Svadobná cesta: Ostrov lásky

Prívlastok „ostrov lásky“ nedostal Cyprus pre nič za nič. Nádherné pláže, vôňa divokých rastlín a aj legendárne miesto zrodenia bohyne lásky a krásy z neho robia lákadlo pre mnoho párov. Dumáte nad miestom svadobnej cesty? Ak chcete romantiku, berte Cyprus!
nevesta_cyprus_afroditine_skaly

Cyprus je pomerne malý ostrov ležiaci v Stredozemnom mori. Je preslávený  nielen svojou úžasnou históriou, ale aj pomerne nedávnymi udalosťami. V roku 1974 bol  ostrov napadnutý Tureckom. Tureckí vojaci vtedy zabrali 37% územia a odvtedy je Cyprus rozdelený na dve republiky: Cyperskú republiku, teda grécku časť ostrova, a Severocyperskú tureckú republiku, ktorú ale ako republiku okrem Turecka neuznáva žiadna iná krajina. Nás Cyprus zaujal najmä svojou exotikou. Spoznali som však nielen jeho známe turistické miesta, ale aj tie úplne bežné, ktoré si možno „obyčajný“ turista ani nevšimne. Cyprus má určite niečo, čím si dokáže človeka získať na celý život.

nevesta_cyprus

Pokojný a priateľský národ

Cyperčania sú priateľskí, milí a veľmi pohostinní. Počas prvého večera na ostrove sme boli pozvaní na večeru k jednej cyperskej rodine. Hostina, ktorú nám pripravili, nemala konca kraja. Okrem rôznych grilovaných špecialít sme ochutnali aj nejaké šaláty a typické cyperské zákusky, ktoré sú veľmi sladké. Najväčšou neznámou pre nás boli orechy zavárané aj so škrupinou, ktoré boli také presladené, že sa ani nedali dojesť. Pri našej druhej návšteve Cypru si na nás dokonca pamätala predavačka v obchode s potravinami, kam sme pred rokom chodievali nakupovať.
Ako takmer každý prímorský národ, ani Cyperčania sa nikam neponáhľajú, na všetko majú čas a ich najčastejšou odpoveďou, keď niečo práve teraz potrebujete je „avrio“ = zajtra. Oproti tejto pomalosti pôsobí kontrastne ich rýchla jazda. Cyperčana za volantom spoznáte ľahko – nedodržiava pravidlá a jazdí rýchlejšie ako je povolené. Dokonca im nevadí dať si pred jazdou pár pív. Nehody sú však na počudovanie skôr raritou. Turistov za volantom zase spoznáte podľa áut z požičovní. Tie majú červenú ŠPZku. A pozor, na Cypre sa jazdí vľavo, ostrov bol totiž až do roku 1959 anglickou kolóniou.

nevesta_cypercania

Hlavne veľa jedla

Cyperčania nikdy nešetria na strave. Radi chodievajú večer do miestnych taverien (reštaurácií), kde sedávajú do hlbokej noci s plnými stolmi jedla. Väčšinu z neho však aj tak nezjedia. Objednajú si množstvo druhov jedál, sedia, rozprávajú sa a relaxujú pri tónoch gréckej hudby v pozadí. Ženy sa nezdráhajú pomedzi stoly v reštaurácii aj tancovať. Medzi najobľúbenejšie jedlá Cyperčanov patrí meze alebo fish meze. Ide o niekoľko menších porcií rôznych exotických jedál, pri ochutnávaní ktorých spoznáte tradičnú cyperskú kuchyňu v širšom rozsahu. Cyperčania tiež veľa fajčia, nečudujte sa, ak uvidíte niekoho s cigaretou dokonca aj v obchode. Žijú však pokojnejšie a veselšie, stále s úsmevom na tvári. Okrem posedávania v tavernách, radi a často sedávajú pred dverami domu „v prievane" a hrajú rôzne spoločenské hry či čítajú noviny. Nie je nezvyčajné, keď pred domom sedí celá rodina a baví sa až do neskorých nočných hodín. Ich „deň“ sa totiž začína podvečer. Počas dňa a obrovských horúčav sa zdržiavajú vo vnútri a so západom slnka vychádzajú von.

