Návrat do stredoveku

Zaujal vás nápad stať sa stredovekou nevestou a chceli by ste vedieť viac o tomto tajuplnom historickom období a jeho pohľade na svadobné tradície a na samotné manželstvo? Prečítajte si zaujímavosti o stredovekých svadobných hostinách, zvykoch a obradoch.
navrat_do_stredoveku16

Stredovek, to nie sú len rytieri a hrady. Táto éra začínajúca pádom Rímskej ríše a končiaca reformáciou bola plná zmien vo všetkých oblastiach spoločenského života a manželstvo v stredoveku bolo sústredené okolo kresťanstva. Nechajte sa uniesť fantáziou a predstavte si, že ste dcérou významného šľachtica a my vám prezradíme, čo vás ako ženu a budúcu nevestu čaká.

 

O tom, kto bude vaším manželom, rozhodnú vaši rodičia už v čase, keď budete mať desať-jedenásť rokov a svojho nastávajúceho uvidíte pred svadbou iba párkrát a aj to len v prítomnosti gardedámy. Keďže manželstvo slúži na zachovanie vznešeného rodu a hlavne na rozšírenie majetku, láska nehrá žiadnu úlohu. Pripravte sa aj na to, že sa vydáte najneskôr v devätnástich rokoch a váš manžel bude od vás výrazne starší.

 

navrat_do-stredoveku3

 

Ako stredovekú nevestu zo vznešeného rodu vás čaká dlhá a trošku bolestivá príprava pred samotným obradom. Keďže sa kladie veľký dôraz na ženskú tvár, každá jej časť bude namaľovaná nejakým druhom kozmetiky a ak sa nemôžete pýšiť plavou hrivou, budete si musieť nechať vyblednúť vlasy na slnku. Pre krásu si niečo vytrpíte, pretože móda od vás žiada, aby ste si vytrhávali vpredu na hlave vlasy, pre vytvorenie dojmu, že je vaše čelo vyššie a tým pôsobí vznešenejšie.

 

navrat_do_stredoveku18

Vaša svadba bude jednou z mála príležitostí, keď budete môcť mať vlasy rozpustené a môžete si ich ozdobiť korunkou z čerstvých kvetov. Keďže ceny dreva sú vysoké, to, či si budete môcť dovoliť horúci kúpeľ, závisí od postavenia a bohatstva vášho otca. V najhoršom prípade vás môže zachrániť aspoň parfum z rôznych korenín a kvetov.

Môžete sa však tešiť na modré svadobné šaty z hodvábu vyšívané zlatom či striebrom a ozdobené vzácnymi kameňmi, jemnou kožušinkou a prepracovaným opaskom. Drahokamy sú veľmi dôležitou súčasťou vašej róby, pretože každý z nich niečo symbolizuje. Napríklad červený jaspis je symbolom lásky, zelený jaspis symbolizuje vieru a zafír značí akési priblíženie sa k nebesám.

 

navrat_do_stredoveku17

 

Svadobná hostina bude veľmi dôležitá, no ako princezná sa nemusíte trápiť s jej prípravou. Na stole vás budú čakať delikatesy ako napríklad pečené prepelice, hrdličky a jarabice, hus, pečený diviak, pozlátené teľacie hlavy, ryby, pečený páv, baranina, syry, ustrice varené v mandľovom mlieku, kyslá kapusta a mnoho iného. Piť budete buď pivo, alebo jemne korenisté víno, prípadne medovinu či mušt. Stoly sa budú prehýbať aj pod množstvom svadobných koláčov, ktorých podávanie na svadbách má pôvod už v Ríme, kde sa nad hlavou nevesty lámal bochník kysnutého chleba, aby bola plodná. Hostia vám prinesú malé koláčiky, ktoré potom poukladajú na seba a vy sa budete snažiť pobozkať svojho manžela ponad túto kopu sladkostí, aby ste boli šťastní a bohatí.

 

navrat_do_stredoveku5


Stredoveká svadobná hostina sa nezaobíde bez zaujímavého programu, ktorý zabaví vašich hostí. Preto by na vašej svadbe nemali chýbať napríklad exotické brušné tanečnice, fakíri a žongléri, hadie ženy, a, samozrejme, dvorný šašo. Ako správna princezná by ste na svojej svadbe mali pretancovať celú noc, a tak je dôležitou súčasťou oslavy kapela, ktorá spríjemní hostinu tónmi stredovekej hudby.


navrat_do_stredoveku15


Okrem bohatej hostiny vás čakajú svadobné dary. Vaša rodina vám zabezpečí veno, ženíchova rodina vám poskytne primerané bývanie a aj nejaký majetok. Navyše dostanete veľa menších, no cenných, darov od hostí. Tradičným darom je niekoľko vzácnych kusov nábytku, ktoré vám daruje váš manžel ráno po svadobnej noci ako vďaku a náhradu za vaše stratené panenstvo.


navrat_do_stredoveku2

 

Stredoveká svadba mala nepochybne svoje čaro a bola významnou udalosťou, vráťme sa však do nášho času. Dnes si našťastie pre krásu nemusíte vytrhávať vlasy a čo je hlavné, budúceho manžela si vyberáte z lásky a samy. To však ešte neznamená, že si nemôžete vychutnať svadbu ladenú v stredovekom štýle a inšpirovať sa tradíciami a nápadmi starými niekoľko stoviek rokov.

 

 

Foto: internet

Petra  | 12.5.2011, 09:30