Svadobná cesta: S vôňou domoviny

Hovorí sa, že pod lampou je najväčšia tma. Preto si ani neuvedomujeme, že napríklad tá brána, popri ktorej chodíme každý deň do práce, môže byť pokojne aj dve storočia stará, že ju tam postavili, aby ňou vozili ryby na trh, alebo že ten chodník, ktorý predtým zakrývala obyčajná asfaltka je neuveriteľným historickým dôkazom našej kultúry. Otvorme poriadne oči a vyberme sa na výlet po Slovensku. A trebárs aj na medové týždne.
svadobna-cesta-slovensko3

Mýtus, že roadtrip sa už nenosí, je takpovediac out. Zbaliť kufor, natankovať plnú a vydať sa na dobrodružnú cestu je predsa také spontánne, šialené a romantické zároveň. Ak vášmu jazýčku lahodí pochúťka menom trdelník, potom návšteva Skalice je to pravé orechové. Okrem každoročného jarmoku Trdlofest v meste nájdete staré historické budovy a opevnenia, niektoré až z 13. storočia. A pri prechádzke úzkymi uličkami popri čarovných domčekoch a chalúpkach sa budete cítiť ako ozajstné princezné. Ak odrazu dostanete neuveriteľnú chuť na dobré domáce víno, moravské penzióny sú v podstate hneď za rohom. A po ceste možno zbadáte kaštieľ skoro ako ten Versaillský, s nádherným záhonom ruží, s fontánou a tajnými záhradnými cestičkami.

 

svadobna-cesta-slovensko4

 

A poďme ďalej. Napríklad na Horehronie. Jazda na konskom chrbte je vznešená a okrem toho aj neopakovateľný zážitok. Ponúkajú ju na viacerých rančoch či kolibách. Okrem čerstvého vzduchu a hojdavého pocitu z jazdy si môžete vychutnať tradičné slovenské špeciality. Alebo ak nie ste fanúšikom tohto druhu zábavy a radi si doprajete niečo luxusnejšie, vyskúšajte eleganciu golfu na Táloch. Ďalej sa môžete vybrať po stopách filmu Pokoj v duši a zviezť sa čiernohorskou železnicou.
V Demänovskej doline sa dá nájsť mnoho zaujímavých vecí. Tak napríklad relaxačný deň v termálnom parku Bešeňová. Doprajte si masáže všetkého druhu a bazény so šialene vysokou teplotou. Ak by vám náhodou ostalo príliš horúco, schladiť sa môžete v Demänovskej ľadovej jaskyni. Je jednou zo svetoznámych Demänovských jaskýň s bohatou históriou a trvalou ľadovou výzdobou.

 

svadobna-cesta-slovensko1

 

Gastronomický zážitok budete mať, ak navštívite Kolibu Tri studničky. Posaďte sa na terasu na slovenský spôsob a budete počuť žblnkotanie potoka a všade okolo budete cítiť prítomnosť všemocnej matky prírody. 
Vysoké Tatry sú našou pýchou, preto ich rozhodne netreba vynechať. Vyvezte sa lanovkou na Solisko a nechajte sa zohrievať horským slnkom. A ten výhľad, ten fakt stojí za to. Naplánujte si túru, napríklad na Zamkovského chatu, ktorú iste hravo zvládnete, aj keď nie ste zabehnutí horskí turisti. Po takomto výkone zabudnite na diéty a pokojne si po výdatnom obede doprajte dezert s poriadnou dávkou šľahačky.

 

svadobna-cesta-slovensko5

 

A pre zarytých romantikov bude také člnkovanie na Štrbskom plese ako stvorené.
Ak sa vám zdá, že ste toho videli a zažili dosť, vydajte sa na cestu domov. A ak nie, pokračujte v objavovaní krás nášho domova. Veď ich je ešte dosť. Napríklad malebné dedinky s pôvodnými drevenicami vo Vlkolínci, folklórny festival Východná, splav po rieke Dunajec, atmosféra Banskej Štiavnice alebo nádherný Bojnický zámok.

 

svadobna-cesta-slovensko-2

 

To všetko a ešte omnoho viac patrí do nášho národného dedičstva, tak prečo si to poriadne nevychutnať? Hoc aj na svadobnej ceste.

 

Foto: internet

Sa | 17.5.2011, 16:00