nevesta_cyprus_jedlo

Ostrov kontrastov

Slnečné lúče sú v lete prakticky zaručené, ostrov má však čo ponúknuť aj v ostatných ročných obdobiach – v zime sa napríklad môžete doobeda lyžovať takmer vo výške 2 000 metrov nad morom a poobede si vychutnať windsurfing v príjemnej teplote. Pohorie Troodos, zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, v srdci ostrova však neponúka len možnosť lyžovania, ale aj turistiku či cykloturistiku. Vzniklo sopečnou činnosťou, preto sa tam nachádza množstvo nerastov. Troodos je národným parkom s najvyšším vrchom Olympus. V jeho vysokých kopcoch sme počas pobytu objavili viacero čarovných dediniek s pokojnou atmosférou.
Takmer v každom prímorskom cyperskom meste je prístav s množstvom výletných lodí. Najromantickejšia je jednoznačne plavba pri západe slnka. Farebné spektrum, ktoré zabezpečila príroda sme si s vetrom vo vlasoch a miešanými drinkami v rukách vychutnali aj my.

nevesta_cyprus_troodos

Larnaka má čo ponúknuť

Prvé mesto, ktoré sme po prílete na Cyprus uvideli bola Larnaka. Ponúka množstvo zaujímavých miest, ktoré sme nechceli vynechať ani my. Larnaka má dve „hlavné“ pláže – Finikoudes beach a Makenzy beach, ktoré sa každoročne zapĺňajú turistami. Počas prechádzky po pobreží a pomedzi obchodíky so suvenírmi sa zastavte aj v kostole Agois Lazarus. Bol postavený v 9. storočí a dodnes je miestom romantických svadieb. Vo vnútri kostola je hrobka svätého Lazarusa.

nevesta_cyprus_svadba


Pri odchode z Larnaky si určite všimnete aj jedno z dvoch soľných jazier, ktoré na ostrove sú. Obe sú od novembra do apríla zaliate vodou a často tam vídať plameniaky.
Cez letné mesiace sú tieto jazerá vysušené. Priamo pri tom v Larnake sa týči mohutná Hala Sultan Tekke. Je to moslimské posvätné a pútnické miesto. Nachádza sa tam mešita, minaret a mauzóleum so sarkofágom postavené v roku 1816 pre Mohamedovu opatrovateľku Ummu Harami, ktorá pri Larnake umrela. Ak z Larnaky odchádzate na opačnú – západnú stranu ostrova – zastavte sa pri zvyškoch akvaduktu z roku 1745. Na jeho „vek“ je pomerne zachovalý a dlhý.

 

Brázdime západ ostrova

Jednoznačne najromantickejším miestom na ostrove, z ktorého láska priam srší, sú Afroditine skaly – Petra tou Romiou. Práve tu sa podľa legendy z morskej peny zrodila bohyňa lásky a krásy Afrodita. Sem prichádzajú zamilované páry, ale aj nezadaní, ktorí túžia po večnej láske. Vraj ak sa tu okúpete, omladnete a skrásniete. A ak sem prídete o polnoci, uvidíte kúpať sa samotnú Afroditu. Do polnoci sme síce nečakali, no okúpať sme sa stihli. Doteraz však čakáme na príchod večnej mladosti a dychberúcej krásy :). Mnoho párov tu po sebe zanecháva stopu, a tak nápisy na skalách a srdiečka z kameňov vidíte všade okolo seba. Ste romantické duše? Nájdite na kamenistej pláži kamienok v tvare srdca a pridajte k spomienkam originálny suvenír.

nevesta_cyprus_afroditine_skaly_2
Nám sa hlava z toľkej krásy a lásky nezakrútila, a tak sme pokračovali ďalej až k Afroditiným kúpeľom neďaleko mesta Polis na severozápade ostrova. Tôňa medzi stromami bola údajne miestom zoznámenia krásnej Afrodity s Adonisom, bohom plodnosti. Rovnako aj tu platí, ak sa vodou z kúpeľov umyjete, určite opekniete. Najskôr si však vyčkáte rad, záujemcov o krásu je mnoho.

nevesta_cyprus_afroditine_kupele

Na západe ostrova nevynechajte návštevu mesta Pafos (Paphos), ktoré je najčastejšou dovolenkovou destináciou samotných Cyperčanov, ale aj zahraničných turistov. Krásna promenáda je plná hotelov, barov, diskoték a reštaurácií. Neďaleko mesta je zábavný vodný park Afrodita s množstvom šmykľaviek, toboganov a iných vodných atrakcií. Pafos si však aj napriek označeniu moderné letovisko zachoval svoje historické pamiatky. Najcennejšou atrakciou pre milovníkov histórie sú určite vzácne pafoské mozaiky zo 4. storočia pred Kristom, ktoré zobrazujú námety z gréckej mytológie. Drobné detaily vykreslené tisícami malých kamienkov robia tieto mozaiky po stáročia umeleckými dielami. Takmer na šesťsto štvorcových metroch mozaiky zobrazujú milostné a lovecké antické príbehy, motívy z Ovidiových Premien a príbehy antických bohov a hrdinov. V architektonickom areáli sa okrem mozaík nachádzajú aj staroveké divadlo a maják, ktorý je dodnes funkčný. Pafos ponúka aj vzácne svedectvo o rôznorodosti historických období, ktoré sa na ostrove vystriedali. Je tu kresťanská bazilika, byzantský kostolík, malebný prístav zase chráni krásna stredoveká pevnosť. Archeologické bohatstvo mesta Pafos, ktoré bolo v dobe antiky šesťsto rokov hlavným mestom ostrova, je také významné, že UNESCO ho zaradilo na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva.

