Narodeninová karta šitá na mieru

Na narodeniny som od 3xEG (Egona, Evky a Egonka) dostala nádhernú narodeninovú kartu. Ale keď píšem nádhernú, dokonalú, nesmrteľne večnú - tak to myslím DOSLOVNE. Moje užívačné JA len tak poskočilo a trampolína môjho vedomia a podvedomia sa nebezpečne "rozkymácala". Veď si len dobre prezrite foto pod týmito riadkami... Vyzerá neskutočne, však?
kristina_karta

Teraz ju mám vedľa seba, po pravej ruke, svieti na ňu nočná lampička a leží na piedestáli, ktorý som vytvorila zo šperkovničky a Freudovho Výkladu snov. Piedestál vznikol tak mimovoľne, keďže stolík je maličký a vecí, ktoré túžim mať v noci pri sebe, pribúda... Svietnik s kahančekom (na odohnatie zlých duchov), kresbičku anjelským písmom Jablko lásky od Anettky (aby som si každý deň mohla pochutnávať na tom najsladšom a najšťavnatejšom, čo ma v živote postretlo - láske), šperkovničku (na trblietavé drobnôstky), neopracovaný ruženín ladí s mojím znamením býka (niekedy ho len tak stískam, nech by bol svet trošku "ružovejší"), šálku Heliantos z Villeroy and Boch (za ktorú som dala nekresťanské peniaze, ale oplatilo sa - zo žiadnej inej nechutí čaj tak, ako z tejto) a aspoň jednu knihu na čítanie pred spaním (momentálne Freudov Výklad snov, dokonalý uspávací prostriedok, niežeby to bolo nudné - ale tá téma snov a spánku je taká nákazlivá...) a nad tým všetkým tróni narodeninová karta s nápisom Kristína - to aby som nezabudla, kto v tej sladkej postielke spinká :)

 

spalna_karta

 

Ako som spoznala moju "osobnú krajčírku gratulačných kariet"

Mišku Barnard a jej cit pre estetiku, ktorý dokáže vďaka šikovným rukám zúročiť do vytvorenia malých umeleckých diel, som spoznala presne 16. januára v bratislavskom Carltone na Svadobnej výstave. Svadobné oznámenia z jej dielne mi doslova učarovali. Niečo také dokonalé, jemné, ušľachtilé, decentné, štýlové, rafinované a farebne a materiálovo zladené som dovtedy nevidela, dokonca som netušila, že by sa dalo niečo také vôbec vytvoriť. Odvtedy je mojou "osobnou krajčírkou gratulačných kariet". Ona tie karty totiž naozaj šije! Z kreatívnej nitky, ktorú jej farbím opisom charakteru osoby, pre ktorú je karta určená, a z takej ozajstnej, väčšinou striebornej či zlatej, čo drží saténové stužky, francúzske čipky a ozdobné papiere pekne pokope. Milujem ručnú prácu - trpezlivú a pokornú, premýšľavú a precíznu. Bez nej by sa to moje očarenie v pravidelných vlnách, pri každom sviatku každej z mojich milovaných osôb nevracalo späť.

 

Karta ako skrinka s tajomstvom na "Zlatý Kľúčik"

Úplne prvú kartu som si u nej objednala pre môjho manžela k tridsiatke. Moja charakteristika znela nasledovne: "Manžel je klavirista a hudobný skladateľ. Hudba je jeho život. Vhodná farebná kombinácia by mohla byť čierno-biela (farby klavíra), možno s doplnkovou šedastou alebo tmavomodrou či krémovou? Materiály – možno nejaká lesklá látka... Alebo nejaký materiál s odleskom?" Vytvorila symfóniu farieb - stále mám pocit, že na tom klavíri sa dá hrať, a keď kartu otvoríte, anjelský hlas zaspieva Today You sleep sweet darling :) Karta slúžila ako kľúč k skrinke s tajomstvom o narodeninovom darčeku (symbolika - modrý brmbolček, aký býva na barokových skriniach v kaštieľoch). Ten kľúč k rozlúšteniu bol úplne obrovitánsky! Aj keď sa volá zdrobnene - Zlatý Kľúčik - známy nitriansky hotel na Zobore s nádherným panoramatickým výhľadom na celú Nitru... Objednala som v ňom narodeninový apartmán s jahodami a šampanským a ružou na posteli :)

 

palko_karta_1

 

Ó šaty, utkané z jahodovej peny

Druhú kartičku som venovala mojej sestre Alžbetke k 20. narodeninám. Na základe tejto charakteristiky vznikla takáto hravá karta: "Betka je tanečníčka, klaviristka, speváčka, študuje ekonomiku... Je romantický typ, má rada pastelové farby (fialková, krémová, jemná tyrkysová...). Materiály - jemný zamat, perličky, kvietky – vintage styl." Hneď ako mi Miška poslala návrh, bolo rozhodnuté aj o darčeku. Kúpila som jej sexi fialkové šaty utkané z jahodovej peny a kyticu z ruží, frézií a makov.

 

alzbetka_karta

 

 

Pre náš portál a 3xEG

Tretia karta patrí nášmu svadobnému portálu k jeho 1. narodeninám a je presne taká ako naša/vaša nevesta: zvedavá, inteligentná, hravá, jedinečná, milá a okúzľujúca... 3xEG mali slzy na krajíčku od prekvapenia a dojatia.

 

nevesta_karta_1

 

 

A hoci by mi ani vo sne nenapadlo, že aj mne niekto daruje takúto nádhernú kartu - namojdušu mi to ani len nenapadlo - stalo sa tak. Dvere na Diturii sa otvorili a pri prvom stole na mňa čakala naaranžovaná ručne šitá a pre mňa ako vyšitá čipkovaná karta v zemitých tónoch, ozdobená štrasovou brošňou a vo vnútri s úprimným venovaním. (Preto si zaslúži ešte jednu foto :)

 

kristina_karta_1

 

Freudov Výklad snov, kožená kabelka a lodičky Gabor, handmade sklenená brošňa, nejaké sladko-omamné dobroty, šálka so svadobnou foto (ďakujem mojim kreatívnym starým rodičom babke Božke s dedkovi Števkovi :)), jedno ružové tajomstvo a ako čerešnička na torte (ktorú som mimochodom nemala, čo si uvedomujem až teraz...) gratulačná karta. Tak to sú moje narodeninové darčeky. O tej čerešničke na pomyselnej torte som sa s vami jednoducho musela podeliť. Prepáčte mi, až bola moc sladká :)

 

Srdečne ďakujem všetkým mojim gratulantom!

Chriss | 8.5.2011, 10:00