Dior v Puškinovom múzeu

Ak sa v najbližších dňoch vychystáte do Moskvy, nenechajte si ujsť jedinečnú príležitosť navštíviť Puškinovo múzeum. To od 28. apríla do 24. júla predstavuje exkluzívnu výstavu – Diorove inšpirácie. Expozícia je silná ako tvorba návrhárskej legendy – úchvatná, veľkolepá a hlavne večne šik.
dior_titulka

Puškinovo múzeum odkrýva tajomstvá, z ktorých Christian Dior nasával inšpiráciu pre svoje skvostné návrhy. Úžasná výprava v čase začína 12. februárom 1947 – debutom veľkého Diora, keď na móle avenue Montaigne predviedol modely z jeho prvej kolekcie. Revolúcia zvaná New Look udrela z celej sily a Dior priniesol do Paríža jar o čosi skôr. Nechal ženu rozkvitnúť v dlhej širokej sukni, zmäkčil jej ramená, zdôraznil prsia a stiahol pás. Modely pôsobili v povojnovom období až príliš prepychovo, no po elegancii a vznešenosti sa aj tak rozmohol fanatický dopyt. Niet pochýb, že si podmanil svet nekonečnou eleganciou, veď pretavil staré známe na skutočnosť: „žena je kvetinou, ktorá kvitne do krásy.“

 

dior_1

 

Ohromujúca výstava Inspiration Dior sprevádza návštevníkov labyrintom histórie i prírody, oboznamuje ich s výtvarným umením, fotografiami aj filmom, z ktorých možno pocítiť neuveriteľnú inšpiráciu. Stačí letmý pohľad na ne. Krátky vnem, vôňa či pocit dokázali u Diora vyvolať tvorivú iskru, z ktorej vznikali fenomenálne odevné kreácie. Dokázal neuveriteľné, umožnil dámam nosiť na tele plátna Picassa, Modiglianiho, Renoira, Cezanna či dokonca Gaugina. Svoje šaty akoby obliekal ladným krivkám aktov Vanessy Beecroftovej či Maurizia Cattelana.

 

dior_2

 

Veď sám Dior hovorieval: „Všetko, čo utváralo môj život, sa odrazilo v mojich šatách – či som si to želal, alebo nie.

 

dior_3

 

65 rokov značky Christian Dior

Christian Dior bol jedným z najvplyvnejších francúzskych i svetových módnych návrhárov. Narodil sa v roku 1905 vo Francúzsku a zomrel v roku 1957 v Taliansku. Študoval medzinárodné vzťahy a diplomaciu, no namiesto politiky viac inklinoval k umeniu. Po škole tak začal pracovať v galérii, kde mu umenie prirástlo k srdcu ešte viac a inšpirovalo ho do budúcna. Módou sa však začal profesijne zaoberať až v roku 1946. Keď za pomoci textilného magnáta Marcela Boussaca založil v Paríži svoj prvý módny dom. Za 12 rokov sa mu podarilo rozšíriť svoje podnikateľské aktivity do ďalších 15 krajín. Diorov život bol však poznačený hektickým životným štýlom a neustálymi hádkami s rodinou pre jeho homosexualitu. Kvôli tomu rodinu vydedil. Po smrti sa umeleckým riaditeľom jeho módneho domu stal Yves Saint Laurent a zachránil ho tak pred krachom.

 

dior_4


Dnes spoločnosť Christian Dior SA prevádzkuje približne 160 butikov po celom svete. Okrem najžiadanejších produktov haute couture Christian Dior SA vyrába aj dámsku konfekciu pret-á-porter, pánsku konfekciu Dior Homme, doplnky, kozmetiku a parfumy.

 

dior_5

 

Foto: Internet

Simona  | 13.5.2011, 07:00