New York, Miami, Istanbul... Karibik? Všade doma, v Žiline najlepšie

Zatiaľ stále čakám na svetovú kampaň niektorého z top dizajnérov. No mám za sebou okrem spústy bežných katalógov, editoriálov a nejakých TV reklám kampaň pre Nivea, Timberland, Pierre Cardin underwear, Express fragrance, Gant, Levi’s, Perry Ellis, Avon fragrance či Tv reklamu pre Panasonic.
radko_3

Momentálne vám píšem z Hamburgu, kam som prišiel zo Slovenska, kde som strávil pár dní po príchode z New Yorku.

 

Kto som? Chalan zo Žiliny, ktorý sa začal po skončení vysokej školy venovať modelingu. Ja som nanešťastie nikdy nemal jasnú predstavu o tom, čím chcem byť v budúcnosti. Asi aj preto som šiel na vysokú školu FTVŠ v Bratislave, no ani po jej skončení sa nič nezmenilo. Obdivujem ľudí, ktorí už od detstva vedia, čím chcú byťa idú si za svojím cieľom. A čo robím teraz? Už niekoľko rokov pracujem v modelingu.

 

radko_2

 

Fotenie za objektívom je moje veľké hobby a fotenie pred objektívom momentálne moja práca. Viac ma baví asi to prvé, lebo to robím, len keď mám chuť a čas a je to moja vlastná kreatívna tvorba. Väčšinou je to street photography, prípadne landscape alebo ľudia a momentky. Stačí mať nato len dobré oko a predstavivosť, lebo aj na prvý pohľad obyčajná momentka v bežný deň na ulici môže mať nakoniec hlbší obsah. Pomerne často fotím moju priateľku Naďku, ktorá sa či už počas dovoleniek alebo pri prechádzkach po New Yorku stáva mojím hlavným objektom. 

 

radko_4


Fotenie pred objektívom síce vie byť aj zábavné a pomerne jednoduché, no na druhej strane aj náročné, či dokonca až nudné. Vplýva na to veľmi veľa faktorov a hlavne atmosféra pri fotení. Baví ma, keď prostredníctvom fotografie vytvárame nejaký tvorivý príbeh, na základe ktorého sa snažíme prezentovať ten-ktorý produkt a chceme ho tak čo najlepšie predať. Nie som však veľký exhibicionista, preto ma najviac baví fotenie športových značiek, keď hrám napríklad tenis, basketbal či len tak bežím po pláži a fotograf sa popritom snaží zachytiť ideálny okamih.    

 

radko_5

 

Každé fotenie je jedinečné. Sú také, kde doslova pobudnem len pár minút a  také, ktoré trvajú večnosť. Napríklad na fotenie Express kampane na parfém som letel z Miami do Londýna a hneď z letiska som musel ísť do štúdia, kde chceli odo mňa iba dve fotky a na druhý deň ráno som už letel späť. Pri natáčaní TV reklamy, ktorá trvala 22 sekúnd, som strávil 22 hodín. Všetko záleží na tom, aký kolektív sa zíde na fotení a aká je tam atmosféra. K práci pristupujem zodpovedne, no zároveň tým až tak nežijem, ako by som možno mal. Veľmi nepoznám mená top modelov alebo top fotografov, až tak to nesledujem. Minule sa mi to však vypomstilo, keď som mal fotenie s americkou topmodelkou Jessicou, ktorá bola na druhom mieste v celosvetovom rebríčku najúspešnejších modeliek sveta a ja som sa jej spýtal, ako sa volá a odkiaľ je...

 

radko_1


Cestovanie sa popri modelingu stalo nevyhnutnosťou a zároveň mojou záľubou. No nie som samotár, ktorý sa zoberie a len tak cestuje krížom-krážom po svete. To ma až tak nebaví. Mám rád spoznávanie nových kútov sveta, podnikanie rôznych výletov, keď ide partia ľudí.

 

radko_6

 

Vnímam to ako veľké šťastie, že som toho hlavne vďaka mojej práci pomerne dosť pocestoval. Po škole som odišiel do Taiwanu, potom do Južnej Kórey, Japonska, Malajzie, Singapuru, Hong Kongu, Indonézie, Číny, Istanbulu, Atén, Nemecka a až potom som sa na pár rokov usadil za veľkou mlákou a cestoval hlavne po severnej a strednej Amerike.
O tom viac nabudúce :)

Rado Vanko | 13.5.2011, 06:30