Oscar de la Renta - návrhár šiat z ríše snov

Jedným z najprestížnejších amerických návrhárov svadobných šiat je Oscar de la Renta. Hoci sa talentovaný dizajnér narodil v Dominikánskej republike, od roku 1971 reprezentuje svojimi návrhmi a nositeľnými umeleckými dielami USA. A nevesty na celkom svete ho milujú – jeho šaty totiž vyzerajú ako z krajiny snov, kde sa vám splní každé želanie a vy vyzeráte v obláčiku nadýchanej bielej látky ako bohyňa.
oscardelarenta_4

Oscar de la Renta sa narodil v roku 1932 a odmalička sa zaujímal o umenie. Jeho výtvarný talent bol neopakovateľný a krátko po presťahovaní sa do Španielska získal mladý de la Renta prácu v módnom dome Cristobala Balenciagu. Šikovne vytváral skeče a svet módy sa mu otváral stále viac a viac. Neskôr sa zamestnal ako asistent v módnom dome Lanvin a napokon v roku 1963 prešiel ako samostatný návrhár do spoločnosti Elizabeth Arden.

 

oscardelarenta_7

 

Pod svojím vlastným menom navrhuje od roku 1965, kedy si otvoril samostatný odevný ateliér. Práve zo šesťdesiatych rokov pochádza jeho povesť návrhára extravagantných, opulentných, no nositeľných šiat. Šaty z dielne de la Rentu spoznáte hlavne podľa vypracovaného pása a hlbokého výstrihu v tvare V. Jeho nadčasové návrhy majú dostatok obdivovateľov medzi celebritami, ale aj politikmi a ich manželkami. Šaty od de la Rentu si napríklad na svoju svadbu obliekla Jenna Bush, dcéra bývalého amerického prezidenta Georgea Busha. V seriáli Sex v meste sa jeden svadobný de la Renta objavil aj na Carrie Bradshaw, aj keď k oltáru v ňom nešla. Fotila sa v ňom do časopisu Vogue.
Romantické siluety a extravagantné zdobenie sú hlavnými lákadlami svadobných šiat od Oscara de la Rentu. Čipkové závoje a volány, nariasené sukne, ženské siluety a romantické motívy kvetov – takto podobne vyzerajú svadobné šaty, po ktorých by chcela siahnuť snáď každá nevesta.

 

oscardelarenta_1

 

Šaty od de la Rentu sú vypracované do najmenšieho detailu a okrem farieb či zdobení lákajú aj spojením textúr a látok, ktoré vyzerajú neodolateľne a udávajú vo svete svadobnej módy trend. Či už je to kožušina, zamat, hodváb alebo vyšívané kvety, Oscar je majstrom detailu a čo vytvorí na prehliadkové mólo, to letí.

 

oscardelarenta_6


Luxusné výšivky, volány, štruktúrované kvety a komplikované zdobenie šiat Oscara de la Rentu v spojení so ženskými siluetami jeho šiat sú splnením snov každej nevesty. Ak máte chuť vyzerať vo svoj veľký deň ako princezná, no bez princeznovských klišé, nechajte sa inšpirovať niektorou z kreácií tohto talentovaného módneho návrhára.

 

Nina Frisby | 11.5.2011, 09:30

Fotogaléria

oscardelarenta_3oscardelarenta_2oscardelarenta_6oscardelarenta_3oscardelarenta_2oscardelarenta_6oscardelarenta_3oscardelarenta_2oscardelarenta_6