nevesta_cyprus_mozaiky

Bláznivý východ

Východnému pobrežiu ostrova jednoznačne kraľuje mesto zábavy Agia Napa. Mesto, ktoré je mimo sezóny takmer prázdne, zapĺňajú najmä turisti a zábavychtiví mladí ľudia. Má krásnu, no neustále preplnenú pláž Nissi beach, ktorá je zaujímavá malým ostrovčekom, na ktorý ľahko prejdete cez more. Zo skaly, ktorá je na ňom radi skáču odvážni turisti. Práve táto pláž je označovaná za najkrajšiu pláž na ostrove. Pri prechádzke mestom okrem množstva obchodov so suvenírmi neobíďte bývalý kláštor v centre mesta. V 16. storočí ho nechala vybudovať jedna benátska rodina, a aj preto vyzerá veľmi západne. Na krásnom nádvorí je studňa s baldachýnom, na ktorom je vyobrazená legenda o založení kláštora.

nevesta_cyprus_agia_napa
A ak ste už v Agia Nape, zostaňte na noc, nudiť sa určite nebudete. Celé mesto je vlastne jedna veľká diskotéka. Život sa v Agia Nape začína až v noci, keď sa množstvo tematicky zameraných barov a diskoték začína plniť. Ak vám nestačí tyrkysové more a biely piesok, blízko mesta je najväčší vodný park na ostrove.
Ak ste však Cyprus navštívili počas medových týždňov, vychutnajte si súkromie a  naozajstnú krásu mora asi desať kilometrov za Agia Napou pri pobreží Cape Greco. Nádherné vodné jaskyne, krásna príroda, tyrkysové more a skvelé podmienky na potápanie zlákali aj nás. Výhľad z neďalekého „view pointu“ by ste si tiež nemali nechať ujsť, aj keď v horúcom letnom počasí sa pri výstupe naň možno trochu zadýchate.

nevesta_cyprus_sea_caves_2

Sparné teplo vo vnútrozemí

Do Nikózie, hlavného mesta Cypru sme sa z Larnaky dostali za necelú hodinu cesty po diaľnici. Už ráno bol v Nikózii ťažký horúci vzduch, more bolo v nedohľadne a tak nezafúkal ani príjemný morský vetrík, teplo však nesálalo len z okolitých budov, ale aj zo zohriatych ciest. Nikózia leží na tzv. zelenej línii oddeľujúcej grécku časť ostrova od tej tureckej. Na „území nikoho“, pri prechode z jednej časti na druhú, sú doteraz opustené zničené a polorozpadnuté budovy, ktoré zostali neopravené z čias vojny. V celom úseku nami lomcovali zvláštne pocity. Na jednej strane máte pocit, akoby ste šli cez „mesto duchov“, všetko je tam pokojné a nikde nevidíte ani len vtáčika. Keď sa však rozhliadnete lepšie, uvidíte plot s ostnatým drôtom či rozhliadajúcich sa vojakov so zbraňami v rukách. V tureckej Nikózii nás hneď privítala obrovská chudoba, pred domami, ktoré vyzerali opustené sa však sušila opratá bielizeň. O kúsok ďalej je množstvo obchodíkov s oblečením najrôznejších svetových značiek. Za veľmi nízke ceny, samozrejme. Predavači v obchodíkoch sú veľmi milí, radi pomôžu s výberom strihu, farby alebo čohokoľvek iného. Nezabudnite sa s nimi zjednávať o ceny. Niektorí predavači na to doslova čakajú. Navyše, za vybranú vec niekedy zaplatíte aj o polovicu menej. Okrem mešít sa v Nikózii nachádza aj jediný kresťanský kostol na tureckej časti ostrova.

nevesta_cyprus_nikozia_2

 

Cyprus ponúka nielen úžasnú históriu, ale aj modernú zábavu a romantiku. A po prvej návšteve Cypru si určite poviete, že sa tam chcete vrátiť. Tak, ako sme to urobili aj my. A ak už ste na Cypre a vaše medové týždne ubiehajú, sme si istí, že romantických zákutí, kde budete naozaj len a len vy dvaja, nájdete veľa, rýchlo a ľahko. Prajeme veľa lásky.

