Anglická kvapka z konvaliniek

Tvar svadobnej kytice, ktorý si Kate zvolila, určite nikoho neprekvapil. Anglickú kvapku si nevesty na kráľovskom dvore volia už celé generácie.
kytica_kate_3

Aj keď konvalinková svadobná kytica krásne ladila s výzdobou katedrály Westministerského opátstva, samotné svadobné šaty si zaslúžili o niečo odvážnejšiu kyticu. "Červená uniforma princa Williama ju celkom zatienila," myslí si florista a módny návrhár Róbert Bartolen, ktorý by vzhľadom na historickú udalosť a model šiat zvolil väčšiu a sofistikovanejšiu kvetinovú kreáciu.

 

kytica_kate_4

 

A čo symbolizujú konvalinky?

Tieto obľúbené jarné kvietky sú populárne nielen pre ich nežnú krásu, ale najmä pre príjemnú až omamnú vôňu. Konvalinka od nepamäti predstavuje symbol šťastia a lásky, preto sa používa do svadobných kytíc. Podľa starej povery ten, kto má prvého mája na šatách pripnutú konvalinku, bude po celý rok šťastný.

 

kytica_kate_2

 

Z histórie anglickej kvapky

Prvá svadobná kytica vznikla asi v 15. storočí v Anglicku. Nazvali ju práve anglická kvapka a bola vytvorená vinutím - takou istou technikou ako veniec. Prvá žena, ktorá anglickú kvapku povýšila na svadobnú kyticu, bola v roku 1589 Anna Dánska, manželka Jakuba I. Stuarta, syna Márie Stuartovej. Odvtedy je súčasťou každej kráľovskej svadby na anglickom dvore.

 

Foto: internet

Kristína  | 29.4.2011, 19:27