhárka, ktorá sa vo svete módneho dizajnu pohybuje len niečo vyše roka, si možnosť prezentovať sa za hranicami Slovenska užívala plnými dúškami.

 

slovak fashion night7


Kúsok divočiny vniesla do sály ďalšia zahraničná návrhárka. Hosťom bola Myali Seheno priamo z Madagaskaru. Exotická Myali predviedla na veľkom módnom večeri zmes azda tej najdivokejšej módy, akú kedy Amerika videla. Šaty pripomínajúce odev afrických domorodkýň, nohavicový kostým nápadne ponášajúci sa na kožu zvieraťa, krátke sukne, nohavice rôznych dĺžok či asymetrické zvršky. To všetko predviedla Myali Seheno na šiestom ročníku Slovak Fashion Night a vo všetkej tej šantivosti urobila bodku za týmto večerom.

 

slovak fashion night13


Mottom tohto ročníka módneho eventu bolo spojenie módy a boja proti podvýžive. Na aukcii mohli zúčastnení vydražiť napríklad obraz od známeho sloveského grafika Vojtecha Kolenčíka či slovenský hokejový dres. Večer pripravila Americko-slovenská Nadácia +421 Foundation v spolupráci s Generálnym konzulátom SR a Rakúskym kultúrnym inštitútom v New Yorku a napriek nešťastnému dátumu pre poverčivých sa táto prehliadka podarila presne tak, ako mala.

 

Foto: (c) 2011 Miro Vrlik Photograaphy LLC

Sa  | 20.5.2011, 10:00

Fotogaléria

slovak fashion night8slovak fashion night9slovak fashion night3slovak fashion night8slovak fashion night9slovak fashion night3slovak fashion night8slovak fashion night9slovak fashion night3