 

Foto: autorka

Lenka  | 25.5.2011, 11:00

Fotogaléria

nevesta_cyprus_afroditine_skaly_3nevesta_cyprus_agios_lazarusnevesta_cyprus_akvaduktnevesta_cyprus_cape_greconevesta_cyprus_cape_greco_2nevesta_cyprus_sea_cavesnevesta_cyprus_hala_sultan_tekkenevesta_cyprus_klastornevesta_cyprus_nikozianevesta_cyprus_predjedlonevesta_cyprus_ovocienevesta_cyprus_pafosnevesta_cyprus_srdcenevesta_cyprus_srdiecka_z_kamenovnevesta_cyprus_vyznanienevesta_cyprus_afroditine_skaly_3nevesta_cyprus_agios_lazarusnevesta_cyprus_akvaduktnevesta_cyprus_cape_greconevesta_cyprus_cape_greco_2nevesta_cyprus_sea_cavesnevesta_cyprus_hala_sultan_tekkenevesta_cyprus_klastornevesta_cyprus_nikozianevesta_cyprus_predjedlonevesta_cyprus_ovocienevesta_cyprus_pafosnevesta_cyprus_srdcenevesta_cyprus_srdiecka_z_kamenovnevesta_cyprus_vyznanienevesta_cyprus_afroditine_skaly_3nevesta_cyprus_agios_lazarusnevesta_cyprus_akvaduktnevesta_cyprus_cape_greconevesta_cyprus_cape_greco_2nevesta_cyprus_sea_cavesnevesta_cyprus_hala_sultan_tekkenevesta_cyprus_klastornevesta_cyprus_nikozianevesta_cyprus_predjedlonevesta_cyprus_ovocienevesta_cyprus_pafosnevesta_cyprus_srdcenevesta_cyprus_srdiecka_z_kamenovnevesta_cyprus_vyznanienevesta_cyprus_afroditine_skaly_3nevesta_cyprus_agios_lazarusnevesta_cyprus_akvaduktnevesta_cyprus_cape_greconevesta_cyprus_cape_greco_2nevesta_cyprus_sea_cavesnevesta_cyprus_hala_sultan_tekkenevesta_cyprus_klastornevesta_cyprus_nikozianevesta_cyprus_predjedlonevesta_cyprus_ovocienevesta_cyprus_pafosnevesta_cyprus_srdcenevesta_cyprus_srdiecka_z_kamenovnevesta_cyprus_vyznanienevesta_cyprus_afroditine_skaly_3nevesta_cyprus_agios_lazarusnevesta_cyprus_akvaduktnevesta_cyprus_cape_greconevesta_cyprus_cape_greco_2nevesta_cyprus_sea_cavesnevesta_cyprus_hala_sultan_tekkenevesta_cyprus_klastornevesta_cyprus_nikozianevesta_cyprus_predjedlonevesta_cyprus_ovocienevesta_cyprus_pafosnevesta_cyprus_srdcenevesta_cyprus_srdiecka_z_kamenovnevesta_cyprus_vyznanienevesta_cyprus_afroditine_skaly_3nevesta_cyprus_agios_lazarusnevesta_cyprus_akvaduktnevesta_cyprus_cape_greconevesta_cyprus_cape_greco_2nevesta_cyprus_sea_cavesnevesta_cyprus_hala_sultan_tekkenevesta_cyprus_klastornevesta_cyprus_nikozianevesta_cyprus_predjedlonevesta_cyprus_ovocienevesta_cyprus_pafosnevesta_cyprus_srdcenevesta_cyprus_srdiecka_z_kamenovnevesta_cyprus_vyznanienevesta_cyprus_afroditine_skaly_3nevesta_cyprus_agios_lazarusnevesta_cyprus_akvaduktnevesta_cyprus_cape_greconevesta_cyprus_cape_greco_2nevesta_cyprus_sea_cavesnevesta_cyprus_hala_sultan_tekkenevesta_cyprus_klastornevesta_cyprus_nikozianevesta_cyprus_predjedlonevesta_cyprus_ovocienevesta_cyprus_pafosnevesta_cyprus_srdcenevesta_cyprus_srdiecka_z_kamenovnevesta_cyprus_vyznanienevesta_cyprus_afroditine_skaly_3nevesta_cyprus_agios_lazarusnevesta_cyprus_akvaduktnevesta_cyprus_cape_greconevesta_cyprus_cape_greco_2nevesta_cyprus_sea_cavesnevesta_cyprus_hala_sultan_tekkenevesta_cyprus_klastornevesta_cyprus_nikozianevesta_cyprus_predjedlonevesta_cyprus_ovocienevesta_cyprus_pafosnevesta_cyprus_srdcenevesta_cyprus_srdiecka_z_kamenovnevesta_cyprus_vyznanienevesta_cyprus_afroditine_skaly_3nevesta_cyprus_agios_lazarusnevesta_cyprus_akvaduktnevesta_cyprus_cape_greconevesta_cyprus_cape_greco_2nevesta_cyprus_sea_cavesnevesta_cyprus_hala_sultan_tekkenevesta_cyprus_klastornevesta_cyprus_nikozianevesta_cyprus_predjedlonevesta_cyprus_ovocienevesta_cyprus_pafosnevesta_cyprus_srdcenevesta_cyprus_srdiecka_z_kamenovnevesta_cyprus_vyznanienevesta_cyprus_afroditine_skaly_3nevesta_cyprus_agios_lazarusnevesta_cyprus_akvaduktnevesta_cyprus_cape_greconevesta_cyprus_cape_greco_2nevesta_cyprus_sea_cavesnevesta_cyprus_hala_sultan_tekkenevesta_cyprus_klastornevesta_cyprus_nikozianevesta_cyprus_predjedlonevesta_cyprus_ovocienevesta_cyprus_pafosnevesta_cyprus_srdcenevesta_cyprus_srdiecka_z_kamenovnevesta_cyprus_vyznanienevesta_cyprus_afroditine_skaly_3nevesta_cyprus_agios_lazarusnevesta_cyprus_akvaduktnevesta_cyprus_cape_greconevesta_cyprus_cape_greco_2nevesta_cyprus_sea_cavesnevesta_cyprus_hala_sultan_tekkenevesta_cyprus_klastornevesta_cyprus_nikozianevesta_cyprus_predjedlonevesta_cyprus_ovocienevesta_cyprus_pafosnevesta_cyprus_srdcenevesta_cyprus_srdiecka_z_kamenovnevesta_cyprus_vyznanienevesta_cyprus_afroditine_skaly_3nevesta_cyprus_agios_lazarusnevesta_cyprus_akvaduktnevesta_cyprus_cape_greconevesta_cyprus_cape_greco_2nevesta_cyprus_sea_cavesnevesta_cyprus_hala_sultan_tekkenevesta_cyprus_klastornevesta_cyprus_nikozianevesta_cyprus_predjedlonevesta_cyprus_ovocienevesta_cyprus_pafosnevesta_cyprus_srdcenevesta_cyprus_srdiecka_z_kamenovnevesta_cyprus_vyznanienevesta_cyprus_afroditine_skaly_3nevesta_cyprus_agios_lazarusnevesta_cyprus_akvaduktnevesta_cyprus_cape_greconevesta_cyprus_cape_greco_2nevesta_cyprus_sea_cavesnevesta_cyprus_hala_sultan_tekkenevesta_cyprus_klastornevesta_cyprus_nikozianevesta_cyprus_predjedlonevesta_cyprus_ovocienevesta_cyprus_pafosnevesta_cyprus_srdcenevesta_cyprus_srdiecka_z_kamenovnevesta_cyprus_vyznanienevesta_cyprus_afroditine_skaly_3nevesta_cyprus_agios_lazarusnevesta_cyprus_akvaduktnevesta_cyprus_cape_greconevesta_cyprus_cape_greco_2nevesta_cyprus_sea_cavesnevesta_cyprus_hala_sultan_tekkenevesta_cyprus_klastornevesta_cyprus_nikozianevesta_cyprus_predjedlonevesta_cyprus_ovocienevesta_cyprus_pafosnevesta_cyprus_srdcenevesta_cyprus_srdiecka_z_kamenovnevesta_cyprus_vyznanienevesta_cyprus_afroditine_skaly_3nevesta_cyprus_agios_lazarusnevesta_cyprus_akvaduktnevesta_cyprus_cape_greconevesta_cyprus_cape_greco_2nevesta_cyprus_sea_cavesnevesta_cyprus_hala_sultan_tekkenevesta_cyprus_klastornevesta_cyprus_nikozianevesta_cyprus_predjedlonevesta_cyprus_ovocienevesta_cyprus_pafosnevesta_cyprus_srdcenevesta_cyprus_srdiecka_z_kamenovnevesta_cyprus_vyznanie