John Varvatos Fall-Winter 2011/2012: Muž, cestovateľ

Cestovateľ. Muž túžiaci po nových zážitkoch, miestach, skúsenostiach. Praktický a pritom štýlový, hlavne však vždy sám sebou. Muž, ktorý sa nenechá ovládať štýlom, práve naopak, drží ho pevne vo svojich rukách.
john_varvatos_1

Takého muža predstavil vo svojej kolekcii Jeseň/Zima 2011 americký módny návrhár John Varvatos.  Nedbalá elegancia a prelínanie vrcholného štýlu s ležérnosťou boli neprehliadnuteľné znaky prehliadky. Modely sa niesli v znamení vrstvenia, kombinácie materiálov a doplnkov, tmavých farieb a kožených čižiem. Všetko v štýle, ktorým sa Varvatos vždy rád inšpiruje – rock’n’roll.

 

john_varvatos_2


Návrhy spájajúce užšie nohavice doplnené ležérnymi košeľami, vestami, sakami a kabátmi tvorili základ kolekcie. Už spomínané vrstvenie sa tak prejavovalo na každom modele. Vrchné diely držal pokope pevný kožený opasok. Výraznou súčasťou kolekcie boli i pletené svetre, saká s aktuálnym dvojradovým zapínaním či trištvrťové kabáty.

 

john_varvatos_5


K dovŕšeniu charakteru muža-cestovateľa nechýbali ani tie správne doplnky. Okrem opaskov, vynikli jazdecné „bezprsté“ kožené rukavice, štýlové slnečné okuliare, klobúky, voľne uviazané kravaty, šatky, šály a, samozrejme, tašky. Veľké, kožené, sivé, čierne a hnedé tašky, do ruky i cez plece.

 

john_varvatos_3


Tmavé farby kolekcie boli občas popretkávané vínovou červenou, modrou či pieskovou, ktoré aspoň čiastočne presvetlili možno až príliš tmavé modely.

 

john_varvatos_6


John Varavatos sa pri vytváraní svojich modelov snaží spájať minulosť so súčasnosťou, staromódne s moderným. Pri tejto kolekcii sa mu podarilo vytvoriť muža, ktorý má za sebou minulosť, ktorou sa nenechá spútať, žije v súčasnosti, ktorú preživa naplno a čelí budúcnosti, na ktorú je dokonale pripravený.

 

Kto je John Varvatos?
John Varvatos je americký módny návrhár pánskych kolekcií. Jeho rodina pochádza z Grécka, no on sa narodil už v Detroite, v štáte Michigan. V roku 1983 začal pracovať pre značku Polo Ralph Lauren. Po niekoľkých rokoch prestúpil na post hlavného dizajnéra pánskych kolekcií značky Calvin Klein.  V roku 1995 sa na rovnakú pozíciu vrátil pracovať späť pre Ralpha Laurena.
V roku 1999 začal s masívnou kampaňou, ktorá ohlasovala príchod jeho vlastnej kolekcie, ktorú s veľkým úspechom predstavil v roku 2000. Okrem oblečenia a doplnkov, najmä tašiek, opaskov, hodiniek a topánok, počas rokov svojej tvorby predstavil viacero vôní  (jedna z nich je dámska). V roku 2006 uviedol na trh líniu starostlivosti o pleť pre pánov. Za svoje dizajnérske kreácie vyhral mnoho návrhárskych ocenení.

 

john_varvatos_4


K móde a návrhárstvu ho vraj doviedla láska k hudbe a najmä rock’n’rollu, ktorá sa doteraz odráža i na jeho filantropických aktivitách. Založil nadáciu Save the Music Foundation, ktorá sa venuje snahe udržať hudbu na školách a tiež usporadúva každoročný benefičný koncert Stuart House benefit, z ktorého peniaze putujú na pomoc sexuálne zneužívaným deťom.


Foto: John Varvatos, internet

Janka | 10.6.2011, 06:30