Čáry-máry: Povery o svadobných šatách

Už v časoch našich starých mám boli známe povery, ktoré sa týkali svadobných šiat. Niektorí v ne verili, iní sa nechali inšpirovať a ďalší sa podľa nich riadia dodnes. Ako ich vnímate vy? Ste odvážna a povery pre vás nemajú žiadny význam, alebo ich striktne dodržiavate?
svadobne_saty_povery_titulka_josse

Už niekoľko storočí sa rozpráva hlavne o troch základných pravidlách pri výbere svadobných šiat. Prvým je farba. Biela bola použitá už v roku 1150. Nevesty si ju natoľko obľúbili, až sa začalo tradovať, že svadobné šaty by nemali byť kombinované s tmavými farbami, ako sú čierna, modrá a fialová. Tieto odtiene vraj symbolizujú negatívnu energiu a agresivitu v manželskom živote. Napriek tejto negatívnej vízii nás návrhári nenechávajú v hanbe. Nie je novinkou, že sa radi pohrávajú s farbami a detailami. V súčasnosti sú veľmi populárne klasické biele šaty doplnené čiernou čipkou, modrou alebo fialovou saténovou stuhou. Pre nevesty, ktoré však chcú vyniknúť na plnej čiare, dizajnéri uviedli na trh svadobné šaty v modrej, ale aj čiernej farbe. Je teda len na vás či máte dosť odvahy, aby ste si dopriali šaty, ktoré sú jedinečné, no na druhej strane sa k nim viaže povera, ktorá tu pretrváva už niekoľko storočí.

svadobne_saty_farebne_christophe_josse

Ani taký krásny šperk ako perly sa však podľa tradícií nehodí k vizáži nevesty. Traduje sa, že perly prinášajú slzy, nešťastie a smútok. Napriek tomu sa považujú za najkrajšie klenoty, aké môže žena vlastniť. Prvá zmienka o výskyte perál pochádza z roku 2206 pred Kristom. Kráľovná Kleopatra, žena s mimoriadne vycibreným vkusom, perly milovala. Rimania ich považovali za symbol šťastia a prastaré islamské učenie hovorí, že celý vesmír vznikol vo vnútri obrovskej perly. Podľa Číňanov perly liečia a Mongoli ich považovali za afrodiziakum. Ich krása je taká očarujúca, že len málokto im vie odolať.

svadobne_saty_farebne_westwood

Do tretice sa traduje, že nevesta by si svadobné šaty za žiadnych okolností nemala šiť sama. Týmto činom by si spôsobila nemalé problémy v spoločnom manželskom živote. V časoch našich starých mám však také niečo ako požičovne či salóny svadobných šiat neexistovali. Šaty si šili vlastnoručne a napriek tomu im život doprial nielen štastné dlhotrvajúce manželstvo, ale aj hojné potomstvo.

 

Je na každej z nás, aby sa individuálne rozhodla, čo je dôležitejšie a čo má väčšiu váhu. Veď aj nevesta vo vlastnoručne ušitých čiernych šatách a s perlami na krku môže byť rovnako štastná ako nevesta, ktorá sa vydávala v klasických bielych šatách…


Publikované 24. 2. 2011
 


Ilustračné foto: SITA/AP

Svadobné šaty Christophe Josse (foto titulka a č.1)

Svadobné šaty Vivienne Westwwod (foto č. 2)

 

Agnes | 2.7.2013, 10:30